Συνάντηση με θέμα τη Λευκή Βίβλο «Το μέλλον της Ευρώπης - TheFutureofEurope» και Κεντρικό Ομιλητή τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από την CRPM - Συνέλευση των Απομακρυσμένων και Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης, με τη συμμετοχή δεκάδων Ευρωπαϊκών Περιφερειών, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Κρήτης.

Ο Μ. Σχοινάς ανέλυσε στην ομιλία του τα όσα ανακοίνωσε προ ημερών ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνγκερ, για το αν και με ποιο τρόπο η Ευρώπη θα αλλάξει την επόμενη δεκαετία, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.Αναφέρθηκε στα όσα σημαντικά έχει επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα, 60 χρόνια μετά την ίδρυσή της, αλλά και στις προκλήσεις σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο που έχει να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον.

Η Γενική Γραμματέας της CPMR Ελένη Μαριάννου επισήμανε πως για τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, η Πολιτική Συνοχής δεν είναι απλώς ένα πλαίσιο χρηματοδότησης, είναι πολύ περισσότερο ένα μέσο για να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Για το σκοπό αυτό οργανώνεται διαβούλευση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Περιφερειών - μελών της CPMR μέσω της  Ειδικής Ομάδας (ExpertWorkingGroup) που συστήθηκε από την CRPM πρόσφατα, όπου συμμετέχει και η Περιφέρεια Κρήτης. Με τον τρόπο αυτό, οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες - ως άμεσα εμπλεκόμενες και έχοντας έναν σημαντικότατο κεντρικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα- θα μπορούν να σχηματοποιήσουν τις απόψεις τους μέσα από διαβούλευση και να εκφράσουν το δικό τους λόγο στο ζήτημα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Πολιτική Συνοχής. Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στη συνάντηση μέσω του Γραφείου της στις Βρυξέλλες με τα στελέχη Ελένη Χατζηγιάννη και Δημήτρη Ανδρούτσο.