Το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται και στα Χανιά, πλούσιες εκδηλώσεις, δραστηριότητες και μία έκθεση, με την συμμετοχή τοπικών καλλιτεχνών.

Στις 28-30 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα για το 2018 ο ετήσιος τριήμερος εορτασμός «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΕΗΠΚ), στον οποίο συμμετέχουν και οι 50 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Για τη διετία 2017-2018 το θέμα του ονομάζεται «ΠΟΛ(ε)ΙΣ».

«Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων, θα λάβει χώρα και μια έκθεση από τρεις καταξιωμένες Χανιώτισσες καλλιτέχνιδες, η οποία θέλει να αναδείξει, τη διαχρονικότητα της πόλης μέσα από μια άλλη μάτια, μια άλλη μάτια που θέλει να δώσει και ο Χανιώτης στην πόλη του, δηλαδή πώς ήταν, πώς είναι και πώς γα γίνει στο μέλλον», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Αποστόλης Βουλγαράκης.

Από την πλευρά της Εφορίας Αρχαιοτήτων, η Εύα Τέγου, τόνισε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εκδηλώσεων κληρονομιάς και ειδικά για τα έτη 2017-2018 η θεματική της εκδήλωσης είναι οι πόλεις, ως ζωντανές πόλεις με μια διαχρονική πολιτισμική οντότητα. Στόχος είναι να αναγνωρίσουν οι πολίτες την πολιτισμική τους κληρονομιά με την έννοια της πολιτιστικής ταυτότητας».

Η Αντιδήμαρχος Ελπίδα Τσιτσιρίδη, ανέφερε ότι «οι φορείς της πόλης στηρίζουν την πρωτοβουλία του κ. Καρτεράκη στο πλαίσιο των γιορτών της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς, είναι μια ιδιαίτερη δράση και προβάλει έναν διάλογο μεταξύ των εποχών, σε ένα ταξίδι για την πολιτιστική κληρονομιά».

Ο Μανώλης Καρτεράκης, Ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης που θα λάβει χώρα στα Χανιά, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το θέμα της έκθεσης είναι η πολιτιστική κληρονομιά και η μνήμη, και ο καλύτερος τόπος διεξαγωγής αυτής της εκδήλωσης είναι το αρχαιολογικό μουσείο που φιλοξενεί εδώ και 56 χρόνια τη συλλογή και  τα ευρήματα της δυτικής Κρήτης. Μέσα από τη συνεργασία με τρεις γυναίκες, κάθε μια με διαφορετικά μέσα και υλικά παρουσιάζουμε αυτή τη διαδρομή της μνήμης».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

«Memento (a)mori : ενθυμού & μη λησμόνει»
28 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2018
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (Ενετικός Ναός Αγ. Φραγκίσκου)
Εγκαίνια:  Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στις 19:00
Έκθεση σύγχρονης τέχνης, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Μανόλη Καρτεράκη, όπου συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί Λαμπρινή Μποβιάτσου, Μιράντα Σκυλουράκη & Αλίκη Χιωτάκη. Η έκθεση πραγματεύεται την έννοια της πόλης ως ένα σύνολο αποτυπωμάτων προσωπικής και συλλογικής μνήμης από βιώματα των πολιτών της στον χρόνο, έχοντας ως άξονα αναφοράς το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. 

Το Σαββατοκύριακο 29 & 30.09.2018 η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων θα είναι ελεύθερη.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook