Πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο λέει η Coldiretti

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρέπεμψε η Κομισιόν την Ιταλία, για ανεπάρκεια εφαρμογής μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του παθογόνου βακτηρίου καραντίνας Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα) στη Χερσόνησο της Απουλίας, στην Ιταλία. Το επιχείρημα που επικαλείται η Κομισιόν είναι ότι οι ιταλικές αρχές δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη αυτού καταστροφικού για την ελαιοκομία της χώρας μικροοργανισμού γενικότερα στην περιοχή της Πούλιας, με αποτέλεσμα να μην έχει σταματήσει η διάδοση του. Η ιταλική συνεταιριστική οργάνωση Coldiretti ήρθε να επιβεβαιώσει το πρόβλημα της εξάπλωσης του παθογόνου στους ελαιώνες της Απουλίας, κάνοντας λόγο για αύξηση των μολυσμένων δέντρων της περιοχής στο 1 δις ευρώ.

Μετά την πρώτη ανίχνευση εστίας μόλυνσης του Ξυλέλλα στην περιοχή της Απουλίας τον Οκτώβριο του 2013 οι ιταλικές αρχές δεν συμμορφώθηκαν πλήρως με τους κοινοτικούς κανόνες για τους επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας στα φυτά και σε φυτικά προϊόντα (Οδηγία 2000/29/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κανόνας 2015/789 για την εξάπλωση του Ξυλέλλα στην Απουλία).

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση μολυσμένων φυτών σε ορισμένα τμήματα των οριοθετημένων περιοχών αμέσως μετά την πρώτη επιβεβαίωση της παρουσίας του Ξυλέλλα καθώς και την παρακολούθηση και δειγματοληψία των φυτών στα σχετικά τμήματα της οριοθετημένης περιοχής .

Φαίνεται πως οι ιταλικές αρχές δεν μερίμνησαν να δημιουργηθεί χρονοδιάγραμμα που να εξασφαλίζει την όσο πιο γρήγορη αφαίρεση των μολυσμένων δέντρων, όπως απαιτούσε η ευρωπαϊκή νομοθεσία, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να κρίνει ότι η Ιταλία δεν λαμβάνει κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Ξυλέλλα. Η Κομισίον είχε προηγουμένως προειδοποιήσει την Ιταλία ότι πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσείς της. Επιστολή και συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή απεστάλησαν τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιούλιο του 2016, ακολουθούμενη από αιτιολόγηση τον Ιούλιο του 2017.

Πέρα από τις προειδοποιήσεις, όμως, και την πρόσφατη παραπομπή της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Κομισιόν θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με τις ιταλικές αρχές προκειμένου να γίνει ότι καλύτερο στον περιορισμό εξάπλωσης του παθογόνου Ξυλέλλα.

Στο 1 δις τα μολυσμένα ελαιόδεντρα στην Απουλία της Ιταλίας

Σύμφωνα με την ιταλική συνεταιριστική οργάνωση Coldiretti, ραγδαία έχει αυξηθεί ο αριθμός των μολυσμένων δέντρων με Ξυλέλλα στην περιοχή της Απουλίας. «Τον Οκτώβριο του 2012, όταν εμφανίστηκε η ασθένεια που προκαλεί το συγκεκριμένο παθογόνο στην Ιταλία, ο αριθμός των μολυσμένων ελαιόδεντρων ήταν 10 εκατομμύρια. Πλέον, όμως, τα μολυσμένα δέντρα έφτασαν το 1 δις», όπως ανέφερε η οργάνωση με αφορμή την παραπομπή της Ιταλίας στο Ευρωδικαστήριο, για ανεπαρκή αντιμετώπιση του προβλήματος, από την Κομισιόν.

Όπως σημειώνει η Coldiretti, «όντως υπήρξαν λάθη στην εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών εδώ και πεντέμισι χρόνια που η Ιταλία αντιμετωπίζει προβλήματα με4 την Ξυλέλλα. Το αποτέλεσμα είναι μετά την ξήρανση των ελαιόδεντρων – και τις καταστροφικές επιπτώσεις της στο περιβάλλον, την οικονομία και την απασχόληση στις περιοχές Λέτσε, Μπρίντεζι και Τάραντο – αυτή τη στιγμή να απειλούνται και οι ελαιώνες της επαρχίας Μπάρι».

Με δεδομένα τα παραπάνω, «χρειάζεται αύξηση των ρυθμών ξεριζώματος των δέντρων, καθώς εάν είχαν γίνει νωρίτερα θα είχαμε γλιτώσει την Απουλία αλλά και την Ιταλία από αυτή τη δραματική κατάσταση. Τέλος, πρέπει να ασχοληθούμε επίσης με την εφαρμογή καλών γεωργικών πρακτικών προκειμένου να εξουδετερώσουμε έντομα φορείς και να αποτρέψουμε την εξάπλωση της μόλυνσης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook