Στόχος η ευαισθητοποίηση των αρχών και των πολιτών για το νησί

Ημερίδα για την προστασία και την ανάδειξη της Ντίας με τίτλο «Νήσος Ντία», διοργανώνει ο Παγκρήτιος Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών, το Σάββατο 10/6/2017 στις 9.30 το πρωί, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Σκοπός της ημερίδας έίναι η ενημέρωση των Ηρακλειωτών αλλά και των επισκεπτών του τόπου και του νησιού και όπως αναφέρουν οι διοργανωτές "στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τις Αρχές αλλά και την Κοινωνία πολιτών του τόπου καταρχήν για στοιχειώδεις αλλά εντελώς απαραίτητες δράσεις όπως η μόνιμη φύλαξη, ο συστηματικός καθαρισμός του και η βελτιστοποίηση των στοιχειωδών υποδομών που διαθέτει."

Νήσος Ντία

                                                                                                                                                                                                                                 
Η Δία ή Ντία, το γειτονικό μας νησί με τα καταγάλανα νερά, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 7 ναυτικών μιλίων βόρεια της πόλης του Ηρακλείου, και όμως παραμένει άγνωστo στους περισσότερους. 
Δημιουργήθηκε, σύμφωνα με το μύθο, από τον Δία, όταν πέταξε δύο παξιμάδια στο πέλαγος για να δελεάσει ένα θαλάσσιο τέρας που κατέστρεφε την Κρήτη να αναδυθεί. Ο Δίας τότε έριξε έναν κεραυνό και πέτρωσε το τέρας μαζί με τα παξιμάδια. Έτσι γεννήθηκε η Ντία και τα δύο γλαρονήσια, το Παξιμάδι και το Πεταλίδι. Το νησί παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Οι έρευνες που πραγματοποίησε ο Γάλλος ωκεανογράφος Jacques-Yves Cousteau το 1974-1975, με ειδικό βαθυσκάφος, ανέδειξαν αξιόλογα ευρήματα, αρχαία ναυάγια και τεχνητό λιμενοβραχίονα. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί και περαιτέρω έρευνες στο νησί, τα πορίσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στην ημερίδα που διοργανώνεται. Για τους πρώιμους ναυτικούς που έπλεαν στα ανοιχτά του Κρητικού Πελάγους, το νησί αποτελούσε το καλύτερο φυσικό "σημάδι" για την προσέγγιση των λιμανιών της Κρήτης, ενώ βοηθούσε και στον ελλιμενισμό τους, δημιουργώντας ένα "φράγμα" στους βόρειους ανέμους. 
Η Ντία δεν είναι μόνο ένα ακατοίκητο ξερονήσι. Αποτελεί μια μοναδικού κάλλους προστατευόμενη περιοχή, μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φύσης (NATURA) 2000, λόγω της πολύ σημαντικής βιοποικιλότητας που διαθέτει. Στη Ντία υπάρχουν πολλά προστατευόμενα ενδημικά είδη ζώων και φυτών (κυρίως, το σαλιγκάρι Albinaria retusa, η σαύρα Podarcis erhardii schiebeli, το αγριοκούνελο Oryctolagus cuniculus cnossius, αλλά και το χασμόφυτο Carlina diae). Στο νησί φωλιάζει και ο «μαυροπετρίτης», είδος γερακιού, του οποίου ο πληθυσμός παρακολουθείται από ορνιθολόγους. 
Το νησί αποτελεί θαλασσινό προορισμό για ντόπιους και τουρίστες που επισκέπτονται τους τέσσερις απάνεμους κόλπους του στα νότια: τον κόλπο του Αγίου Γεωργίου, όπου υπάρχει και το μοναδικό λιμανάκι και η πλαζ του νησιού, τον κόλπο της Κάπαρης, τον κόλπο της Παναγιάς και τον κόλπο της Αγριελιάς, ενώ στα ανατολικά υπάρχει και ο κόλπος της Αγκινάρας. Από τον όρμο του Αγίου Γεωργίου ξεκινάει ένα μονοπάτι που οδηγεί στην όμορφη εκκλησία της Αναλήψεως.
 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook