Τελευταία ενημέρωση: 14:50

Θα φιλοξενήσει διεθνές φόρουμ του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από περισσότερες από 60 χώρες, φορείς και ειδικοί στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού

Υπό την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Έλενας Κουντουρά, της ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρίας – Βλαζάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, βουλευτών των Χανίων, του δημάρχου Χανίων Τ.Βάμβουκα και άλλων εκπροσώπων φορέων, έγινε, η επίσημη ανακοίνωση της φιλοξενίας του 10ου διεθνούς συμβουλευτικού forum “Πολιτιστικές Διαδρομές” του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα Χανιά το 2020.

Τα Χανιά θα γίνουν το κέντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, καθώς στο διεθνές φόρουμ, θα συμμετέχουν – εκτός των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης – εκπρόσωποι από περισσότερες από 60 χώρες, φορείς και ειδικοί στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της βιώσιμης ανάπτυξης κτλ.

Η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, η οποία έφτασε με καθυστέρηση στην συνέντευξη, παίρνοντας τον λόγο, κατέδειξε τη συσχέτιση πολιτισμού – τουρισμού, σημειώνοντας οτι “η διοργάνωση του 10ου Συμβουλευτικού Φόρουμ στα Χανιά προσφέρει σπουδαίες ευκαιρίες για τη διεθνή προβολή της πόλης ως μοναδικού πολιτιστικού προορισμού και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Κρήτης”

Η Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό καφέ “Κηπος” σημείωσε οτι το “υπουργείο στηρίζει την καινοτόμα ιδέα για τα ιστορικά καφέ της Ευρώπης, που αποτελούν χώρους πολιτισμού και ανάπτυξης του πνεύματος”, τονίζοντας παράλληλα οτι “διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των τέχνη και των γραμμάτων! Αρκετά από αυτά συνετέλεσαν στην ιστορία της πολιτικής με τα πρόσωπα που φιλοξένησαν και τους διαλόγους που άνοιξαν’.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καλαμαντής, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σημείωσε οτι “το 2020 σηματοδοτεί ευκαιρία για την ανάδειξη των Χανίων σε όλη την Ευρώπη αλλά και την ανάδειξη όλης της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Ευρώπη. Το 2020 η Ελλάδα θα προεδρεύει στο συμβούλιο της Ευρώπης. Η πολιτιστική διαδρομή ενώνει χώρες τις Ευρώπης σε μια κοινή βάση πχ οι δρόμοι της ελιάς”.

Μεταξύ των ομιλητών στη συνέντευξη τύπου ήταν και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης ο οποίος παρατήρησε οτι “μέσα από τον πολιτισμό οφείλουμε να δώσουμε στην επιχειρηματικότητα μια άλλη διάσταση με πολλαλπλα οφέλη. Ο επιχειρηματίας γίνεται το άρμα της πολιτισμικής δράση στην κοινωνία. θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πολιτιστική δράση για την ομαλή διασύνδεση του επιχειρείν με τον πολιτισμό ώστε τα Χανια να γίνουν πρωτεύουσα πόλη του πολιτισμού”

Η Μαριάνθη Αναστασιάδου, Προϊσταμένη Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, επεσήμανε οτι “η ένταξη σε μια πολιτισμική διαδρομή έχει περαιτέρω οφέλη στις χώρες που συμμετέχουν, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης των κοινωνιών ενώ συνέβαλαν αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη  των περιοχή που συμμετείχαν”.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, τόνισε από την πλευρά του τη σημασία αυτού του γεγονότος για την πόλη των Χανίων, και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε ότι τα Χανιά και η Κρήτη, έχουν αφήσει το στίγμα τους στον πολιτισμό της Ελλάδας. 

Ο ιδρυτής του Συνδέσμου των Ιστορικών καφέ Ευρώπης, πρόσθεσε ότι είναι υπερήφανος για τα Χανιά και για το έργο όλων των ιστορικών Καφέ, που έχουν δώσει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η ιδέα για την “φιλοξενία” του φόρουμ,  ξεκίνησε από τον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης και τέθηκε ως προφορική πρόταση πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο ετήσιο forum των “Πολιτιστικών Διαδρομών” (ΠΔ) που έγινε στη μεσαιωνική πόλη Luca της Ιταλίας, από τον Βασίλης Σταθάκη, όπου ήταν καλεσμένος ως Ιδρυτής και πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης. Οι πρώτες συζητήσεις ήταν ενθαρρυντικές και έτσι δόθηκε το “πράσινο φως” να ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια η οποία απέφερε καρπούς με την ανάθεση της διοργάνωσης του διεθνούς φόρουμ στα Χανιά το 2020.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook