Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα αντοποδοτικών υποτροφιών του Πολυτεχνείου Κρήτης για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα φοιτητών

Ως ένας τρόπος οικονομικής στήριξης των φοιτητών που δεν δικαιούνται το επίδομα στέγασης από το κράτος και δεν λαμβάνουν κάποια άλλη βοήθεια, λειτουργεί το Πρόγραμμα ανταποδοτικών υποτροφιών του Πολυτεχνείου Κρήτης, σύμφωνα με καθηγητές του Ιδρύματος.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να προσφέρουν έργο με φυσική υπηρεσία στις Σχολές, τα εργαστήρια και τις υπηρεσίες του ιδρύματος, με αντιμισθία που ανέρχεται σε 5 ευρώ την ώρα. Το χρονικό διάστημα του προγράμματος διαρκεί 5 μήνες

Χθες, φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Φοιτητών, εξέδωσαν δημόσια επιστολή με την οποία εκφράζουν την αντίδρασή τους στο πρόγραμμα του ιδρύματος σημειώνοντας οτι το επίδομα που θα έπρεπε να δίνεται σε σπουδαστές δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο ανταλλαγής με ώρες εργασίας.

Καθηγητές εξηγούν οτι το πρόγραμμα ανταποδοτικών υποτροφιών, αποτελεί ένα εργαλείο οικονομικής ενίσχυσης των φοιτητών οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν το επίδομα στέγασης από το κράτος ή οποιαδήποτε άλλη οικονομική ενίσχυση.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του προγράμματος (δείτε επίσης εδώ):

Ενίσχυση Προπτυχιακών Φοιτητών για το έτος 2018

Οι υπότροφοι θα απασχοληθούν και θα προσφέρουν έργο με φυσική παρουσία στις Σχολές, στα Εργαστήρια, στις Υπηρεσίες και στις Πανεπιστημιακές Μονάδες του Ιδρύματος (αναφέρονται συνολικά ως «μονάδες» στο εξής) και όχι σε πρόσωπα, σύμφωνα με τις δηλωθείσες ανάγκες των ανωτέρω μονάδων.

Συνολικά καλύπτεται χρονικό διάστημα πέντε (5) μηνών (Ιούνιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2018) με σαράντα (40) ώρες παρουσίας μηνιαίως. Η αντιμισθία ανέρχεται στο ποσό των 5€/ώρα (το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 20% και χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου 3,6%).

Στην περίπτωση που μέχρι την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 55 του Ν. 4509/2017 περί «Καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ αμειβόμενων με Παραστατικά Περιεχόμενων Υπηρεσιών», η αντιμισθία θα αναπροσαρμοστεί σε 6,85€/ώρα.

Με βάση τις δηλωθείσες ανάγκες των μονάδων θα δοθούν ανταποδοτικές υποτροφίες μέχρι εξαντλήσεως του προβλεπόμενου ποσού για ανταποδοτικές υποτροφίες στον Τακτικό Προϋπολογισμό του Ιδρύματος.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

1. Υποβολή αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές καταθέτουν την αίτηση υποψηφιότητας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βλέπε Παράρτημα) στη Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων. Όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει αίτηση για στέγαση στην φοιτητική εστία του Ιδρύματος κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 προσκομίζουν μόνο την Αίτηση και την Υπεύθυνη Δήλωση.

2. Προϋποθέσεις – Κριτήρια Επιλογής

– Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές που έχουν αποστείλει εμπρόθεσμα τη δήλωση μαθημάτων για το τρέχον εξάμηνο και δεν έχουν υπερβεί τον απαιτούμενο χρόνο φοίτησης για τη λήψη του διπλώματός τους (πέντε έτη) προσαυξημένο κατά ένα έτος, δηλαδή φοιτητές έτους εισαγωγής 2012-13 έως και 2017-18.

– Οι φοιτητές που βρίσκονται στο Β΄ εξάμηνο σπουδών τους πρέπει να έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε τουλάχιστον ένα (1) μάθημα κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018.

– Οι φοιτητές που βρίσκονται στο Δ΄, ΣΤ΄, Η΄, Ι’ και ΙΒ΄ πρέπει να έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε τουλάχιστον τρία (3) μαθήματα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

– Οι υποψήφιοι πρέπει να ικανοποιούν τα κριτήρια στέγασης στην φοιτητική εστία του ΠΚ.

– Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να λαμβάνουν συγχρόνως υποτροφία από άλλη πηγή, ούτε να συμμετέχουν σε άλλα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του Ιδρύματος.

– Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να είναι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος των 1000€ (άρθρο 10 του Ν.3220/2004) για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 (σύμφωνα με την ακαδημαϊκή τους επίδοση του κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 και τα εισοδήματα φορολογικού έτους 2017).
– Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να φοιτούν για λήψη δεύτερου πτυχίου.
– Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να διαμένουν στην Φοιτητική Εστία του Ιδρύματος.
– Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή δημόσιοι υπάλληλοι.
– Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να είναι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών του άρθρου 1 του ΚΦΑΣ.
– Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να πραγματοποιούν συναλλαγές και να διενεργούν συστηματικά πράξεις στην Οικονομική Αγορά (άρθρο 21, παρ. 3 του Ν.4172/2013).

3. Διαδικασία επιλογής

Η Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων, συντάσσει πίνακα δικαιούχων υποτρόφων, αφού λάβει υπόψη τα ως άνω κριτήρια. Η σειρά κατάταξης των δικαιούχων προκύπτει με βάση τα κριτήρια στέγασης του Ιδρύματος.

Η τοποθέτηση σε μονάδες γίνεται με βάση τη σειρά κατάταξης συγκεράζοντας τις δηλωθείσες ανάγκες και τις προτιμήσεις των δικαιούχων.

Η τελική επιλογή και τοποθέτηση των υποτρόφων πραγματοποιείται από την Σύγκλητο του Ιδρύματος κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων. Η τελική απόφαση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος για ενημέρωση των δικαιούχων υποτρόφων και των αντίστοιχων μονάδων.

4. Υπογραφή Σύμβασης

Η σύμβαση υπογράφεται αρχικά από τον φοιτητή στη Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων και κατόπιν από τον Πρύτανη του Ιδρύματος. Η Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων διαβιβάζει στην Οικονομική Υπηρεσία τις υπογεγραμμένες συμβάσεις.

Εκτός από τα απαραίτητα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί κατά την υποβολή της αίτησης, απαραίτητη προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης είναι να προσκομίσει ο υπότροφος Αριθμό Μητρώου ΙΚΑ. Αν ο υπότροφος δεν έχει ήδη Αριθμό Μητρώου ΙΚΑ, θα πρέπει να παραλάβει από το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας βεβαίωση και να την προσκομίσει στο Υποκατάστημα Χανίων του ΙΚΑ προκειμένου να του εκδοθεί ΑΜ ΙΚΑ.

5. Απόδοση υποτροφίας

Η υποτροφία καταβάλλεται μηνιαίως στον δικαιούχο, μετά από κατάθεση υπογεγραμμένης βεβαίωσης (βλέπε παράρτημα) στην Οικονομική Υπηρεσία του Ιδρύματος, στην οποία βεβαιώνεται ότι ο υπότροφος προσέφερε έργο κατά το μήνα αναφοράς. Η βεβαίωση υπογράφεται από τον εκάστοτε υπεύθυνο της μονάδας (αναγράφεται ονομαστικά στη σύμβαση του κάθε φοιτητή) όπου έχει τοποθετηθεί ο υπότροφος.

6. Υποχρεώσεις υποτρόφου

Ο υπότροφος οφείλει να τηρεί τα οριζόμενα από τη Μονάδα όπου έχει τοποθετηθεί σχετικά με την παρουσία του και να ενημερώνει άμεσα τη Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων για κάθε μεταβολή της φοιτητικής του κατάστασής (διακοπή φοίτησης, αποφοίτηση, κ.ά.).

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί συμπεριφορά ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του υποτρόφου, ενημερώνεται η Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων, διακόπτεται άμεσα η υποτροφία και καλείται ο επόμενος δικαιούχος από τον πίνακα κατάταξη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook