Το χρονοδιάγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, η συμφωνία επανεπένδυσης σε ελληνικά ομόλογα και το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους θα τεθούν επί τάπητος στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, με τη συμμετοχή του αρμόδιου επίτροπου Όλι Ρεν και του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF) Τσαρλς Νταλάρα.

Η επιτάχυνση της εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και ειδικά του σχεδίου συμμετοχής των ιδιωτών στον νέο μηχανισμό στήριξης αποτελούν, όπως δημοσιεύει η express.gr, προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση που βλέπει ανήσυχη το διεθνές κλίμα να επιδεινώνεται.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με τους συναρμόδιους διεθνούς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, ώστε να αποκρυσταλλωθούν το αργότερο έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας οι όροι συμμετοχής των τραπεζών στον νέο μηχανισμό.

Η συμφωνία των ιδιωτών επιδιώκεται να ολοκληρωθεί έως τις 26 Σεπτεμβρίου με τον ιδιωτικό τομέα να μεταθέτει τις λήξεις ελληνικών ομολόγων ύψους 135 δισ. ευρώ που λήγουν έως το 2020, εκ των οποίων τα 40 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ελληνικών τραπεζών.

«Θα συζητηθούν το PSI και άλλα θέματα», είπε ένας αξιωματούχος. Της τηλεδιάσκεψης προηγήθηκαν τακτικές συνομιλίες μεταξύ χαμηλόβαθμων αξιωματούχων. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις.