Ακαθόριστος ο βαθμός συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο έργο του ΒΟΑΚ για το οποίο προβλέπεται το μοντέλο των σκιωδών διοδίων – Επανέλαβαν σε συνέντευξη τύπου, για μια ακόμα φορά τα έργα που εξαγγέλθηκαν ήδη δυο φορές τις τελευταίες ημέρες

Δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για το ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού κεφαλαίου στο έργο της ανακατασκευής του ΒΟΑΚ στο οποίο θα ισχύσει το μοντέλο των “σκιωδών διοδίων”.

Η επισήμανση αυτή έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε στον ΟΑΚ, με τον Γ.Γ. Υποδομών, Γιώργο Δέδε, να επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά τα έργα των 70 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν για την Κρήτη, κάτι που είναι άξιο απορίας αφού τα συγκεκριμένα σημαντικά μεν και με χρηματοδοτήσεις έργα, είχαν εξαγγελθεί από τον ίδιο και τους φορείς αναλυτικά τις προηγούμενες ημέρες, τόσο στην περιφέρεια Κρήτης όσο και στην αντιπεριφέρεια Χανίων.

Η διαφορά είναι ότι σε αυτή τη συνέντευξη τύπου, παρευρίσκονταν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ νομού Χανίων.

Από το ενδιαφέρον των επενδυτών θα εξαρτηθεί το ποσοστό συμμετοχής τους στο έργο του ΒΟΑΚ

Άγνωστος παραμένει ο βαθμός συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο έργο του ΒΟΑΚ στο οποίο θα υπάρξει μικτή χρηματοδότηση και θα εφαρμοστεί το μοντέλο των “σκιωδών διοδίων”

Στις συζητήσεις και διαβουλεύσεις που έχει το ΥΠΟΜΕΔΙ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του έργου που θα κοστίσει περίπου 1,5 δις δεν έχει καθοριστεί ο βαθμός συμμετοχής του ιδιωτικού κεφαλαίου καθώς όπως είπε από τα Χανιά, ο Γ.Γ. Υποδομών, Γ. Δέδες, αυτό θα εξαρτηθεί από το ίδιο το ενδιαφέρον που θα εκδηλώσουν επενδυτές. 

Ο ίδιος επανέλαβε ότι: 

Η αποπληρωμή στους ιδιώτες επενδυτές θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας, δηλαδή ένα ετήσιο ποσό που θα αποδίδεται στους ιδιώτες επενδυτές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρι την πλήρη απόσβεση του ποσού που έδωσαν, των δανείων που πήραν και του κέρδους που πρέπει να βγάλουν. Προκειται για το μοντέλο των σκιωδών διοδίων, κατά το οποίο δεν επιβάλλονται διόδια στον δρόμο, αλλά ορίζονται “αφανή διόδια” που πληρώνονται στον ιδιώτη κατασκευαστή του έργου από χρήματα του ελληνικού δημοσίου.

Στην πρόταση που απεργάζεται το ΥΠΟΜΕΔΙ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τον ΒΟΑΚ, δεν περιλαμβάνεται η αξιοποίηση των λιμανιών ως έργο έλξης επενδυτών που θα ήθελαν να συνδυάσουν το έργο του ΒΟΑΚ με την πρόσβαση από και προς τα λιμάνια.

Εξαγγέλθηκαν για μια ακόμα φορά τα έργα των 70 εκατ. ευρώ παρουσία τώρα των βουλευτών

Τα πολύ σημαντικά έργα και παρεμβάσεις των 70 εκατ. ευρώ (δείτε εδώ και εδώ) για τα οποία έχουν εξασφαλιστεί χρήματα, ανακοινώθηκαν για μια ακόμα φορά σήμερα με τη διαφορά ότι στη συνέντευξη τύπου παρευρίσκονταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Πολάκης, Β. Βαγιωνάκη και Α. Μπαλωμενάκης.

Παύλος Πολάκης

Θα αναφερθώ ενδεικτικά στη σπουδατότητα των συγκεκριμένων έργων: στο υδρευτικό στο Λασίθι, η βάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση του οροπεδίου,στον δρόμο Παλαιόχωρα – Κουντούρα που θα βοηθήσει μια περιοχή που έχει μεγάλη παραγωγική βάση λόγω θερμοκηπίων και δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης, στον δρόμο Βρύσσες – Σφακιά που θα ολοκληρώσει την πρόσβαση στα Σφακιά και τέλος στη στρατηγική μελέτη του ΒΟΑΚ που για πάρα πολλά χρόνια έμπαινε σε όλα τα προγράμμα και δίπλα στην πίστωση υπήρχε στρογγυλό μηδενικό, τώρα υπάρχουν 4 εκατ.

Βάλια Βαγιωνάκη

Ήθελα να ξεχωρίσω δυο σημεία από τις εξαγγελίες. Το ένα το ότι προχωράμε στον στρατηγικό σχεδιασμό για τον ΒΟΑΚ που για μένα είναι το πιο ουσιαστικό ζήτημα για το οποίο πρέπει να μας ελέγξετε από εδώ και στο εξής. Το δεύτερο είναι ότι προχωράμε σε στρατηγικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των υδάτων, ένα πολύ σημαντικό θέμα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση για παράδειγμα με τη λειψυδρία. Σημαντική επίσης είναι και η παρέμβαση στο κομμάτι Γεωργιούπολη – Καβρό, που αποτελεί έναν δρόμο καρμανιόλα.

Αντώνης Μπαλωμενάκης

Είναι πολύ θετικά τα έργα αυτά. Θα ήθελα να πογραμμίσω το θέμα του στρατηγικού σχεδιασμού της διαχείρισης των υδάτων που είναι πολύ σημαντικό. Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών πιστεύω να φανούν πολύ γρήγορα και πολύ έντονα. Είμαστε σίγουροι ότι η νέα διοίκηση του ΟΑΚ θα τα χειριστεί με σοβαρότητα, σύνση και αποτελεσματικότητα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook