Για διαφορία της Κυβέρνησης για τα πρόστιμα ΚΟΚ που επιβλήθηκαν στις εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων στο Ν. Ηρακλείου, κάνει λόγο σε παρέμβασή του ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών σχετικά με την επίλυση του προβλήματος των προστίμων ΚΟΚ στις εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων του Ηρακλείου διαπιστώνει ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Μετά την αδιαφορία των αρμόδιων Υπουργών να απαντήσουν στην από 13-01-2017 κοινοβουλευτική του παρέμβαση, κατέθεσε εκ νέου ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου,  προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.  

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Δήμος Ηρακλείου βεβαιώνει πρόστιμα ΚΟΚ σε βάρος εταιριών ενοικιάσεως αυτοκινήτων σε βάθος εικοσαετίας και παράλληλα προχωρεί στη στέρηση φορολογικής ενημερότητας, στη δέσμευση ΑΦΜ και την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών εις χείρας τρίτων στις περιπτώσεις ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από πρόστιμα ΚΟΚ βεβαιωμένων στις αρμόδιες ΔΟΥ, και στα ταμεία των Δήμων των επιχειρηματιών ενοικίασης Ι.Χ.»

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, «… Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι επιχειρήσεις αυτές ουδεμία απολύτως φυσική εξουσία ή άλλη μορφή ελέγχου ασκούν επί των αποδεδειγμένως μισθωμένων σε τρίτους χιλιάδων αυτοκινήτων τους που κυκλοφορούν σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι «κλήσεις» φθάνουν και με καθυστέρηση 5 ετών με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται για τους ιδιοκτήτες υπέρογκα ποσά.»

Συνεχίζει λέγοντας ότι «… Παρότι όμως από το 2007 υπάρχει η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θεωρητικά θωρακίζει τις εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, στην πράξη η ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού τους επιβαρύνει με υπέρογκα ποσά.»

Η παρέμβαση καταλήγει επισημαίνοντας πως «Το ζήτημα της διαγραφής των βεβαιωμένων οφειλών αλλά και η οριστική λύση του προβλήματος,  προκειμένου και οι εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων να απεμπλακούν αλλά και οι δήμοι να μπορούν να εισπράττουν πρόστιμα από ξένους επισκέπτες,  αποτελεί πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων οχημάτων».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Προτίθεστε να προβείτε σε κάποια ουσιαστική παρέμβαση που θα δίνει οριστική λύση στο θέμα;

2. Θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία για τη διαγραφή και τη θέση στο αρχείο με πράξη των αρμοδίων φορέων Δήμου και Δ.Ο.Υ., των βεβαιωμένων οφειλών από πρόστιμα ΚΟΚ σε βάρος εταιριών ενοικιάσεως αυτοκινήτων για το προ της 23ης -02-2007 διάστημα;;».