Τα σημεία του δήμου που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής – Πού πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες σε περιπτώσεις ιδιόκτητων ή δημοσίων οικοπέδων που δεν έχουν καθαριστεί

Οποιοδήποτε σημείο στον οικιστικό ιστό μέσα ή δίπλα σε πράσινο είναι δυνάμει επίφοβο για πυρκαγιά.

Περιοχές στα Χανιά οι οποίες θεωρούνται ότι φέρουν μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας εκδήλωσης φωτιάς είναι αυτή του Αγίου Ματθαίου, η περιοχή του Αγίου Ιωάννη κυρίως στο πρεβαντόριο, η περιοχή του Προφήτη Ηλία, η Αγία Τριάδα – στην οποία ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές κατοικίες – και τα Καθιανά.

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμος Χανίων για την πυροπροστασία, με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία και το Δασαρχείο, επισημάνθηκε ότι ειδικά σε τέτοιες περιοχές που βρίσκονται εντός του περιαστικού και αστικού πρασίνου, υπάρχει πρόβλημα διαρκούς επιτήρησής τους.

“Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια με την έλλειψη προσωπικού του δήμου, στον πυροσβεστικό σταθμό των Χανίων είναι μόνο τρία άτομα, οπότε ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν είναι δυνατόν σε 24ωρη βάση και σε πλήρη ετοιμότητα να καλύψουμε αυτή τη μεγάλη ανάγκη. Γι’ αυτό τώρα συζητάμε και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες πώς μπορούν να συνδράμουν ώστε να έχουν καλύτερη επιτήρηση οι περιοχές αυτές” τόνισε ο δήμαρχος Χανίων

Απαιτείται η δημιουργία σχεδίου εκκένωσης αυτών των περιοχών στα Χανιά

Σχέδιο καταφυγής του πληθυσμού υπάρχει σε περίπτωση εκτάκτων φαινομένων. Αυτό που λείπει όμως, είναι ένα σχέδιο εκκένωσης των παραπάνω περιοχών (κάτι που δεν υπήρξε ούτε στο Μάτι). Είναι επιβεβλημμένο, τουλάχιστον σε περιοχές κατοικημένες εντός αστικού ή περιαστικού πρασίνου στα Χανιά, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Αγίου Ματθαίου, να εκπονηθεί άμεσα το επόμενο χρονικό διάστημα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκκένωσης των οικισμών.

Πού θα αναφέρετε ιδιόκτητα ή δημόσια οικόπεδα τα οποία δεν έχουν καθαριστεί

Υπάρχουν πάρα πολλές, κυρίως ιδιωτικές περιουσίες οι οποίες είτε λόγω πλήρους εγκατάλειψης, είτε λόγω ιδιαίτερου ιδιοκτησιακού καθεστώτος είτε λόγω αδιαφορίας των ιδιοκτητών, δεν έχουν καθαριστεί και αποτελούν απειλή για εκδήλωση φωτιάς. Σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά και σε δημόσια οικόπεδα που παρουσιάζουν το ίδιο πρόβλημα, ο πολίτης πρέπει να ενεργεί άμεσα και να αναφέρει τις περιουσίες αυτές προκειμένου να γίνει ο καθαρισμός τους. Πού μπορεί να απευθύνεται; Στην υπηρεσία πρασίνου του δήμου Χανίων.

“Πραγματικά υπάρχουν πολλές τέτοιες περιουσίες, έχουμε πολλές φορές ειδοποιήσει τον κόσμο για να φροντίσει να αποψιλώσει αυτά τα επικίνδυνα οικόπεδα. Οι πολίτες που διαπιστώνουν κάτι τέτοιο πρέπει να το αναφέρουν στην υπηρεσία πρασίνου. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να παρέμβει ο δήμος να αποψιλώσει και να στείλει τον λογαριασμό στους ιδιοκτήτες. Πολλές φορές βέβαια υπάρχουν προβλήματα εύρεσης των ιδιοκτητών. Όμως πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Είναι υποχρέωση του πολίτη να αναφέρει τέτοιες περιπτώσεις, ο ίδιος ο πολίτης πρέπει να είναι φρουρός της περιοχής του” επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναφορά επιπλέον στις παρεμβάσεις καθαρισμού που έχουν γίνει σε αλσύλλια του δήμου Χανίων καθώς και στην αναμενόμενη αναβάθμιση των χώρων καταφυγής του δήμου σχεδόν στο σύνολό τους με ευρωπαϊκά κονδύλια που εγκρίθηκαν.

Ο δήμαρχος Χανίων υποστήριξε ότι έχουν καθαριστεί όλα τα κτίρια που έχουν αύλειο χώρο και είναι ιδιοκτησίας του δήμου Χανίων και δεν χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή όπως είναι η μελλοντική βιβλιοθήκη στην οδό Τζανακάκη, η βίλα Σβαρτς και η βίλα Πολογιώργη.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προστασία του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας και του Δημοτικού Κήπου Χανίων με την ενίσχυση και των πυροσβεστικών κρουνών.

Τέλος για μια ακόμα φορά ετέθη ξανά το αίτημα στάθμευσης στα Χανιά μονίμως ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου τύπου ericsson και στην απόκτηση ενός γερανοφόρου πυροσβεστικού οχήματος το οποίο θα διαθέτει διαστάσεις τέτοιες που θα του επιτρέπουν την κίνησή του και εντός της παλιάς πόλης Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook