Σε εξέλιξη βρίσκεται η τριήμερη περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Κρήτη. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε σήμερα το πρωί με εκπροσώπους φορέων και κατοίκους στο Δημαρχείο Ανωγείων, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και στην πρόταση του κόμματος για την αγροτική παραγωγή ενώ το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση στο Ρέθυμνο. 

Κατά την ομιλία του στο Ρέθυμνο, ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για προσπάθεια αμαύρωσης της ιστορίας, του ρόλου του ΚΚΕ αλλά και της σημερινής του δράσης:

Κάπα Κάπα Έψιλον, 100 χρόνια με το Λαό για το Σοσιαλισμό”. Μ’ αυτό το σύνθημα που αποφάσισε η ΚΕ η πενταετία που διανύουμε, από το 2013 έως το 2018, είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Κάπα Κάπα Έψιλον, η σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος, όπως γράφει και ο ποιητής μας ο Γιάννης Ρίτσος.
98 χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, 98 χρόνια αγώνες, θυσίες, στερήσεις, διώξεις που κατέθεσαν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στην υπόθεση του σοσιαλισμού για να οδηγηθεί σ’ αυτήν τη ζωή, και όχι στη δευτέρα παρουσία, η εργατική τάξη στην εξουσία. 
Στις 28 Δεκεμβρίου 1991, ο Ριζοσπάστης κυκλοφορούσε με προμετωπίδα στο εξώφυλλό του τους στίχους του Μπέρτολντ Μπρεχτ:

Καθώς ο λαός περνούσε στα κουρέλια
Και με τις καινούργιες στολές
Κάτω από τις σημαίες των φονιάδων
Και μέσα απ’ όλες τις μεταμορφώσεις,
που αποτρόπαιο σε κάνουν
Περιμέναμε εμείς που δεν μπορέσανε
να μας απογοητέψουν
Το θρίαμβό του.

Στα χρόνια που ακολούθησαν πόσες και πόσες φορές δεν νιώσαμε συγκίνηση μπροστά σ’ αυτή τη σελίδα του Ριζοσπάστη που δείχνει ποια είναι η ιστορική σημασία κάθε επετείου του ΚΚΕ, στην πορεία προς την κορύφωση του γιορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ. 
Είναι όρκος στην κομμουνιστική του ύπαρξη, για την ταξική γραμμή πάλης στο δίκιο του μισθωτού και της οικογένειάς του, ανεξάρτητα από το μορφωτικό του επίπεδο ή την ειδίκευσή του, ανεξάρτητα από τη μορφή της καπιταλιστικής εργασιακή σχέσης.

Είναι δέσμευση για τη γραμμή πάλης σε συμμαχία με το φτωχό αγρότη και τον αυτοαπασχολούμενο, στην υπεράσπιση των αναγκών των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, Ελλήνων ή μεταναστών.
Είναι δέσμευση ότι το ΚΚΕ θα εντείνει τις πρωτοβουλίες για το συντονισμό της κομμουνιστικής γραμμής πάλης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. 

Το ΚΚΕ, εντείνει τη δράση του για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης της διεθνούς εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από την εθνική προέλευση, το χρώμα της φυλής, τη γλώσσα, τις πολιτιστικές παραδόσεις ή θρησκευτικές επιρροές και άλλα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν διαφορετικά τμήματα της διεθνούς εργατικής τάξης, τα δισεκατομμύρια του πλανήτη μας που αντικειμενικά δένονται μεταξύ τους ενάντια στην παγκόσμια κυριαρχία της εκμεταλλευτικής σχέσης κεφαλαίου – εργατικής δύναμης, δηλαδή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.

Ο ταξικός αντίπαλος έχει βαθιά συνείδηση της αποφασιστικότητας, των διαχρονικών εγγυήσεων του ΚΚΕ σε αυτές τις δεσμεύσεις, γι’ αυτό και επιδεικνύει την ανάλογη αντί – ΚΚΕ επιθετικότητα, προσαρμοσμένη σε μορφές και μέσα ανάλογα με το συσχετισμό δυνάμεων, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και ανάλογα με την κατάσταση στο ίδιο το εργατικό, στο κομμουνιστικό κίνημα διεθνώς.
Όλη η πολύμορφη δραστηριότητα για τα 100 χρόνια του Κόμματος στοχεύει στην απόκτηση ιστορικής γνώσης και μνήμης, ιδιαίτερα από τους νέους και τις νέες, τέτοιας γνώσης που θα τροφοδοτήσει τη θέληση για δράση, για ταξική πάλη στις ημέρες μας. 

Το ΚΚΕ παλεύει για να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τις κορυφαίες στιγμές της στη διάρκεια του ΔΣΕ, την περίοδο 1946-1949. 
Εξίσου παλεύει για να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια της ταξικής πάλης στη Σοβιετική Ένωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Σήμερα η αστική αντίδραση και η οπορτουνιστική δειλία συμπίπτουν στη διαστρέβλωση της αλήθειας: 

Αμαυρώνουν τις επαναστατικά, κομμουνιστικά πιο δυνατές περιόδους, διαστρεβλώνουν την ταξική ουσία της επανάστασης, την κοινωνική και πολιτική διαδικασία για το οριστικό ξερίζωμα των αντιδραστικών φύτρων του παρελθόντος, για το γιγάντωμα των νέων σχέσεων σε όλη τη δομή της οικοδομούμενης νέας κοινωνίας, στη σκέψη, στη θέληση και στη δράση του ανθρώπου της νέας κοινωνίας.
Κάθε νέος και νέα από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα με κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες και ριζοσπαστικούς προβληματισμούς με όπλο τη μαρξιστική μόρφωση, την ιστορική γνώση της ταξικής πάλης και βέβαια την εμπειρία του αγώνα, μπορεί να συμβάλει στο να απομακρυνθεί από την ιστορική αλήθεια, η τέφρα της ταξική σκοπιμότητας του κεφαλαίου και της ψευτοαριστερής -με ηττοπάθεια- προσαρμογής σε αυτή.

Παίρνει ποικίλες μορφές η επιχείρηση αμαύρωσης, διαστρέβλωσης της Ιστορίας, της σημερινής δράσης, αλλά και των θέσεων κοινωνικής προοπτικής του ΚΚΕ. 
Μία από αυτές είναι η καθαρή συκοφαντία ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για τα άμεσα προβλήματα, τις άμεσες διεκδικήσεις, ότι τα παραπέμπει όλα σ’ ένα μακρινό ή και ουτοπικό σοσιαλιστικό μέλλον, σε συνδυασμό με την προσπάθεια καπηλείας αγώνων ή της σχέσης του ΚΚΕ με ηρωικές στιγμές της ταξικής πάλης.
Η ιστορία ενός κόμματος στη σχέση του με το εργατικό, το λαϊκό κίνημα δε διαμορφώνεται ευκαιριακά, συγκυριακά, προπαγανδιστικά, τυχοδιωκτικά. 

Η σχέση του ΚΚΕ με το λαό, που είναι θεμελιακό στοιχείο του, οικοδομήθηκε στο γεγονός ότι οι δυνάμεις του, τα μέλη και τα στελέχη του σχεδόν 100 χρόνια τώρα, η νεολαία του, στα σχεδόν 50 χρόνια της ΚΝΕ, αλλά και στα χρόνια της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ, ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της πάλης, για όλες τις κοινωνικές ανάγκες, όπως εκφράζονταν σε κάθε ιστορική περίοδο.
Πρωτοστάτησαν, αγωνίστηκαν, έδωσαν και τη ζωή τους σε όλες τις συνθήκες. Παράνομης ή τυπικά νόμιμης παρουσίας των κομμουνιστών και κομουνιστριών. Σε συνθήκες αστικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος ή στρατιωτικής δικτατορίας. Ξένης κατοχής και δοσίλογης κυβέρνησης ή τυπικής εθνικής ανεξαρτησίας σε καθεστώς ισχυρής αμερικανικής στρατιωτικής πολιτικής παρουσίας κατά τα χρόνια του ΔΣΕ και μετά την ήττα του.

Το ΚΚΕ υπερασπίστηκε αταλάντευτα το δικαίωμα στην εργασία, στη δημόσια παιδεία και φροντίδα υγείας, στην κοινωνική ασφάλιση, ανεξάρτητα από τη φάση του κύκλου της οικονομικής κρίσης και τις ανάγκες αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου.
Η πραγματική διαχρονική σχέση του ΚΚΕ με το εργατικό και λαϊκό δίκιο είναι που ενέπνευσε εκατοντάδες ανθρώπους της τέχνης, της λογοτεχνίας, παιδαγωγούς, ιστορικούς γενικότερα διανοούμενους.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε νομό και πόλη, σε κάθε χωριό, μέσα και έξω από τους τόπους δουλειάς, διαδραματίστηκαν γεγονότα αυτής της σχέσης ΚΚΕ – εργατικού, λαϊκού κινήματος. 
Γεγονότα που αναδεικνύουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέσα από τις πολύμορφες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, από όλες τις κομματικές οργανώσεις. 

Διμεία κριτική άσκησε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ απέναντι στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποδέχτηκε τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα τις προηγούμενες ημέρες, το πώς έφτασε να χειροκροτεί και να αποθεώνει τη συμβολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Δημοκρατία καθώς και να εξωραΐζει την πολιτική των ΗΠΑ:

Τα όσα ζήσαμε, τα όσα ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες με την επίσκεψη του Ομπάμα, του ηγέτη της ιμπεριαλιστικής δύναμης, όπως είναι οι ΗΠΑ, δεν έχουν προηγούμενο. 

Με μια κουβέντα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πολύτιμη προσφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο κεφάλαιο και την εξουσία του ξεπερνάει τις προσδοκίες και των πιο δύσπιστων εκπροσώπων του. 

Μέσα σε δύο μέρες τα κυβερνητικά στελέχη υπέγραφαν δηλώσεις μετάνοιας, εξέφραζαν πλήρη υποταγή στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, αποθέωναν την αμερικανική εσωτερική και εξωτερική πολιτική, έφτασαν μέχρι και να χειροκροτούν – πλάι πλάι με τους  Γλύξμπουργκ – τους ύμνους Ομπάμα για τη συμβολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη «δημοκρατία». 
Η κατρακύλα δεν έχει πάτο.  

Βέβαια οι προκλητικοί και διθυραμβικοί τόνοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η προσπάθεια εξωραϊσμού της πολιτικής των ΗΠΑ και κυρίως με η επιδίωξη να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι απ’ αυτήν την επίσκεψη, θα προκύψουν οφέλη για τον ίδιο, προσπάθησαν να καλύψουν το πραγματικό περιεχόμενο της επίσκεψης Ομπάμα. 

Άλλωστε ο ίδιος ο Ομπάμα έθεσε στις δηλώσεις του, ως προτεραιότητα των ΗΠΑ, τα ζητήματα γεωστρατηγικής σημασίας, δίνοντας συγχαρητήρια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, για τις υπέρογκες ΝΑΤΟικές δαπάνες, αλλά και για τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. 
Χαρακτηριστική ήταν, επίσης, η σιωπή του Προέδρου των ΗΠΑ, όταν τέθηκε το ζήτημα των τουρκικών αμφισβητήσεων σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα προβλήματα με την ΠΓΔΜ. 
Ειδικά γι’ αυτά τα ζητήματα, αλλά και για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρέπει να πουν στον ελληνικό λαό, τι συζήτησαν και τι συμφώνησαν με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Όσο για το ζήτημα του χρέους, που αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, επιβεβαιώθηκε ότι η όποια διευθέτηση, που πιθανά να προκύψει ως συμβιβασμός ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, θα συνοδευτεί με πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και πιθανά με ένα νέο 4ο μνημόνιο που θα φορτωθεί μαζί με τα προηγούμενα στις πλάτες του λαού. 
Και φυσικά η όποια συμφωνία για το χρέος δεν θα αφορά την ανακούφιση του ελληνικού λαού, αλλά τη δυνατότητα επιδότησης των επιχειρηματικών ομίλων και των επενδύσεων του κεφαλαίου.

Επιπλέον ο κ. Κουτσούμπας από το Ρέθυμνο, έθεσε για μια ακόμα φορά το αίτημα να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ:

Θέλουμε και από δω από την Κρήτη, να πούμε ότι το Κόμμα μας επιμένει να αναδεικνύει πλατιά τις συνέπειες για την εργατική τάξη και το λαό από τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στις επεμβάσεις τους, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. 

Υψώνουμε μέτωπο με τις αλυτρωτικές εθνικιστικές κορόνες για απομόνωση των φασιστικών δυνάμεων καθώς και τους υποστηρικτές του ευρωατλαντισμού, όλων όσοι δουλεύουν για τη διαμόρφωση «φιλοπόλεμου ρεύματος».

Το κόμμα μας θέτει ευθέως το ζήτημα της αποχώρησης της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ κι ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως αυτό μπορεί να το εγγυηθεί η εργατική, λαϊκή εξουσία, ο σοσιαλιστικός δρόμος ανάπτυξης. 
Τονίζουμε ταυτόχρονα πως η πάλη, για την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι αναπόσπαστη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και βέβαια, δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των σχεδίων του ενός ή άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου, της κερδοφορίας του ενός ή του άλλου μονοπωλιακού ομίλου.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία τους, κατά τη γνώμη μας έχουν μόνο μία επιλογή: Να βάλουν τέρμα στο σύστημα που αναπόφευκτα γεννά την εκμετάλλευση, τις κρίσεις και τους πολέμους, να κατευθύνουν τις μαχόμενες δυνάμεις στην ανατροπή του καπιταλισμού και στην οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Αύριο ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Ηράκλειο στη 1.00 μμ στο κέντρο «Άνοδος» στο Γάζι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook