Αποκαρδιωτικές εικόνες – Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική ενώ τμήματα του κτιρίου κατέρρευσαν – Εικόνα χάους στο κέντρο των Χανίων

Στις φλόγες τυλίχτηκε λίγο πριν τις 21:30 το βράδυ της Κυριακής το ιστορικό κτίριο των ιταλικών στρατώνων στη συμβολή των οδών Τζανακάκη και Σφακιανάκη, στο κέντρο της πόλης το οποίο στο παρελθόν στέγαζε το Πολεμικό Μουσείο.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και παρά την μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστών που έδωσαν τιτάνια μάχη  με τις φλόγες, η καταστροφή, όπως φαίνεται και στις πρώτες εικόνες, είναι ολοκληρωτική.

Μάλιστα, τμήματα του κτιρίου κατέρρευσαν και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης από τους πυροσβέστες στην ανατολική πτέρυγα του συγκροτήματος. 

Εκτός από τη σωτηρία του κτιρίου, που όπως φάνηκε ήταν αδύνατη, μέλημα των πυροσβεστών ήταν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς στον κήπο κα το πάρκο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά.

Οι πυκνοί καπνοί και οι φλόγες από την πυρκαγιά ήταν ορατοί από διάφορες περιοχές των Χανίων, σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων ενώ οι δρόμοι περιμετρικά του κτιρίου έκλεισαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μάχη της κατάσβεσης είχε ριχτεί όχι μόνο οι πυροσβέστες οι οποίοι βρίσκονταν σε υπηρεσία, αλλά και συνάδελφοί τους οι οποίοι ήταν εκτός υπηρεσίας και έσπευσαν να συνδράμουν.

Λίγο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς ένα άτομο το οποίο επικαλέστηκε ότι έμενε μέσα στο κτίριο και ότι είχε δικά του πράγματα μέσα, επιχείρησε να μπει εντός του φλεγόμενου κτιρίου.

Οι πυροσβέστες με δυσκολία τον απέτρεψαν με αποτέλεσμα τη στιγμή που κατάφεραν να τον βγάλουν να τον προσαγάγει η αστυνομία. 

Τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς δεν είναι γνωστά ωστόσο εικάζεται ότι προκλήθηκε από άτομα που είχαν καταφέρει να μπουν στον σφραγισμένο κατά τα άλλα χώρο και να τον χρησιμοποιούν ως κατάλυμα.

Κατά τη διάρκεια της φωτιάς πολλά μέρη του κτιρίου στο εσωτερικό κυρίως κατέρρεαν. Μόλις κρίθηκε σωστό πυροσβέστες ανέβηκαν στο μπροστινό σημείο του κτιρίου ενώ στη συνέχεια προχώρησαν σε κοπή και απομακρυνση των κάγκελων από ένα παράθυρο, προκειμένου να μπορέσουν να “στοχεύσουν” με νερό τη φωτιά στο εσωτερικό.

Στη συνέχεια κατέφθασε γερανοφόρο όχημα της πυροσβεστικής το οποίο πραγματοποίησε ρίψεις νερού από ψηλά.

Οι δρόμοι γύρω από το κτίριο είχαν αποκλειστεί από τη αστυνομία. Έξω από το φλεγόμενο κτίριο βρέθηκε και ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας καθώς και η Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, καθώς και στελέχη του στρατού.

Ο δήμαρχος Χανίων, εξέφρασε την θλίψη του για την καταστροφή επισημαίνοντας οτι εδώ και δύο χρόνια ο δήμος κατέβαλε ουσιαστικές προσπάθειες για να περιέλθει το κτίριο στο δήμο, ώστε να αποτελέσει στο μέλλον το νέο δημαρχείο Χανίων. Ο κ. Βάμβουκας πρόσθεσε οτι οι πιέσεις της δημοτικής αρχής προς το Υπουργείο Έθνικης Άμυνας βρίσκονταν σε καλό δρόμο. Δυστυχώς, όπως είπε, ένα κτίριο που αποτελούσε εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής, ένα εκπληκτικό διατηρητέο κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες και τόνισε ότι τα τελευταία αυτά χρόνια δεν υπήρχε η αρμόζουσα ενδιάμεση φροντίδα και επιτήρηση που χρειαζόταν με αποτέλεσμα, άγνωστοι να το χρησιμοποιήσουν ως κατάλυμα και ενδεχομένως αυτοί να προκάλεσαν την πυρκαγιά. Το κτίριο δυστυχώς, είχε πολλά ξύλινα στοιχεία, ακόμα και ένα μέρος από τις προσόψεις του, ήταν ξύλινες και έτσι δεν έχει σωτηρία. Ο δήμος δεν είχε καμιά ευθύνη για τη φύλαξη του κτιρίου, αυτή ανήκε στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και όταν έφυγε το Πολεμικό Μουσείο κλειδώθηκε. Ωστόσο κάποιοι φαίνεται ότι κατάφεραν να μπουν μέσα.

Το ευτύχημα είναι οτι τα εκθέματα του Πολεμικού Μουσείου είχαν μεταφερθεί στην Αθήνα και δεν υπήρχε εναπομείναν ιστορικό υλικό, εκτός ίσως από ένα μικρό αρχείο το οποίο βρισκόταν στη νότια πλευρά του κτιρίου. Εκθέματα όμως δεν υπήρχαν, όπως σημείωσε ο κ.Βάμβουκας: “Το κακό έγινε, και θα πρέπει να δούμε πως θα επουλωθεί αυτό το τραύμα”. Ο δήμαρχος Χανίων κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τώρα περισσότερο από ποτέ το αίτημα το κτίριο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου Χανίων και όπως είπε χαρακτηριστικά μετά από αυτό το συμβάν “Ό,τι και να συμβεί αυτό θα είναι το μελλοντικό δημαρχείο Χανίων. Μάλιστα αυτό που συνέβη με έχει πεισμώσει ακόμα περισσότερο ώστε εδώ και τώρα να περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου.”

Η αρχή της φωτιάς

Την ίδια ώρα που το σοβαρό αυτό περιστατικό βρίσκονταν σε εξέλιξη, οι πυροσβεστικές αρχές δέχτηκαν τηλεφώνημα για φωτιά σε σπίτι στο Κουμ Καπί, η οποία ωστόσο τέθηκε υπό έλεγχο.

περισσότερα βίντεο και φωτο σε λίγο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook