Δριμεία κριτική από τον Λευτέρη Αυγενάκη στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς όσον αφορά το εμβληματικό για το νησί έργο σε συνέντευξη τύπου που διατύπωσε και τις προτάσεις της ΝΔ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, στα γραφεία της ΝΟ.Δ.Ε Ηρακλείου, όπου στο επίκεντρο βρέθηκε ο βόρειος οδικός άξονας και η πρόσφατη κυβερνητική εξαγγελία οτι εντός του τρέχοντος μηνός θα εκδοθεί η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον ΒΟΑΚ.

Ο κ. Αυγενάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου κατηγόρησε την κυβέρνηση  οτι αντιμετωπίζει το θέμα του ΒΟΑΚ με προχειρότητα, επισημαίνοντας οτι για ένα τόσο εμβληματικό έργο για την Κρήτη, εντός του κυβερνητικού συνασπισμού υπάρχει διγλωσσία, με τον Υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη να διαψεύδει τις εξαγγελίες του ίδιου του Πρωθυπουργού για δημοπράτηση αρχικά της Στρατηγικής Μελέτης Σκοπιμότητας για τον ΒΟΑΚ και την υιοθέτηση διαφορετικής τακτικής για την υλοποίηση του έργου, που περιλαμβάνει τη λογική της προεπιλογής εταιρείας που θα οδηγήσει σε ένα σύστημα μελέτη-κατασκευή.

Η κριτική που άσκησε ο κ. Αυγενάκης στην κυβέρνηση συνοψίζεται στα εξής σημεία:

• «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η οποία επί 3 χρόνια δεν έχει σχεδιάσει, δεν έχει δημοπρατήσει και δεν έχει συμβασιοποιήσει κανένα μεγάλο δημόσιο έργο, αντιμετωπίζει κι αυτή τη φορά με πλήρη προχειρότητα το θέμα του ΒΟΑΚ.

• Χωρίς καμία απολύτως μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς καθορισμένο θεσμικό πλαίσιο, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με άγνοια του συνολικού αριθμού των υπό κατασκευή χιλιομέτρων, με ανολοκλήρωτες απαλλοτριώσεις, και μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και άλλες τόσες αλλαγές σχεδιασμού, η κυβέρνηση έρχεται σήμερα να υποστηρίξει πως εντός του τρέχοντος μηνός θα εκδοθεί η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον ΒΟΑΚ.

• Ας αντιληφθούν, επιτέλους, οι κύριοι της κυβέρνησης, πως στα δημόσια έργα θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, συνέπεια και αξιοκρατία. Το θεσμικό πλαίσιο, τα κριτήρια, οι προδιαγραφές και οι διαδικασίες δημοπράτησης θα πρέπει να είναι εξαρχής ξεκάθαρα προς όλους τους ενδιαφερομένους, που θα διαγωνισθούν στο ίδιο φυσικό αντικείμενο.

• Αν η κυβέρνηση αποφάσισε – έστω κι αργά – να σχεδιάσει κάτι για το μέλλον της χώρας, ας το πράξει με τη δέουσα σοβαρότητα που αρμόζει σε κάθε μεγάλο δημόσιο έργο.

• Την ώρα που ο ΒΟΑΚ παραμένει ο πιο επικίνδυνος αυτοκινητόδρομος με εκατοντάδες νεκρούς κάθε χρόνο, δεν επιτρέπουμε η Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το ΒΟΑΚ ως ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

• Ο κ. Τσίπρας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης (20-21/09/2017) είχε ανακοινώσει ότι εντός του Οκτωβρίου 2017 θα ξεκινούσε η δημοπράτηση για τη Στρατηγική Μελέτη Σκοπιμότητας για το ΒΟΑΚ και ότι το 2019 θα ξεκινούσαν τα έργα! Βέβαια, έχουμε άλλη μια προσπάθεια εμπαιγμού: ουδέποτε προκηρύχθηκε η μελέτη. Η σύνταξη μιας τέτοιας μελέτης απαιτεί διάστημα 2–2,5 χρόνια περίπου.

• Ο κ. Σπίρτζης διαψεύδει τον Πρωθυπουργό! Ανακοίνωσε ότι εντός του Ιανουαρίου 2018 ξεκινά το 1ο στάδιο της διαδικασίας για την προ-επιλογή αναδόχων, που έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην υλοποίηση ενός έργου, όπως ο ΒΟΑΚ, ύψους 1,5 δις ευρώ περίπου. Η επιλογή αυτή (προ-επιλογή αναδόχων) έχει, μεταξύ άλλων, τα εξής προβλήματα: 

1) Θα χρειασθεί 1,5 χρόνος περίπου για την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών όρων.
2) Δεν υπάρχει τεχνική λύση, αλλά θα προτείνουν λύσεις οι εταιρείες, μέσω τεχνικού συμβούλου.
3) Δεν υπάρχουν όλα τα δεδομένα (οικονομικοί όροι, επικαιροποίηση κυκλοφοριακού φόρτου, χρηματοοικονομικό μοντέλο, κλπ).

• Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξεκινήσει το έργο το 2019, όπως διατυμπανίζει η Κυβέρνηση. Προφανώς, η Κυβέρνηση αδιαφορεί για την ουσία και θέλει να κερδίσει επικοινωνιακά τις εντυπώσεις και να το παρουσιάσει σε περίπτωση εκλογών. Τα προβλήματα που θα προκύψουν στη συνέχεια θα τα χρεώσει στην επόμενη Κυβέρνηση. 

• Οι λύσεις που προτείνει η Κυβέρνηση δείχνουν ότι κάτι ξεκινά τώρα, αλλά θα υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα και παρατάσεις στην πορεία. Δηλαδή επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Η θέση και οι δεσμεύσεις της ΝΔ για τον ΒΟΑΚ

Η θέση της ΝΔ για τον ΒΟΑΚ είχε διατυπωθεί, όπως επεσήμανε ο κ. Αυγενάκης, δια στόματος του προέδρου της ΝΔ Κ.Μητσοτάκη,  σε εκδήλωση που είχε γίνει στο Ηράκλειο, την 1η Σεπτεμβρίου 2017, και περιλαμβάνει τα εξής 4 σημεία - δεσμεύσεις. 

- «Ο ΒΟΑΚ, ο άξονας Κίσσαμος – Σητεία είναι κομβικής σημασίας. Δεσμευόμαστε ότι ο ΒΟΑΚ θα γίνει. Είναι θέμα ασφάλειας και θέμα ανάπτυξης για ολόκληρη την Κρήτη. 

- Το έργο θα γίνει. Είναι το τελευταίο μεγάλο οδικό έργο στη χώρα που πρέπει να πραγματοποιηθεί και αποτελεί δέσμευση για την επόμενη Κυβέρνηση της ΝΔ. 

- Μόλις έχουμε το σύνολο των δεδομένων θα αποφασίσουμε το πώς. Το να γίνουν τώρα λεπτομερείς και οριστικές ανακοινώσεις δεν είναι υπεύθυνο. Διότι δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα Στρατηγική Μελέτη Σκοπιμότητας που να αναλύει όλα τα δεδομένα, κυρίως ως προς τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

- Πρόθεσή μας και δέσμευση της επόμενης Κυβέρνησης της ΝΔ είναι ο ΒΟΑΚ να αποτελέσει ένα έργο ΣΔΙΤ (σύμβαση παραχώρησης με ρήτρες διαθεσιμότητας). Δηλαδή, χρηματοδότηση από τον ιδιώτη ανάδοχο και αποπληρωμή του από το Κράτος, όταν ολοκληρωθεί το έργο με βάση τις προδιαγραφές που έχουν συμφωνηθεί για την παράδοση και τη συνεχή συντήρησή του.