«Στο δρόμο για την αλλαγή του Καλλικράτη: Οι προτάσεις της ΝΔ» – Ανοικτός διάλογος με τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής

«Εμείς δεν θέλουμε την Αυτοδιοίκηση ως περιβάλλον παραπολιτικής και ανίερων συμμαχιών, τη θέλουμε ως μοχλό ανάπτυξης, τη θέλουμε ως πυλώνα Δημοκρατίας», σημείωσε ο Γραμματέας Π.Ε. – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο σύσκεψης με αυτοδιοικητικά στελέχη της Δυτικής Αττικής στο Περιστέρι, το απόγευμα της Πέμπτης 10 Μαΐου 2018.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λ. Αυγενάκης αναφορικά με την διαίρεση της μεγάλης περιφέρειας  της Β’ Αθηνών: «Εμείς,  έγκαιρα και τηρώντας όχι μόνο το γράμμα αλλά και το πνεύμα των θεσμών,  φέραμε στη Βουλή την πρόταση της διαίρεσης της Β’ Αθηνών. Η Κυβέρνηση τότε δεν ασχολήθηκε καν, γιατί απλώς δεν ενδιαφερόταν να προχωρήσει στη διαίρεση της Β’ περιφέρειας Αθηνών.  Τώρα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποφύγει την επικείμενη εκλογική της συντριβή. Ένα είναι βέβαιο: ότι τη συντριβή δεν θα την αποφύγει ό,τι και να κάνει». 

Και συμπλήρωσε: «Αυτό που καταλαβαίνουν πια όλοι οι πολίτες είναι ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τον εκλογικό νόμο και για τις αυτοδιοικητικές και για τις εθνικές εκλογές αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να οδηγήσει και πάλι τη χώρα σε αστάθεια  και ακυβερνησία».

Ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση για τις επερχόμενες αλλαγές στον Καλλικράτη ο Γραμματέας της ΝΔ τόνισε: «ενώ, η Κυβέρνηση, εδώ και δυο χρόνια μιλούσε για ευρεία μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, τώρα όχι μόνο δεν κάνει αυτό αλλά φέρνει μια «μεταρρύθμιση» σε τρία μέρη: α) την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης και των εκλογών, με τον «Κλεισθένη», β) το χωροταξικό το φθινόπωρο που ανακοίνωσε ο κ. Σκουρλέτης και γ) τις αρμοδιότητες σε ύστερη φάση, μετά την αλλαγή του Συντάγματος, όπως προαναγγέλλει».

Ως προς το χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές, διότι αλλοιώνεται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας. Αυτό ισχύει σε υπερθετικό βαθμό για τις εθνικές εκλογές», ενώ ως προς την απλή αναλογική τόνισε ότι «η Κυβέρνηση επιδιώκει το χάος και την αποδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος: Το Υπ. Εσωτερικών να πάρει τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις».

Στη συνέχεια ο κ. Λ. Αυγενάκης αναφερόμενος στις προτάσεις της ΝΔ υπογράμμισε ότι: «η ΝΔ θέλει μια αυτοδιοίκηση αυτόνομη και αποτελεσματική, που δίνει πραγματικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών».

Οι βασικές παρεμβάσεις της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαβαίνουν:

• Τον αποτελεσματικό αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων. 
• Την επιπλέον, ενίσχυση των δημοσιονομικών της Τ.Α. με τη σύσταση του Ταμείου της Τ.Α., με θεσμοθετημένους πόρους από το ΠΔΕ και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, αλλά και 
• Την ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και στην κοινωνική πολιτική».

Επιπλέον, ο Γραμματέας της ΝΔ υπογράμμισε πως: «η άσκηση εποπτείας και ελέγχου των ΟΤΑ από το κεντρικό Κράτος, πρέπει να αφορά αποκλειστικά τη νομιμότητα των πράξεων, όπως το Σύνταγμα ορίζει, ενώ για την εσωτερική αναδιοργάνωση των Δήμων, υπογραμμίζει την ανάγκη τυποποίησης και διευκόλυνσης στην εκπόνηση νέων οργανογραμμάτων ανάλογα με το είδος του Δήμου».

Η εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Περιστέρι αποτέλεσε την δεύτερη, μιας σειράς συσκέψεων στο πλαίσιο του πραγματικού διαλόγου με τα αυτοδιοικητικά στελέχη όλων των βαθμίδων και με τις τοπικές κοινωνίες που ανοίγει η ΝΔ, ενόψει της κυβερνητικής πρότασης που περιλαμβάνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στη Δυτική Μακεδονία, στην Αν. Μακεδονία-Θράκη, στη Στερεά Ελλάδα, στην Κρήτη, και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκης, ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ κ. Τ. Γαϊτάνης και στελέχη της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook