Η ηρωίδα της θάλασσας, Μαρία-Μάνια Μπικόφ, βρίσκεται πλέον στην τελική τριάδα των H.E.R.O. awards.Σε αυτό τον διαγωνισμό βραβεύονται ομάδες και άτομα από όλο τον κόσμο που με γενναιότητα και ηρωισμό συμμετείχαν σε διασώσεις προσφύγων. Μεταξύ αυτών είναι και η Μάνια η οποία πρόσφερε μεγάλο εθελοντικό έργο της ομάδας της στη διάσωση προσφύγων στη Λέσβο, μια προσπάθεια που όπως λέει η ίδια δεν αναγνωρίζεται στην ίδια τη χώρα της. 

Η ίδια γεμάτη χαρά και υπερηφάνια που έφτασε μέχρι την τελική τριάδα, γράφει στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

"Με μεγάλη υπερηφάνεια μπορώ σήμερα δημόσια να πώ, πως είμαι η μια απο τους 3 φιναλιστ για την διεκδίκηση του παγκόσμιου βραβείου ηρωισμού για αξιέπαινες διασώσεις στη θάλασσα. 

Τη διεκδίκηση της παγκόσμιας διάκρισης H.E.R.O. ( Honouring Excellence for Rescue Operations) απο την Παγκόσμια Ομοσπονδία Θαλάσσιας Διασωσης-International Maritime Rescue Federation (IMRF),για την προσωπική μου παρουσία και τη δράση της ομάδας μας Lifeguard Hellas Save & Rescue Volunteer Team στην Λέσβο απο τις 7/11/2015 έως και σήμερα.

Δεν έχω λόγια να περιγράψω ,τη συγκίνηση που νοιώθω για την τιμή να βρίσκομαι σε αυτην την τελική τριάδα, την ευγνωμοσύνη απέναντι σε κάθε έναν ναυαγοσώστη μας που ήρθε στη Λέσβο στηρίζοντας την προσπάθεια μας, την χαρά που μια μικρή ομάδα με μεγάλη καρδιά και θάρρος, άντεξε πολλές κακουχίες και πολλά χτυπήματα και ακόμη κ σήμερα συνεχίζει την εθελοντική της δράση στο νησί της Λέσβου γιατι για εμάς καμμία ανθρώπινη ζωή δεν πρέπει να χάνεται σε αυτό το πέρασμα.

Στις 15 Νοεμβρίου θα ταξιδέψω με τον Σπύρο στην Λισσαβώνα για να παραστώ στην βραδιά της απονομης των βραβείων.

Η καρδιά και η ψυχή μου, είναι γεμάτες απο τα ευχαριστώ, όλων όσων βοηθήσαμε αυτούς τους μηνες, απο τις αγκαλιές και τις ευχές τους.Η επιλογή μου αυτή ομως σήμερα, ομολογώ με πήγε στα ουράνια κ έδωσε μια επιπλέον αξία στις μέρες και ώρες που κρατούσα άλλα παιδιά στα χέρια μου και όχι τα δικά μου στο σπιτι μας.
Είμαστε ναυαγοσώστες, σώζουμε ζωές!"