Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου καλούν όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 17 Μάη και στην συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Ε.Κ.Η.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

"Ο αγώνας και η αντιπαράθεση με τις αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται όσο η κυβέρνηση εμμένει στην κοινωνική και εργασιακή εξαθλίωση, όσο επιδεικνύει υφεσιακή προσήλωση, όσο οι καταστροφικές Τροϊκανές εντολές, που ‘’ασπάζονται με θρησκευτική ευλάβεια ’’  πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα.

Πόσα άλλα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα πια, μπορεί να αντέξει αυτή η Κοινωνία, την οποία διαδοχικές Κυβερνήσεις, μαζί με τη σημερινή «αριστερή» διακυβέρνηση, συνεχίζουν να τη ρίχνουν στη λιτότητα, την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η Κυβέρνηση, χωρίς να πάρει ούτε μία  δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, όπως ψευδώς μας υπόσχεται εδώ και 2,5 χρόνια,  προχωρά σε νέα βαριά μέτρα.

 Η νέα συμφωνία που αποτελεί το 4ο μνημόνιο, έρχεται να περικόψει και άλλο τις συντάξεις, μετατρέποντας τις σε προνοιακά επιδόματα, να  φοροληστέψη κι άλλο τον Ελληνικό λαό μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, να διατηρήσει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις, να ξεπουλήσει τις Δημόσιες Επιχειρήσεις, κρίσιμες Υπηρεσίες και Οργανισμούς.    Πέραν όμως τον βαρύ νεοφιλελεύθερο λογαριασμό για νέες περικοπές στις συντάξεις 1,8 δις και νέα φορολογικά χαράτσια, Κυβέρνηση και δανειστές δίνουν νέο χτύπημα στα Εργασιακά και στο Συνδικαλιστικό κίνημα!

Η συμφωνία με τους  δανειστές δεν διασώζει τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, αλλά ακόμα χειρότερα. Η Συμφωνία βάζει στο στόχαστρο την απεργία και τα συνδικάτα, κάτι που δεν μπόρεσαν ούτε οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Χτυπά πάνω και πρώτα από όλα τα πιο αδύναμα συνδικάτα, όπως είναι αυτά του ιδιωτικού τομέα, όπου ο συνδικαλισμός είναι απαγορευμένο «φρούτο» από τους εργοδότες, βάζοντας χέρι στους λόγους απόλυσης και στις άδειες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων. 

«[Η Κυβέρνηση] μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα εκσυγχρονίσει το Ν. 1264/82 και άλλη σχετική νομοθεσία με:

Τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Την αναθεώρηση της λίστας των αιτιολογημένων λόγων για τη λύση της σχέσης εργασίας των εργαζομένων που είναι υπό προστασία ως μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων (προαπαιτούμενη δράση). 

Τον εξορθολογισμό του συστήματος συνδικαλιστικών αδειών των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων (προαπαιτούμενη δράση). 

Ως παραδοτέο – κλειδί για την επόμενη αξιολόγηση, οι αρχές θα αναλύσουν και θα υιοθετήσουν νομοθεσία για την αύξηση της απαρτίας στα πρωτοβάθμια συνδικάτα [ώστε να ψηφίζουν] για απεργία με 50% και άνω».

Πέραν από την αντεργατικότητα των μέτρων αυτών, είναι απορίας άξιον τι εννοούν με το ηλεκτρονικό Μητρώο των συνδικάτων και αν αυτό θα περιλαμβάνει «φακέλωμα» των φυσικών μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Εάν χρειάζεται κάποιο ηλεκτρονικό μητρώο, αυτό θα έπρεπε να γίνει για τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες κρύβουν τις επιχειρήσεις -  μέλη τους για να μην εφαρμόζουν ακόμα και αυτές τις λιγοστές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Απαιτούμε αλλαγή πολιτικής

ΛΕΜΕ ΟΧΙ – ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Να μην ψηφιστεί από τη Βουλή το 4ο μνημόνιο.

Την κατάργηση όλων των μνημονιακών Νόμων.

Αξιοπρεπείς Μισθούς και Συντάξεις στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.

Όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή -  Αργία

Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών στην Υγεία, την Παιδεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και σε όλες τις κοινωνικές Υπηρεσίες.

Το σταμάτημα των Ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης του Δημόσιου πλούτου.

Προστασία των θέσεων εργασίας – προστασία από τις απολύσεις.  

Επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.

Τήρηση των κανονισμών Υγιεινής & Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους για να σταματήσει η καθημερινή  θυσία των εργαζομένων στο βωμό του κέρδους.

Στελέχωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης, της ψευδώς δηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας και της εργοδοτικής  αυθαιρεσίας.

ΤΕΛΟΣ στη φτωχοποίηση, τον αυταρχισμό, στις πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των Εργασιακών και Συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ καλούν  όλους στην ΑΠΕΡΓΙΑ  της Τετάρτης 17 ΜΙΑΪΟΥ και ώρα 10 το πρωί στο ΕΚΗ

Απαίτηση μας είναι να κρατήσουμε ως εργαζόμενοι την αξιοπρέπεια μας".