Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 19/9 στο Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σ. Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης και περιφερειακό σύμβουλο Περιφέρειας Κρήτης. 

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στo Τεχνολογικό πάρκο, στο Ινστιτούτο Μαθηματικών και στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης του Ιδρύματος Τεχνολογίας κι Έρευνας (ΙΤΕ).

Στην συζήτηση με τους εργαζόμενους το στέλεχος του ΚΚΕ ανέφερε πως σήμερα δυστυχώς το δικαίωμα στη δουλειά και στην έρευνα είναι έρμαια του ενδεχόμενου προκήρυξης προγραμμάτων. Περικοπές, "κουρέματα" και δεσμεύσεις αποθεματικών σε συνδυασμό με τη μη-σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν γονατίσει τα Ερευνητικά Ιδρύματα και έχουν εισάγει τις επιχειρήσεις από το παράθυρο. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στην έρευνα, με μηδαμινά εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα αποτελούν τον κανόνα. Όλα αυτά είναι συνέπειες της ευρωενωσιακής στρατηγικής, την οποία ακολουθεί πιστά η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η στρατηγική αυτή οδηγεί στην εμπορευματοποίηση και στην επιχειρηματική λειτουργία των φορέων της έρευνας, που μαζί με την καινοτομία θα αποτελέσουν κατά τα λεγόμενα τους «πυλώνες της ανάπτυξης και κίνητρα επενδύσεων», φυσικά προς το συμφέρον των μονοπωλίων και μακριά από τις ανάγκες του λαού. 

Επιπλέον, ο Σ. Ορφανός ανέφερε πως η συζήτηση για την καινοτομία -παρά το γεγονός ότι αυτή θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στη δημιουργική εργασία- δεν μπορεί να παραβλέψει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι πατέντες βγαίνουν στο όνομα του μονοπωλίου που χρηματοδοτεί την έρευνα και δεν τίθενται στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ που απαντά στο ερώτημα «έρευνα και ανάπτυξη για ποιον;». Αυτό είναι ένα θεμελιακό ερώτημα που απαντά και στο χαρακτήρα που πρέπει να έχει η εκπαίδευση, η έρευνα και η ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Αυτά σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, το πολυάριθμο έμπειρο και υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας απελευθερωμένα από τη μέγγενη της μονοπωλιακής κερδοφορίας μπορούν να συμβάλλουν σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του λαού. Προϋπόθεση είναι η ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η ισχυροποίηση των ταξικών αγώνων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού !