Το ζήτημα της μετεγκατάστασης και της φιλοξενίας των 2000 προσφύγωνστην Κρήτη, συζήτησε το απόγευμα της Τετάρτης, το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Λότζια

Στη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ενημέρωσε το σώμα για την απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης, σύμφωνα με την οποία οι δήμαρχοι του νησιού αποδέχθηκαν την πρόταση για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων στο νησί.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο κ. Λαμπρινός, η ΠΕΔ Κρήτης αποφάσισε οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν με διασπορά σε όλους τους δήμους του νησιού, με το σύστημα της μισθώσεως κατοικιών και όχι με τη δημιουργία hot spot. Στόχος των δημαρχών είναι να επιτευχθεί η εύκολη και ομαλή ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες,καθώς επίσης και για να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα, όπως εκείνα που παρατηρήθηκαν στην Χίο και τη Λέσβο.

Παράλληλα ο κ. Λαμπρινός τόνισε ότι ο αριθμός των μεταναστών και τωνπροσφύγων θα κατανεμηθεί με πληθυσμιακά κριτήρια, ενώ υπογράμμισε,όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, ότι το Ηράκλειο θα πρόκειται να φιλοξενήσει τους περισσότερους πρόσφυγες, σε ποσοστό 50%.

Τέλος, ο δήμαρχος Ηρακλείου, άφησε σαφείς αιχμές για τους χειρισμούςτης κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν οι καλύτεροι δυνατοί και κάλεσε για άλλη μια φορά το αρμόδιουπουργείο να γνωστοποιήσει το σχέδιο του για το θέμα, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι είναι ψευδέστατο το γεγονός πως ο ίδιος είχε μυστικές επαφές για το μεταναστευτικό με παράγοντες του υπουργείου.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης ,Αγαπάκης Δημήτρης, διατυπώνοντας τις θέσεις της παράταξης Ηράκλειο - Ανοιχτοί Ορίζοντες, τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι αποτέλεσμα των επεκτατικών πολιτικών των ισχυρών κρατών.

Παράλληλα ο κ. Αγαπάκης υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, που καλείται να δώσει λύσεις σε ένα εθνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα, χωρίς όμως να διαθέτει την απαραίτητη πολιτική και οικονομική στήριξη της ΕΕ.

Τέλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα πλατύ αντιπολεμικό μέτωπο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να
καταπολεμηθεί η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος.

"Καθυστερήσαμε πολύ να συζητήσουμε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που ξεφεύγει από τα όρια του δήμου ή και της χώρας", τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης Ενεργοί Πολίτες, Ηλίας Λυγερός, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη πολιτικών αποφάσεων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση άφησε χώρο για να μπολιαστούν ακραίες θέσεις στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας και να κυριαρχήσουν ξενοφοβικές ιδέες.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Λυγερός και στην οικονομική διαχείριση της φιλοξενίας των προσφύγων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέψει ο δήμος Ηρακλείου στις ΜΚΟ να κάνουν πάρτι στην Κρήτη, όπως συνέβη στα νησιά του Αιγαίου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε, κατά πλειοψηφία, υπέρ της απόφασης της ΠΕΔ Κρήτης, ενώ παράλληλα αποφάσισε τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για το μεταναστευτικό.

Η επιτροπή θα αποτελείται από την αντιδήμαρχο Ηρακλείου, Μαρία Καναβάκη και τον Γιάννη Ξυλουρη, τον Δημήτρη Αγαπάκη από την παράταξη Ηράκλειο Ανοιχτοί Ορίζοντες, τον Γιάννη Καλέμπουμπα από τους Ενεργούς Πολίτες και τη Μόνα Αμανατίδου από την Άμεση Δημοκρατία.