Τα Χανιά καλωσορίζουν τους πρώτους νεοσσούς!

Στα Χανιά στην παραλία Γεράνι, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ ανακάλυψε τα πρώτα χελωνάκια τα οποία έκαναν τα πρώτα τους βήματα και κατέληξαν όλα ασφαλή στην θάλασσα για φέτος, στις 17 Ιουλίου!

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς- Δυτικής Κρήτης ενημερώνουν τους χρήστες της παραλίας ότι οι νεοσσοί είναι απαραίτητο να φτάσουν στη θάλασσα μόνοι τους και εάν τυχόν δουν χελωνάκια κατά τη διάρκεια της ημέρας να μην τα μεταφέρουν οι ίδιοι στο νερό ούτε να τα βρέξουν καθώς είναι πολύ σημαντικό να κάνουν αυτά τα πρώτα βήματα μόνα τους.

Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος ζητάμε από τον κόσμο είναι η σκίαση τους για να τα προστατέψουμε από την αφυδάτωση αλλά και το ίσιωμα της άμμου στο μπροστά τους για να μεταβούν εύκολα και γρήγορα στο νερό. Το δεύτερο μέρος της προστασίας στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ επίσημα έχει ξεκινήσει και το σημαντικότερο που πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι πως οι νεοσσοί ξεκινούν το δύσκολο αυτό ταξίδι τους προς τη θάλασσα ακολουθώντας την αντανάκλαση του Φεγγαριού και των αστεριών προς τη θάλασσα από όπου και το δύσκολο ταξίδι προς την ενηλικίωση ξεκινάει. Δυστυχώς ο τεχνητός φωτισμός στο πίσω μέρος της παραλίας αποπροσανατολίζει τους νεοσσούς οι οποίοι ακολουθούν προβολείς και έντονα φώτα στην αντίθετη κατεύθυνση με αποτέλεσμα το θάνατο τους από εξάντληση. Οπότε το κλείσιμο και η ελάττωση του φωτισμού προς την παραλία είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που πρέπει να ακολουθούνται κατά την περίοδο της εκκόλαψης.

Η ωοτοκία συνεχίζεται παρά την εκκόλαψη των πρώτων νεοσσών οπότε ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει πως τα διαχειριστικά μέτρα είναι πολύ σημαντικό να συνεχίζουν να τηρούνται για να επιτρέπουμε στις θηλυκές χελώνες να ωοτοκήσουν ανενόχλητες.

Η τήρηση των μέτρων πρέπει να συνεχιστεί μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου όπου και τα τελευταία χελωνάκια θα έχουν γεννηθεί!

Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

  • η απομάκρυνση ανάρτηση των επίπλων θαλάσσης στο πίσω μέρος της παραλίας καθημερινά μετά τη Δύση του ηλίου,
  • το να αποφεύγεται , ΜΗ ίσιωμα της άμμου στις πρώτες πρωινές ώρες έτσι ώστε να μπορέσει η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ να βρει ίχνη χελώνας που έχει ωοτοκήσει,
  • να μην βρέχονται ΜΗ βρέξιμο τωνοι ξαπλώστρες επάνω στην παραλία ωστρών έτσι ώστε να μην καταστραφούν τα αυγά στο εσωτερικό της φωλιάς καθώς και
  • η αποφυγή ΜΗ χχρήσης βαρέωνεών οχημάτων στην παραλία ωοτοκίας
  • Τέλος υπενθυμίζουμε πως η αποφυγή ανθρώπινης παρουσίας σστην παραλία τις βραδινές ώρες είναι καλό να αποφεύγεται.

Αν έχετε περιέργεια να δείτε πως είναι μία φωλιά χελώνας καρέτα και ίσως λίγα αργοπορημένα χελωνάκια, παραμείνετε συντονισμένοι μαζί μας για το πρόγραμμα των δημόσιων εκσκαφών. Θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες για την κάθε περιοχή ωοτοκίας της Κρήτης ξεχωριστά και θα φαίνεται κάθε εβδομάδα στην ιστοσελίδα των Δήμων καθώς και στην επίσημη σελίδα του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook