Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια και ο αγιασμός του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Χανίων οπου το παρόν έδωσε ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν, έπειτα από την πρόσφατη μεταστέγαση των σχολείων στις Στέρνες Ακρωτηρίου, σε κτίριο του Δήμου Χανίων (πλησίον δασυλλίου Στερνών), με προδιαγραφές ΑμεΑ. 

Ένας νέος ανανεωμένος χώρος, με σύγχρονα μέσα που θα διευκολύνουν τα παιδιά και τους δασκάλους.Το παρόν στα εγκαίνια έδωσαν τόσο οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους οσο και πρόσωπα της πολιτικής.

Το καθιερωμένο κόψιμο της κορδέλας πριν απο εγκαίνια το έκανε ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος στην συνέχεια προέβη σε δηλώσεις.

 

Ο ίδιος χαρακτήρισε την σημερινή μέρα ως γιορτή, καθώς είναι πολύ σημαντικό, όπως είπε, στις συνθήκες που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα να εγκαινιάζονται σχολεία.

 

"Θέλω να ευχαριστήσω για αυτή την σημερινή συνάντηση απευθύνομαι σε όλους ,επισήμους και μη, και κυρίως τα παιδιά, γιατί αυτό το σχολείο φτιάχτηκε για τα παιδιά. Για να αποκτήσουν μόρφωση και δεξιότητες, για να αισθανθούν ότι δεν είναι παιδιά άλλου θεού αλλά ότι είναι όπως και όλα τα άλλα παιδιά της κοινωνίας μας. Η σημερινή μέρα είναι μέρα γιορτής. Ή χαρά είναι μεγαλύτερη όταν επιτυγχάνει να λειτουργήσει ένα σχολείο στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα. Είναι μια απόδειξη ότι η εκπαίδευση όπως και η υγεία αποτελούν προτεραιότητες για να βγούμε από την κρίση γιατί από την κρίση θα βγούμε όταν δείξουμε ένα κοινωνικό πρόσωπο. Ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς ,γιατί χωρίς αυτούς τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν"

Μια δασκάλα, η οποία συνομίλησε με τον κύριο Φίλη , τόνισε την αναγκαιότητα ώστε σε αυτά τα παιδιά που χρήζουν ειδικών αναγκών, να τους παρέχεται μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση.

 

Η κυρία Φιλιππάκη Ιωάννα, διευθύντρια του σχολείου, τόνισε ότι η ίδια μαζί με τους συναδέλφους της, θα δώσουν στα παιδιά σε όλη την διάρκειας της χρονιάς, την απαραίτητη βοήθεια και εφόδια που χρειάζονται, ενώ τόνισε με βεβαιότητα ότι η σχολική χρονιά θα κυλήσει ήρεμα για τα παιδιά και τους γονείς.

"Οι γονείς, οι συνάδελφοι μαζί με το εκπαιδευμένο προσωπικό, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τα παιδιά και να δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια που χρειάζονται για την ζωή τους.

Γνωρίζουμε καλά πως εμπιστευόσαστε στα χέρια μας ότι πολυτιμότερο έχετε και εμείς σας διαβεβαιώνουμε οτι η σχολική χρονιά θα κυλήσει ήρεμα και αποτελεσματικά.

Πρωταρχικό στόχος του σχολείου μας είναι να προωθείται η ανάπτυξη των κοινωνικών δραστηριοτήτων αλλά και οι ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ των παιδιών (...) όλοι οι συνάδελφοι φιλοδοξούμε  να τους δώσουμε τις εμπειρίες που αξίζουν.

Είμαι βέβαιη ότι η εμπειρία και οι γνώσεις των συναδέλφων μου οτι θα συμβάλουν σε μια άκρως αποτελεσματική χρονιά."

Από την μεριά του ο δήμαρχος Χανίων.Τ.Βάμβουκας δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για αυτόν τον νέο χώρο που θα φοιτούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ενώ τόνισε η μετεγκατάσταση ήταν μια δύσκολη διαδικασία που ξεκίνησε από τις αρχές του χρόνου και ήταν απαραίτητη καθώς ο προηγούμενος ο χώρος στον οποίο φοιτούσαν τα παιδιά ήταν, όπως τόνισε, ακατάλληλος.