Την ερχόμενη Δευτέρα

Την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων «Ο Χρυσόστομος» ΗΜΕΡΙΔΑ και ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ με θέμα «Πόλη, Δημοκρατία, Αρχιτεκτονική». Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του Ιδρύματος  της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, της  Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων «Ο Χρυσόστομος»  με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Την επιστημονική επιμέλεια και οργάνωση της εκδήλωσης έχουν η Αμαλία Κωτσάκη, επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχ. του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Κώστας Μαυρακάκης, αρχιτέκτων, Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων «Ο Χρυσόστομος».  Η εν λόγω διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο των προ-ημερίδων του συνεδρίου με τίτλο «Τέχνη & Δημοκρατία» που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής στο Μουσείο της Ακρόπολης 7,8,9 Δεκεμβρίου 2017.

Η εκδήλωση στα Χανιά συγκροτείται από δύο διακριτά μέρη: Το πρωί της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα Εργαστήριο με τίτλο «Εκφράσεις ολοκληρωτισμού στη νεοελληνική αρχιτεκτονική και πόλη» όπου θα παρουσιαστούν εργασίες φοιτητών/τριών που εκπονήθηκαν σε κατ’ επιλογήν μάθημα « Νοελληνική Αρχιτεκτονική & Πολιτισμός» στην Σχολή Αρχιτεκτόνων  μηχ. του Πολυτεχνείου Κρήτης το οποίο διδάσκει η  καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη.  Οι εργασίες πραγματεύονται θέματα όπως η «Ελληνικότητα» της εθνικοφροσύνης, η επιβεβλημένη λευκότητα του Αιγαίου ως αποτέλεσμα εφαρμογής του Νόμου την περίοδο των δικτατοριών, οι παιδουπόλεις, οι στρατηγικές στον πολεοδομικό σχεδιασμό των Ιταλών κατακτητών στη Δωδεκάνησο , η αλλοίωση του τοπίου από την πολιτική για τον τουρισμό της απριλιανής δικτατορίας αλλά και γενικότερα το αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό αποτύπωμα των δικτατοριών στην Ελλάδα του 20ου αιώνα. 
Οι παρουσιάσεις θα ολοκληρωθούν με συζήτηση με προσκεκλημένους διακεκριμένους αρχιτέκτονες και ιστορικούς.

Το εργαστήριο είναι ανοικτό μόνο στους φοιτητές/τριες  της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το απόγευμα της Δευτέρας αφιερώνεται σε ΗΜΕΡΙΔΑ κατά την οποία θα επιχειρηθεί να προσεγγισθεί το κρίσιμο ερώτημα του κατά πόσον η αρχιτεκτονική και ο χώρος γενικότερα μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της Δημοκρατίας και πώς η Δημοκρατία επηρεάζει την διαμόρφωση του χώρου αντίστοιχα,  εστιασμένο κυρίως στην νεώτερη και σύγχρονη Ελλάδα.  Κεντρικός ομιλητής θα είναι  ο  Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής του Εθνικού  Μετσοβίου Πολυτεχνείου με  θέμα “Η αρχιτεκτονική της Δημοκρατίας: πολιτική, νόημα, μορφή”.  Ζητήματα  όπως οι αρχιτεκτονικές εκφράσεις διαφορετικών εκδοχών κοινοβουλευτισμού, η συλλογική μνήμη ως προϋπόθεση Δημοκρατίας, ζητήματα λογοκρισίας στις αναπαραστάσεις της πόλης αλλά και ευρύτερα θέματα όπως ο συμμετοχικός σχεδιασμός και τα αιτήματα Δημοκρατίας στον σχεδιασμό του αστικού χώρου θα αποτελέσουν θέματα των εισηγήσεων.
Η ημερίδα είναι ανοικτή στο κοινό και η είσοδος ελεύθερη.

Το πρόγραμμα 

Περιφερειακή εκδήλωση στο πλαίσιο του συνεδρίου με τίτλο «Τέχνη & Δημοκρατία» που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Επιστημονική επιμέλεια & οργάνωση:

Αμαλία Κωτσάκη, επίκουρη καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Κώστας Μαυρακάκης, αρχιτέκτων, Πρόεδρος Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων “Ο Χρυσόστομος”

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

– Πρωινή συνεδρία – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

10.30  Εργαστήριο Ιστορίας & Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής

Παρουσίαση φοιτητικών εργασιών από το εργαστήριο του κατ’ επιλογήν μαθήματος Νεοελληνική Αρχιτεκτονική, Πόλη και Πολιτισμός (Αμαλία Κωτσάκη, επίκουρη καθηγήτρια) με θέμα “Εκφράσεις ολοκληρωτισμού στην Νεοελληνική Αρχιτεκτονική και Πόλη” 

– Αμαλία Κωτσάκη, Εισαγωγή.

– Παρουσιάσεις εργασιών

Bρακίδη Στ., Μπενιουδάκη Αγγ., Παπαδοπούλου Ιρ., Φαράντου Ά., «Η ελληνικότητα της εθνικοφροσύνης»

Αρχάκη ΣΤ., Μασμανίδου Αγγ. , Τσίχλη Ελ.,  «Η επιβεβλημένη λευκότητα στο Αιγαίο»

Αμεράνης Ι., Μπασδέκη Νατ., Συκιώτη Μ., «Παιδουπόλεις: τόποι πρόνοιας, εκτοπισμού ή χειραγώγισης;”

Γιαννάκη Κων., Μπαντή Αθ., «Η «ανύψωση» της Αθήνας επί χούντας»

Κολαξής Λαζ., Μυλούλης Ανδρ., «Η διαρκής υπενθύμιση του ελέγχου στην πόλη. Τα «ψηλά» δημόσια κτήρια της απριλιανής δικτατορίας»

Ματσούκης Σπ., Μόσχου Θεοδ., Τσαγκαράκη – Τσιριγγά Δάφνη, «Το χωρικό αποτύπωμα του τουρισμού την περίοδο της επταετίας»

Παυλούρου Νατ., Πετούρη Ελ., «Στρατηγικές και πολιτικές των Ιταλών κατακτητών στον πολεοδομικό σχεδιασμό της μεταπολεμικής  πόλης της Κω»

Καρτσωνάκη Κωνστ., «Ολοκληρωτισμός στη Λέρο. Ίχνη ανεξίτηλα;»

Ροζανή Γεωργία, «Απαλοιφή της μνήμης; Το παράδειγμα του σημερινού Πάρκου Ελευθερίας ΕΑΤ/ΕΣΑ»

Λιουδάκη Εμμ., Ξεκαρδάκη Μαρ., Πατεράκη Ελ., «Πρακτικές εξουσίας και ελέγχου στην Αθήνα. Με τα μάτια του  ποιητή»

 – Συζήτηση με προσκεκλημένους ομιλητές: Αλέξανδρος Βαζάκας, Γιώργος Κουκουράκης – επιστ. συνεργάτης Ιδρύματος Βενιζέλου, Αμαλία Κωτσάκη, Έλενα Μαμουλάκη, Κώστας Μαυρακάκης, Πηνελόπη Πετσίνη, Τάσος Σακελλαρόπουλος – ιστορικός, Μουσείο Μπενάκη, Λουκάς Τριάντης.

Το Εργαστήριο είναι ανοικτό μόνο στους φοιτητές /τριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Απογευματινή συνεδρία – ΗΜΕΡΙΔΑ

18.00   Χαιρετισμοί

– Εκπρόσωπος του  Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία

– Aπόστολος Βουλγαράκης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης

– Νικόλαος Νικολαϊδης , Αναπληρωτής Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης

– Κώστας Μαυρακάκης, Πρόεδρος Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων “Ο Χρυσόστομος”

Έναρξη των εργασιών της ημερίδας από την Αμαλία Κωτσάκη

Προεδρείο: Αμαλία Κωτσάκη, Κώστας Μαυρακάκης

–  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

18.30  Κεντρική  ομιλία

Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής ΕΜΠ

“Η αρχιτεκτονική της Δημοκρατίας: πολιτική, νόημα, μορφή”

19.00  Αμαλία  Κωτσάκη, επίκουρη καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης

“Eκδοχές κοινοβουλευτισμού και οι αρχιτεκτονικές τους εκφράσεις στον ελληνικό χώρο” 

19.15 Διάλειμμα

–  ΠΟΛΗ & ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

19.30  Λουκάς Τριάντης, Δρ αρχιτέκτων – πολεοδόμος, μεταπτυχιακός υπότροφος στη Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχ. Πολυτεχνείου Κρήτης

“Αιτήματα δημοκρατίας στην κοινωνική παραγωγή του αστικού χώρου”

19.45  – Αλέξανδρος Βαζάκας, επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, 

“Ο συμμετοχικός σχεδιασμός ως πολιτική πράξη στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία:  J.J. Rousseau και Συντεχνιακός Σοσιαλισμός”

20.00 – Έλενα  Μαμουλάκη, Δρ αρχιτέκτων, “Η χωρική μνήμη/ λήθη ως προϋπόθεση Δημοκρατίας: Αναφορά στην κρίσιμη δεκαετία του ’40”

20.15  – Πηνελόπη Πετσίνη, Δρ Θεωρίας της Φωτογραφίας,  “Πόλη και Δημοκρατία: Πολιτικές για την αναπαράσταση του αστικού τοπίου στην ελληνική φωτογραφία”

20.30

Σύνοψη

Παναγιώτης Τουρνικιώτης – Αμαλία Κωτσάκη

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook