Το κρητικό μέλι στο προσκήνιο – Το 4ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» στο εκθεσιακό κέντρο Αγυιάς Χανίων

Οκτώ χρόνια μεσολάβησαν μεταξύ του 2ου παγκρήτιου μελισσσοκομικού συνεδρίο που έγινε στην Ιεράπετρα και του 4ου συνεδρίου που γίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο στα Χανιά.

Οκτώ χρόνια, «σημαδιακά» για το κρητικό μέλι καθώς στο 2ο συνέδριο ξεκίνησε η προσπάθεια για την θεσμοθέτηση του Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Πευκοθυμαρόμελου» Κρητικού μελιού, το οποίο έγινε τώρα πραγματικότητα.

Το πρωί στο εκθεσιακό κέντρο Αγυιάς στα Χανιά και στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» ξεκίνησαν οι εργασίες του 4ου μελισσοκομικού συνεδρίου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Χανίων Ηλίας Χαλακατεβάκης μετά την αναγνώριση από την Ε.Ε. του ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελου, απομένουν κάποιες διαδικασίες για να ξεκινήσει η παραγωγή και τυποποίηση και εκτίμησε πως σε έναν χρόνο στα ράφια των καταστημάτων θα υπάρχει το ΠΟΠ μέλι της Κρήτης.


Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με χαιρετισμούς παρευρισκόμενων εκπροσώπων αρχών και φορέων, και ακολούθησαν οι πρώτες εισηγήσεις  ομιλητών.

Το επόμενο πρόγραμμα έχει ως εξής:

Απογευματινή Συνεδρία Σαββάτου  

16.00 - 16.15 Αυτοφυής Μελισσοτροφική Χλωρίδα της Κρήτης. Σκέψεις και Προοπτικές. Δρ. Κ. Οικονομάκης, πρώην Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ 
16.15 - 16.30 Μελιτοφόρα Μέλισσα. ‘Ενας Ανεκτίμητος Θησαυρός για την Παραγωγή και το Περιβάλλον Ν. Γ. Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθηγητής ΓΠΑ, Μέλος Γεωργικής Ακαδημίας 
16.30 - 16.45 Η Μελισσοκομία στην Δυτική Κρήτη: Χθες και Σήμερα και τι Προσδοκούμε για το Αύριο Η. Χαλακατεβάκης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων, Μέλος ΔΣ ΟΜΣΕ, 
16.45 - 17.00 Μια Νέα Στρατηγική για τη Βαρρόα Ε. Χανιωτάκης, Μαθηματικός, Μελισσοκόμος-Βασιλοτρόφος
17.00 - 17.15 Προβλήματα και προοπτικές της μελισσοκομίας στο Λασίθι Β. Αντωνίου, Βιολόγος, Μελισσοκόμος, Γραμματέας Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου 
17.15 - 17.30 Η Τέχνη της Βασιλοτροφίας και η Παραγωγή Βασιλισσών στην Κρήτη Ε. Μαραγκουδάκης, Μελισσοκόμος, Βασιλοτρόφος 
17.30 - 17.45 Επιδημιολογικά Στοιχεία Ασθενειών Μελισσών Περιφέρειας Κρήτης Π. Κούρσου, Ι. Σκανδαλάκης, Ι. Τωμαζινάκης, Κτηνίατροι, Κτηνιατρικό Εργαστήριο Χανίων Α. Κατζαγιαννάκης, Κτηνίατρος, Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ηρακλείου 
17.45 - 18.00 Η Επισήμανση του Μελιού, των Μελισσοκομικών Προϊόντων και των Προϊόντων με Μέλι. Ν. Ηλιόπουλος, Χημικός MSc, Διευθυντής HELLASCHEM 18.00 - 18.15 Ερωτήσεις – Συζήτηση

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 

10.30 - 10.45 ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης. Χθες, Σήμερα και Αύριο. Ε. Μαυρουπλάκης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου, Γραμματέας ΔΣ ΟΜΣΕ 
10.45 - 11.00 Συνεταιριστικό Κίνημα στην Κρήτη και Οργάνωση Παραγωγών Σ. Μανωλίτσης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου 
11.00 - 11.15 Μέλι ΠΟΠ και Προοπτικές για τους Παραγωγούς Γ. Πίττας, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών – Συσκευαστών & Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ) 
10.15 - 11.30 Νομοθετικό πλαίσιο και Διαδικασία Καταχώρισης Ονομασιών ΠΟΠ & ΠΓΕ – Προδιαγραφές Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης ΠΟΠ Σ. Μανανά, Προϊσταμένη Τμήματος ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενική Διεύθυνση Τροφίμων, Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας Ι. Μπακουλοπούλου, Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
11.30 - 11.45 Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης ΠΟΠ: Έλεγχος και Πιστοποίηση Κ. Λέλης, Χημικός, Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Μ. Λαμπράκη, Προϊσταμένη, Τμήματος Επιθεωρήσεων & Ελέγχων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
11.45 - 12.15 Διαχείριση Ασφάλειας Μελισσοκομικών Προϊόντων-Νομοθεσία Ν. Ασούτης Διδαράς, Κτηνίατρος MSc, Επιθεωρητής ΕΦΕΤ 
12.15 - 12.30 Ποιο είναι το Καλύτερο Μέλι; Κ. Καρατάσου, Κτηνίατρος ΟΜΣΕ, Επόπτρια Μελισσοκομίας 
12.30 - 12.45 Μελισσοκομία και Δασικό Περιβάλλον Π. Σκλαβάκη, Δασολόγος Διεύθυνση Δασών Χανίων 
12.45 - 13.15 Ερωτήσεις – Συζήτηση 
13.15 - 14.45 Προϋποθέσεις μιας Επιτυχούς Εξαγωγικής Δραστηριότητας Γ. Παπαστεργιόπουλος, Δ/ντης Πληροφόρησης και Υποστήριξης Επιχειρήσεων Enterprise Greece

Διοργανωτές του συνεδρίου είναι το Μελισσοκομικό Κέντρο Κρήτης, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λασιθίου, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ανατολικής Κρήτης, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ο Μελισσοκομικός Συν/σμός Ηρακλείου και ο Μελισσοκομικός
Σύλλογος Χανίων .