Για πρώτη φορά φέτος η έκθεση «GREKLAND PANORAMA» η οποία λαμβάνει χώρα τα τρία τελευταία χρόνια και ανατρέπει τα εκθεσιακά δεδομένα στην Σουηδία με μεγάλη επιτυχία, προωθώντας και στηρίζοντας τον ελληνικό τουρισμό, πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την «MEDITERRANEAN PANORAMA», ένα φεστιβάλ για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τη γαστρονομία της περιοχής της Μεσογείου.

Η Σκανδιναβική αγορά είναι η τρίτη τουριστική δύναμη στην Ευρώπη, με επισκέπτες υψηλού οικονομικού επιπέδου οι οποίοι κάνουν διακοπές αρκετές εβδομάδες τον χρόνο. Οι Σκανδιναβοί ενδιαφέρονται για προορισμούς που προσφέρουν εκτός από ήλιο και θάλασσα, πολιτισμό, δραστηριότητες και υψηλής ποιότητας γαστρονομία.

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην συγκεκριμένη έκθεση η οποία διοργανώθηκε 17-19 Μαρτίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Stockholmsmassan της Στοκχόλμης με στόχο την προσέγγιση των Σουηδών τουριστών δίνοντας τους την δυνατότητα να ενημερωθούν για τις πλούσιες επιλογές που προσφέρει το νησί μας ενώ παράλληλα οι επαγγελματίες της Κρήτης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τάσεις της Σκανδιναβικής αγοράς μέσα από τις επαφές τους με τους Σκανδιναβούς τουριστικούς φορείς. Το μεγάλο ενδιαφέρον των Σουηδών για τον πολιτισμό, τα ξενοδοχεία και τη γαστρονομία της Κρήτης, αποτυπώθηκε και στις κρατήσεις των μεγαλύτερων Σκανδιναβών tour operators οι οποίοι συμμετείχαν στην έκθεση προσφέροντας μοναδικά πακέτα ταξιδιών στους επισκέπτες της. Η υψηλή επισκεψιμότητα κοινού αλλά και δημοσιογράφων στην έκθεση αποδεικνύει την μεγάλη απήχηση της και το ενδιαφέρον των Σουηδών για την χώρα μας και ιδιαίτερα για την Κρήτη.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης αποτέλεσε καθημερινά πόλο έλξης δημοσιογράφων και εκατοντάδων επισκεπτών όπου ενημερώνονταν για την Κρήτη και παράλληλα απολάμβαναν την Κρητική φιλοξενία. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη και τα στελέχη των τμημάτων τουρισμού Λασιθίου και Ηρακλείου, Αναστασία Στεφανίδου και Ελένη Βουγιουκαλάκη αντίστοιχα.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφτηκαν ακόμα ο Δημήτριος Τουλούπας,  πρέσβης στη Σουηδία και ο Παύλος Μούρμας Διευθυντής του ΕΟΤ Σκανδιναβίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για την περιοχή της Σητείας όπου φέτος πρώτη χρονιά ξεκινούν απευθείας πτήσεις από Στοκχόλμη για την περιοχή της Σητείας. Για την προώθηση της συγκεκριμένης πτήσης βρισκόταν στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης.

Η κα Πετράκη Πελαγία Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου δήλωσε: «Η συστηματική παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στις εκθέσεις του τουρισμού στόχο έχει τη διαφήμιση και προβολή της Κρήτης και τη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας του νησιού μας. Η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια αποδίδει καρπούς και τα μηνύματα για τη φετινή σεζόν είναι πολύ θετικά ενώ οι κρατήσεις και στη Σκανδιναβική αγορά παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση».