Η ετοιμότητα και ο συντονισμός των υπηρεσιών εν όψει του Χειμώνα, ήταν ο λόγος της σημερινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Φυσικό και επόμενο να τεθεί και το θέμα των επιπτώσεων από την πρόσφατη ισχυρή βροχόπτωση της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου από την οποία δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα στους δρόμους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης σε δηλώσεις του ανέφερε πως οι Περιφερειακές Ενότητες δεν έχουν αρμοδιότητες στο εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά είτε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, είτε η Περιφέρεια Κρήτης.

Χαρακτήρισε ως «μικρά» τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα λιμνάζοντα νερά στην εθνική οδό Χανίων – Κισάμου, κυρίως στο ύψος του κόμβου του Βαμβακόπουλου, αν και προανήγγειλε κάποιες παρεμβάσεις.

Τόνισε πως η Π.Ε. Χανίων έχει ζητήσει χρηματοδότηση για καθαρισμό ρεμάτων αλλά δεν έχει πάρει χρήματα, εκτός από μικρή πίστωση από την Περιφέρεια.

Τέλος ζήτησε από τους πολίτες να καθαρίζουν οι ίδιοι φρεάτια που τυχόν είναι φραγμένα από σκουπίδια μπροστά στα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους και κάλεσε τους αγρότες να μην ρίχνουν υπολείμματα καλλιεργειών στα ρέματα.

«Έφραξες το ρέμα στο χωράφι σου, θα υποστείς και τις συνέπειες» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ.Βουλγαράκη.

 

«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, η ΔΕΥΑΧ καθάρισε 4.000 φρεάτια και σχάρες» ανέφερε ο πρόεδρος της Επιχείρησης Αντώνης Σχετάκης, χαρακτηρίζοντας τον καθαρισμό αποτελεσματικό «όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες νεροποντές».

Ισχυρίστηκε πως τα προβλήματα ήταν μεμονωμένα και υπήρξαν ζημιές σε συγκεκριμένα σημεία αλλά όχι καταστροφές.

Όπως είπε η ένταση της βροχής ήταν τέτοια που ξεπέρασε τα όρια των αντιπλημμυρικών έργων, ενώ ειδικά για τον Βλητέ και την περιοχή του ποταμού Μορώνη αλλά και του Κλαδισού, είπε πως προχωρούν οι διαδικασίες για την ένταξη των δύο μεγάλων έργων (προϋπολογισμού πέντε εκατομμυρίων το καθένα) σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ειδικά για την πλημμύρα στην περιοχή του Κλαδισού, την οποία ανέδειξε το Flashnews.gr, ο κ.Σχετάκης, ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΧ μπορεί τεχνικά να λύσει το πρόβλημα σε δύο ημέρες. Όμως, επεσήμανε πως υπάρχει τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία λόγω αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων.

«Ίσως αναγκαστούμε να ψιλοπαρανομήσουμε για να δώσουμε λύση σε δύο ημέρες» είπε χαρακτηριστικά.

 

Από την πλευρά του ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν.Χανίων Πύραρχος Δημοσθένης Μπουντουράκης, είπε πως η υπηρεσία είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να ανταπεξέλθει σε οτιδήποτε χρειαστεί.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook