Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων για την επέτειο του θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου, απονεμήθηκαν απόψε σε εκδήλωση τα βραβεία του ΙΕ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Στην αίθουσα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, στη Χαλέπα, πραγματοποιήθηκαν οι απονομές των βραβείων  του ΙΕ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο,  που φέτος  είχε θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάννης (1923)».

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. 

Τα βραβεία συνοδεύτηκαν από χρηματικά ποσά και απονεμήθηκαν στους: 

i) Α΄ βραβείο, Παναγιώτης Μυλωνάς, Ιδιωτικό Γυμνάσιο Ώθηση,

ii) Β΄ βραβείο, Κωνσταντίνα Βλάχου, Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης,

iii) Γ΄ βραβείο, Μαρίνα Καλούση, Εκπαιδευτήρια Δούκα.

 

Επίσης, εταίροι του Ιδρύματος αναγορεύτηκαν οι  Πολιτιστικός Σύλλογος Θερίσου, Κουτσάκης Πολυχρόνης, Συγγραφέας, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Murdoch,  Παπαδάκης Γεώργιος, Επιχειρηματίας, Ποντικάκης Δημήτριος, πρ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και Σοϊλεντάκης Νικόλαος, Δρ. Νομικής, Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων ε.τ.

Αύριο το πολιτικό μνημόσυνο των Βενιζέλων

Tην Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, στις 11:30 το πρωί, πραγματοποιείται στους Τάφους των Βενιζέλων, στον Προφήτη Ηλία Χανίων το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου που διοργανώνουν  η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Ομιλητής θα είναι ο Σπύρος Γαληνός, Δήμαρχος Λέσβου. 

Η εκδήλωση θα κλείσει με αποσπάσματα από το έργο «Ωδή στον Ελευθέριο Βενιζέλο” από τη Χορωδία Χανίων σε διεύθυνση Γιάννη Μεντζελόπουλου, έργο βασισμένο σε ποίηση μεγάλων Ελλήνων ποιητών. Στο πιάνο η Μαρία Κουτουλάκη.
Πριν από το μνημόσυνο θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού. 

Σε περίπτωση κακοκαιρίας το Β΄ μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου Κρήτης(Κτίριο Επιστημών, Α΄όροφος, 141.Π.98)