Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Παλαιόχωρα το 11ο Διεθνές Τουρνουά, στο οποίο υπήρξε διπλή ελληνική επικράτηση.

Ο Χρήστος Μπανίκας επικράτησε στη γενική βαθμολογία και η Σταυρούλα Τσολακίδου στην κατηγορία γυναικών.

Η ενημέρωση της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων έχει ως εξής:

Διπλή Ελληνική επικράτηση υπήρξε στο 11ο Διεθνές Τουρνουά της Παλαιόχωρας με τον Χρήστο Μπανίκα να επικρατεί στη γενική βαθμολογία και την Σταυρούλα Τσολακίδου στην κατηγορία Γυναικών! 

Ο Χρήστος Μπανίκας είναι από τους πιο αξιόλογους σκακιστές που έχει αναδείξει η χώρα μας και έχει κατακτήσει 8 φορές το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ενώ έχει ισοβαθμήσει στην πρώτη θέση σε Παγκόσμια Νεανικά Πρωταθλήματα. Η επιτυχία του στην Παλαιόχωρα σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη λόγω της αδιαμφησβήτητης δυναμικότητάς του και θα λέγαμε ότι το πέτυχε με σχετική ευκολία μιας και πήρε από την αρχή το προβάδισμα αποκτώντας μία μικρή διαφορά έναντι των αντιπάλων του την οποία διαφορά φρόντισε τόσο ο ίδιος όσο και οι αντίπαλοί του να την κρατήσει έως το τέλος! Να τονίσουμε επίσης ότι είναι η ένατη συμμετοχή του Χρήστου στο Διεθνές Τουρνουά της Παλαιόχωρας και τη μεγάλη αγάπη για τη συγκεκριμένη διοργάνωση τη δείχνει έμπρακτα δηλώνοντας πάντα πρώτος τη συμμετοχή του! 

Για την Σταυρούλα Τσολακίδου τι να πρωτοπούμε; Είναι το κορίτσι που τάραξε τα νερά στο Ελληνικό σκάκι και έκανε κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα, κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας σε νεανικές διοργανώσεις! Αθλήτρια πρότυπο σε όλα τα επίπεδα και παράλληλα άριστη μαθήτρια! Η Σταυρούλα τίμησε και τιμήθηκε από τα Χανιά όταν πριν από δέκα μέρες προσκεκλημένη από τον Δήμο Χανίων και τη Σκακιστική Ακαδημία Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ έπαιξε αγώνα σιμουλτανέ στο Ενετικό Λιμάνι αντιμετωπίζοντας 32 αντιπάλους! Η επικράτηση της Σταυρούλας στο τουρνουά κάθε άλλο παρά εύκολη δεν ήταν και ο λόγος είναι ο πολύ ισχυρός ανταγωνισμός που υπήρχε στη συγκεκριμένη κατηγορία με πολλές αξιόλογες και έμπειρες αθλήτριες. Τελικά όμως η Σταυρούλα φαίνεται ότι είναι για τα δύσκολα και αφού τα κατάφερε σε Παγκόσμιες διοργανώσεις γιατί να μη το επαναλάβει και στην Παλαιόχωρα! 

Αναλυτικά οι τρεις πρώτοι στη γενική βαθμολογία είναι οι εξής: 1ος GM Χρήστος Μπανίκας (2591) 7,5 βαθμοί, 2-7ος GM Nevednichy Vl. Ρουμανία (2528), GM Pashikian Arman Αρμενία (2603), IM Basrki Rad. Πολωνία (2431), GM Rychagov Andr. Ρωσία (2529), GM Gordon Stephen Αγγλία (2539), FM Κούρκουλος Σταμάτης (2416), και FM Βλάχος Ανατόλ (2428) όλοι με 7 βαθμούς. 

Στην κατηγορία Γυναικών: 1η Σταυρούλα Τσολακίδου (2423) 6,5 βαθμοί, 2η Worek Joanna Τσεχία (2298), και 3η Milliet Sophie Γαλλία (2397). 

Στην κατηγορία Βετεράνων 1ος ήταν ο Ulrich Wolf Γερμανία 5 βαθμοί, 2ος ο Σιδερής Νικηφόρος με 4,5 βαθμούς, και 3ος ο Mick Tobor Γερμανία 4,5 βαθμοί. 

Αγόρια κάτω των 18 ετών 1ος Νικόλας Θεοδώρου με 6 βαθμούς, 2ος Σαμαρίδης Κων/νος 6 βαθμ. και 3ος Leon Livaic Κροατία με 5,5 βαθμούς. 

Κορίτσια κάτω των 18 ετών 1η Ανθή Βοζινάκη με 6 βαθμούς, 2η Άννα Γαλάνη με 5 και 3η Κατερίνα Πάσογλου 5 βαθμούς. 

Αγόρια κάτω των 16 ετών 1ος Βλάχος Ανατόλ 6,5 βαθμοί, 2ος Νίκος Γεωργακόπουλος 6 β., και 3ος Vignir Vatnar Stefanson Ισλανδία 6 βαθμοί. 

Κορίτσια κάτω των 16 ετών η Ευαγγελία Καραβιτάκη 4,5, 2η Serena Wittenberg Γαλλία με 4 και 3η Alla Kozenets Ρωσία με 3,5. 

Αγόρια κάτω των 14 ετών 1ος Σπυρόπουλος Νίκος, 2ος Martin Stukan Ρωσία και 3ος Ευάγγελος Πατρελάκης όλοι με 6 βαθμούς. 

Κορίτσια κάτω των 14 ετών 1η Νικολακοπούλου Ελένη 4,5 βαθμοί, 2η Livia De Wachter Βέλγιο 4 βαθμοί και 3η Κατερίνα Παπαδοκωνσταντάκη 3,5 βαθμοί. 

Αγόρια κάτω των 12 ετών 1ος Yakau Tsesler Λευκορωσία 4,5 βαθμοί, 2ος Elias De Reese Βέλγιο 4 βαθμοί και 3ος Kiril Kozlov Ρωσία 4 βαθμοί. 

Κορίτσια κάτω των 12 ετών Αντωνία Καραβιτάκη 4,5 βαθμοί, 2η Mare Morote Βέλγιο 3,5 βαθμοί και Luna Morote Βέλγιο 3,5 βαθμοί.

1ος Τοπικός παίκτης Αρναουτίδης Κυριάκος 2 βαθμούς 2η Σαρτζετάκη Ευγενία 1 βαθμός. 

1η ομάδα η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων ΣΑΜΑΡΙΑ 24,5 βαθμούς.

Βέβαια το οφέλη που έχει αυτή η διοργάνωση στο Κρητικό σκάκι το βλέπουμε και στους πίνακες απόδοσης ΕΛΟ όπου στους 6 πιο κερδισμένους παίκτες-τριες βρίσκονται πέντε αθλητές-τριες της Κρήτης! Αναλυτικά στα αγόρια Κώτσογλου Γιώργος +141 μονάδες, Κοζύρης Ηλίας + 119 μονάδες, Τζαγκαράκης Παναγιώτης + 114 μονάδες. Στα κορίτσια Καραβιτάκη Αντωνία + 75 μονάδες, Βοζινάκη Ανθή Μαρία + 68 μονάδες και Γαλάνη Άννα + 62 μονάδες! 

Στα σημαντικότερα γεγονότα του τουρνουά είναι ότι με την εντυπωσιακή του εμφάνιση ο Σταμάτης Κούρκουλος Αρδίτης κατάφερε να κάνει την τρίτη νόρμα Διεθνούς μαιτρ κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι παίρνει και τον τίτλο. 

Να τονίσουμε και για τη διοργάνωση που για άλλη μια φορά κυμάνθηκε σε πολύ ψηλά επίπεδα, τόσο στο αγωνιστικό μέρος όσο και στο πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων που υπήρχαν. Τα σχόλια όλων των παικτών ήταν τα καλύτερα και λίγο να διαβάσει κανείς τα συγχαρητήρια email που ήρθαν με τη λήξη των αγώνων αρκεί για να καταλάβει το πόσο όμορφα συναισθήματα προκαλεί αυτή η διοργάνωση σε όλους τους συμμετέχοντες. Η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, Ο Δήμος Κανδάνου Σελίνου και η Αντιπεριφέρεια Χανίων που ήταν οι κύριοι διοργανωτές των αγώνων έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό έτσι ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά χωρίς να παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα. Να ξεκινήσουμε από τη live μετάδοση που υπήρχε καθημερινά από το διαδίκτυο. Εντυπωσιακό επίσης ήταν το τουρνουά γρήγορου σκακιού. Ο κεντρικός πεζόδρομος της Παλαιόχωρας πλημμύρισε με σκακιέρες και οι παίκτες αγωνιζόντουσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δημιουργώντας μία πανέμορφη εικόνα και δείχνοντας παράλληλα έναν από τους λόγους που κάνει αυτό το τουρνουά της Παλαιόχωρας να ξεχωρίζει και να είναι τόσο αγαπητό στο σκακιστικό χώρο. Να επισημάνουμε την εκδρομή στο Ελαφονήσι, την τούρτα έκπληξη και το αναμνηστικό δώρο από τον Δήμαρχο κ. Περράκη Αντώνη σε δύο παίκτες που τιμάνε το τουρνουά και στα έντεκα χρόνια διεξαγωγής του τον Alb. David και την Inna Iasman και που πρόσφατα παντρεύτηκαν. Το σκακιστικό τραγούδι που έγραψε και παρουσιάστηκε στην τελετή λήξης από την Χιλιανή παίκτρια Yarur Maria Jose. Την ειδική βράβευση σε έναν πολύ καλό φίλο της Παλαιόχωρας που έχει συμμετάσχει πολλές φορές στο τουρνουά τιμώντας το με την παρουσία του, τον Χιλιανό παίκτη Daniel Yarur Elsaca ο οποίος παρά το βαρύ επαγγελματικό του πρόγραμμα του και για να μη χάσει ούτε μία μέρα από τους αγώνες νοίκιασε ελικόπτερο και προσγειώθηκε στο γήπεδο της Παλαιόχωρας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή έτσι ώστε να προλάβει την τελετή έναρξης δείχνοντας παράλληλα και το πόσο έχει αγαπήσει αυτό το μέρος, αυτή τη διοργάνωση! 

Τέλος να τονίσουμε και τις παροχές που υπήρχαν όπως η δωρεάν μεταφορά σε όλους τους προσκεκλημένους παίκτες από Χανιά – Παλαιόχωρα και αντιστρόφως, τα δωρεάν νερά και αναψυκτικά που πρόσφεραν καθημερινά σε όλους τους παίκτες η ΣΑΜΑΡΙΑ και τα ΤΕΜΕΝΙΑ και τα κεράσματα από το Ζαχαροπλαστείο του Καρακατσάνη.

Διοργανωτής σύλλογος είναι η ΣΑΧ ΣΑΜΑΡΙΑ, με την Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιπεριφέρεια Χανίων τον Δήμο Καντάνου Σελίνου και το ΕΒΕ Χανίων ενώ το τουρνουά τελεί υπό την αιγίδα της Γ.Γ.Α.. Μέγας χορηγός είναι τα νερά ΣΑΜΑΡΙΑ χορηγοί η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. ο ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Α.Ε. η Τράπεζα Χανίων, το ΣΥΝΚΑ, το ΚΤΕΛ Χανίων, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Παλαιόχωρας, ο Εμπορικός & Επιχειρηματικός σύλλογος Παλαιόχωρας, ο Σύλλογος ενοικιαζόμενων δωματίων Παλαιόχωρας, τα Σ/Μ Βλησίδης και Σ/Μ Πετράκης, αναψυκτικά Τεμενίων και το Ζαχαροπλαστείο Καρακατσάνης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook