Ποια ήταν εκείνα που γνώριζαν οι παλαιότεροι και  χάθηκαν στην σημερινή εποχή – Γιατί παρά την κρίση αυξάνεται η παχυσαρκία και ποιος ο ρόλος του τρόπου ζωής

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Η Κρητική διατροφή, ο τρόπος ζωής και τα οφέλη τους στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.» διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής στο Επιμελητήριο Χανίων η Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο προγράμματος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

“Η οικονομική κρίση επηρεάζει πάρα πολύ τον τρόπο ζωής και την διατροφή των πολιτών και δυστυχώς αρνητικά. Προωθεί την παχυσαρκία και τα χρόνια νοσήματα. Πολλοί τρώνε τροφές πλούσιες σε θερμίδες αλλά χωρίς θρεπτικά συστατικά” ανέφερε ο  Διευθυντής  Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής κ. Χρήστος Λιονής.

 


Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Αναστάσιος Φιλαλήθης επεσήμανε πως ο κόσμος τρώει λάθος πράγματα. Τρώει πολύ ψωμί και ζάχαρη, αυξάνεται η κατανάλωση του αλκοόλ και το κάπνισμα. Το μόνο που μειώνεται είναι οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα λόγω περιορισμού των μετακινήσεων, με εξαίρεση στην Κρήτη λόγω του ΒΟΑΚ.

 

Σε ότι αφορά στην Κρητική διατροφή, σύμφωνα με τον κ.Λιονή, δεν υπάρχει γιατί είναι ακριβή και δεν έχει ενσωματωθεί στον τρόπο σκέψης τον οποίο είχαν οι παλαιότεροι, επειδή σήμερα έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής. «Δεν είναι εύκολο να αναπαλαιώσεις το παρελθόν αλλά να μιλήσεις για το μέλλον με καινούργιους όρους, δανειζόμενος γνώση και εμπειρία από το παρελθόν» είπε ο κ. Λιονής

 

«Για την Κρητική διατροφή δεν είναι μόνο το τι τρώμε, αλλά και το πώς ζούμε» τόνισε ο κ.Φιλαλήθης, επισημαίνοντας πως «πριν 20 χρόνια ο Κρητικός περπατούσε 6-10 χιλιόμετρα (καθημερινά). Πόσα χιλιόμετρα περπατά σήμερα;….Χάνουμε την άσκηση. Χάνουμε το κλίμα της οικογένειας της φιλίας. Χάνουμε την ποιότητα της Κρητικής διατροφής….Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι «Μην ξεχνάτε αυτά που κάνανε οι πατεράδες, οι παππούδες, οι γιαγιάδες».

 

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πράξης: Κοινωνική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης «Αποκεντρωμένες Προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, Διοικητικές Δαπάνες και παροχή Συνοδευτικών μέτρων 2015-2016 »  μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης και αφορά στην ενημέρωση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και μεμονωμένων ατόμων ωφελούμενων του προγράμματος ΕΠ ΕΒΥΣ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής) σε θέματα υγιεινής διατροφής (Κρητική διατροφή, δεδομένα μελετών μεσογειακής διατροφής σε παιδιά και σε εγκυμονούσες)  τα οφέλη της στην υγεία και βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής.

 

Οι ομιλίες που έγιναν ήταν οι εξής:

 “Επιδιώκοντας την αλλαγή στη συμπεριφορά υγείας μέας στην κρίση: Η σημασία της επικοινωνίας, της γλώσσας και της συμπονετικής φροντίδας.”
Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φρονίδας Υγεία, Διευθυντής  Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης 

 “Ζώντας απλά. Σκέψεις, ιδέες και πράξεις για έναν απλό, υγιεινό τρόπο ζωής.”
Κώστας Μπουζάκης, Ιατρός Περιφερειακό Ιατρείο Κουρνά, Δήμος Αποκορώνου, MSc Αγωγή και Προαγωγή της Υγείας

“Πολλαπλή νοσηρότητα και πτώχεια-Η σημασία της διατροφής και ο ρόλος της γενικής ιατρικής”            
Ευτύχης Αλιγιζάκης, Ιατρός Γενικής Ιατρικής, Επιμελητής Α’ Μεσκλών-Χανιά

“Η σημασία της διατροφής στην υγεία σε περίοδο οικονομικής κρίσης ”
Ειρήνη Θεοδωράκη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

“Η σημασία της εκπαίδευσης στο σχολείο σε περίοδο οικονομικής κρίσης”               
 Αθηνά Ντούλια, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Χανιά Εκπαιδευτικός

 “Η σημασία της διεπιστημονικής και διεπαγγελματικής συνεργασίας σε περίοδο οικονομικής κρίσης-ο ρόλος της δικτύωσης”
Ελένη Καβαζίδου,  Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Χανίων, Υπεύθυνη Απολογισμού Δράσεων του Εθνικού Δικτύου Αγωγής Υγείας "Μαθαίνω για τη Ζωή συνθέτοντας τις Ψηφίδες της Υγείας μου"

 Συμπεράσματα
Αναστάσιος Φιλαλήθης, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Τµήµα Ιατρικής Πανεπιστηµίου Κρήτης

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook