Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη φοιτητές του Ιδρύματος θέτοντας το ζήτημε του προβλήματος εύρεσης φοιτητικής στέγης.

Οι φοιτητές μεταξύ άλλων θα ζητήσουν:

- Κανένας φοιτητής κάτω από το βάρος των ενοικίων να μην αναγκαστεί να παρατήσει τη σχολή του.

- Να επινοικιαστούν δωμάτια σε και να μοιραστούν άμεσα στους φοιτητές που τα έχουν ανάγκη, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους!

- Να δοθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ολοκλήρωση των νέων εστιών, οι οποίες να είναι σύγχρονες και εξοπλισμένες.Δημιουργία νέων εστιών που θα καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών. Να αξιοποιηθούν τώρα ακίνητα του Ιδρύματος για τη δημιουργία Εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και ενοίκια!

- Να δοθεί άμεσα επίδομα ενοικίου με έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να αυξηθούν οι δικαιούχοι του μηνιαίου επιδόματος στέγασης. Να αυξηθεί το ποσό αυτό στα 300 ευρώ ως ελάχιστο ποσό για την κάλυψη των αναγκών της στέγασης (να καλύπτεται πλήρως το ενοίκιο , να εξασφαλίζεται ότι διαμένουν σε ανθρώπινες συνθήκες, με πληρωμένες τις παροχές ρεύματος, νερού, τηλεφώνου)

Δείτε την ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης

Μετα την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής πάνω από 600 φοιτητές που πέρασαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια τραγική κατάσταση. Η αναζήτησή κατοικίας στα Χανιά μόνο απόγνωση μπορεί να δημιουργήσει. Εδώ και χρόνια, μέσα από τους αγώνες των φοιτητικών συλλόγων, έχει αναδειχθεί το συνολικότερο πρόβλημα της φοιτητικής μέριμνας και ιδιαίτερα της στέγασης.

Οι μεγάλες ελλείψεις σε φοιτητικές εστίες, αφού οι υπάρχουσες καλύπτουν ελάχιστες ανάγκες σε σχέση με τις πραγματικές, βάζουν μεγάλα εμπόδια στις σπουδές μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι φοιτητές να πληρώνουν ακριβά τις σπουδές τους μιας και δεν έχουν χρήματα για να νοικιάσουν σπίτι. Αρκετοί από τους φοιτητές είτε παρατάνε τις σπουδές τους, είτε έρχονται μόνο στις εξεταστικές. Ειδικά τώρα, με την άσχημη οικονομική κατάσταση όπου έχουν φτάσει οι λαϊκές οικογένειες,τα ακριβά ενοίκια και την μεγάλη πληρότητα στο νομό, πολλαπλασιάζονται οι φοιτητές που έχουν ανάγκη τη δωρεάν στέγη. 

Οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή αφορούν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά και τη σημερινή. Όταν έχουν να κάνουν με τα κέρδη εφοπλιστών,βιομήχανων και τραπεζών κινούν φαστ-τρακ διαδικασίες και περνάνε νόμους (για φοροαπαλλαγες, ανακεφαλαιοποιήσεις κλπ) σε μία νύχτα, ενώ όταν έχουν να κάνουν με τις δικές μας ανάγκες μας λένε ότι δεν έχει χρήματα το κράτος. Φυσικά και η διοίκηση του Πολυτεχνείου ευθυγραμμιζόμενη με τις κατευθύνσεις που προωθούν Ευρωπαϊκή Ενωση και ελληνικές κυβερνήσεις αναπαράγει την ίδια επιχειρηματολογία. Μάλιστα έχουν κάνει καραμέλα τη νέα εστία, ενώ στην πραγματικότητα δεν θα καλύπτει ούτε τις ανάγκες του 1ου έτους. (Συνολικά με τη νέα εστία θα υπάρχουν 200 δωμάτια και μόνο οι πρωτοετείς ειναι 650)

Την ώρα που μας μιλάνε για την ανάπτυξη που έρχεται και για το τέλος το μνημονίων, εμείς βλέπουμε κατάματα την σκληρή πραγματικότητα και τα εμπόδια στις σπουδές μας. Είναι προκλητικό να ακούμε για τόσα εκατομμύρια επενδύσεις αλλά να μη βλέπουμε καμια "επένδυση" για την παιδεία. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι η ανάπτυξη και τα κέρδη των μονοπωλίων, για εμάς σημαίνει μισές σπουδές, μισή δουλειά, μισή ζωή.

Δεν θα κάνουμε άλλες θυσίες, δεν θα παραδώσουμε τα δικαιώματα μας για να κερδοφορίσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η απάντηση βρίσκεται στον κοινό αγώνα των φοιτητών που μοιράζονται την ίδια κατάσταση,αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Η πείρα εχει δείξει πως και τα προηγούμενα χρόνια όταν οι φοιτητές συσπειρώθηκαν και διεκδίκησαν είχαν κατακτήσεις(π.χ. επίδομα ενοικίου,χτίσιμο νέων εστιών)

Διεκδικούμε τώρα:

• Κανένας φοιτητής κάτω από το βάρος των ενοικίων να μην αναγκαστεί να παρατήσει τη σχολή του.

• Να επινοικιαστούν δωμάτια σε και να μοιραστούν άμεσα στους φοιτητές που τα έχουν ανάγκη, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους!

• Να δοθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ολοκλήρωση των νέων εστιών, οι οποίες να είναι σύγχρονες και εξοπλισμένες.Δημιουργία νέων εστιών που θα καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών. Να αξιοποιηθούν τώρα ακίνητα του Ιδρύματος για τη δημιουργία Εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και ενοίκια!

• Να δοθεί άμεσα επίδομα ενοικίου με έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να αυξηθούν οι δικαιούχοι του μηνιαίου επιδόματος στέγασης. Να αυξηθεί το ποσό αυτό στα 300 ευρώ ως ελάχιστο ποσό για την κάλυψη των αναγκών της στέγασης (να καλύπτεται πλήρως το ενοίκιο , να εξασφαλίζεται ότι διαμένουν σε ανθρώπινες συνθήκες, με πληρωμένες τις παροχές ρεύματος, νερού, τηλεφώνου)


*Θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη 20/09 στην πρυτανεία του Ιδρύματος*