Σε μια από τις πλέον σπάνιες περιπτώσεις συμφωνίας της πλειοψηφίας των δημοτικών παρατάξεων, εγκρίθηκε η δωρεάν διάθεση μετοχών στους δήμους του νομού με στόχο την αυτονομία της ΔΕΔΙΣΑ.

Πέντε είναι οι ΦΟΣΔΑ που διεκδικούν τη συνέχιση της λειτουργίας τους στο νησί, όμως “χώρος” βάσει νόμου υπάρχει μόνο για 3. Συγκεκριμένα ζητούν τη διατήρηση της αυτονομίας τους η ΔΕΔΙΣΑ, ο ΕΣΔΑΚ, η Βόρεια Πεδιάδα, το Ρέθυμνο με το Αμάρι και ο ΦΟΣΔΑ στις Αρχάνες Αστερούσια.

Για να καταφέρει η ΔΕΔΙΣΑ να εξασφαλίσει τη συνέχιση ως αυτόνομου μοναδικού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων στα Χανιά και όχι να ενωθεί ή υπαχθεί σε άλλο ΦΟΣΔΑ, πρέπει το αιτημά της να είναι ισχυρό. Εκτός από τη σωστή λειτουργία και τα αναπτυξιακά μεγέθη της, η ΔΕΔΙΣΑ πρέπει να συμπεριλαμβάνει ως μέλη της όλους τους δήμους του νομού Χανίων.

Για να το πετύχει άμεσα αυτό χωρίς να χάσει πολύτιμο χρόνο σε διαδικασίες προτάθηκε από τον δήμο Χανίων στους υπόλοιπους δήμους του νομού την προηγούμενη Παρασκευή, η διάθεση δωρεάν του 5% των μετοχών προκειμένου άμεσα οι δήμοι να αποτελέσουν μέλη της επιχείρησης.

Σήμερα, υπό την πίεση του χρόνου, ενόψει και της συνεδρίασης της ΠΕΔ Κρήτης την Πέμπη κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το θέμα των ΦΟΣΔΑ, ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Χανίων τη δωρεάν διάθεση των μετοχών.

Επρόκειτο για μια συζήτηση που προκάλεσε μια σπάνια συμφωνία και σύμπλευση όλων των δημοτικών παρατάξεων (πλην εκείνης του κ. Ρίζου που δήλωσε αποχή και του κ Παπαντωνάκη που απουσίαζε).

Σε μια πρωτοφανή σύμπνοια οι επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων δήλωσαν ενωμένοι και στο πλευρό του δήμου σε αυτή την προσπάθεια.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής

Τάσος Βάμβουκας

Δεν διακατεχόμαστε από τοπικισμό. Στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να μας προσφέρει κάτι στα Χανιά αν ενωθούμε με άλλους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί που στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται αρκετά πιο πίσω αναπτυξιακά από τη ΔΕΔΙΣΑ. Μόνο προβλήματα θα δημιουργηθούν. Δεν έχουμε ανάγκη να ενωθούμε με άλλο ΦΟΣΔΑ τα καταφέρνουμε καλά και τα καταφέρνουμε μόνοι μας τώρα. Όταν όλοι φτάσουν στο ίδιο επίπεδο ανάπτυξης και λειτουργίας ενδεχομένως τότε να είναι πιθανόν να υπάρχει πρόθεση να ενωθούν όλοι κάτω από έναν ΦΟΣΔΑ.

Επιτρέπεται η λειτουργία μόνο μέχρι 3 ΦΟΣΔΑ ανά περιφέρεια. Όμως στον νόμο υπάρχει παράμετρος που λέει ότι στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να συμφωνήσει το 70% των δήμων μιας περιφέρειας θα πρέπει να αποφασίσει η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εμείς δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί. Πρέπει αυτό το θέμα να λυθεί από την ΠΕΔ. Στην ανατολική πλευρά της Κρήτης υπάρχει ανάλογη συνεννόηση με τη δική μας προκειμένου από κοινού να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το κρίσιμο μέγεθος του 70%. Το θέμα είναι ότι μέχρι τις 19/11 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί κάποιες διαδικασίες για το πώς θα διαμορφωθεί ο αριθμός των ΦΟΣΔΑ στο νησί.

Η ΔΕΔΙΣΑ μέχρι τώρα εξυπηρετεί όλη την περιφερειακή ενότητα Χανίων. Ο δήμος Χανίων έχει το 97% των μετοχών και ο δήμος Πλατανιά το 3%. Ο νόμος λέει ότι πρέπει να συμμετέχουν στον ΦΟΣΔΑ υποχρεωτικά όλοι οι δήμοι. Έτσι είναι μονόδρομος αυτό για τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Χανίων. Ο κάθε δήμος σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει να έχει ποσοστό συμμετοχής στον ΦΟΣΔΑ ανάλογο με τον πληθυσμό του. Εαν περιμένουμε αυτή τη διαδικασία, δηλ. ο κάθε δήμος να φτάσει στο σημείο να κινήσει τις διαδικασίες και να εκταμιεύσει τα χρήματα, θα περάσουν τουλάχιστον 4-5 μήνες. Γι΄αυτό πρότεινα τη δωρεάν διάθεση του 5% των μετοχών, είναι μικρό ποσό περίπου 120.000 ευρώ. Έτσι θα επιτύχουμε άμεσα τη συμμετοχή όλων των δήμων ως μελών του ΦΟΣΔΑ. Μεταγενέστερα θα γίνουν οι διαδικασίες για την απόκτηση μετοχών βάσει πληθυσμού.

Οι δήμαρχοι αποδέχονται τη διαδικασία. Ο δήμαρχος Κισσάμου έχει αφήσει ένα μικρό ερωτηματικό.

Νάνσυ Αγγελάκη

Σας ευχόμαστε όλοι να πετύχετε τον στόχο για την αυτονομία της ΔΕΔΙΣΑ. Περιμένουμε να κάνετε όλες τις πολιτικές ενέργειες που θα φερουν αποτέλεσμα. Να πούμε και ένα θετικό, πρώτη φορά ενεργήσατε ως δήμαρχος ενός μητροπολιτικού  δήμου και συνενώσατε όλες τις δυνάμεις του νομού. Θεωρούμε το αποτέλεσμα θετικό. Είναι καλό ο νομός μας να εκφράζεται με μια δυνατή φωνή προς τα έξω. Να σας επιστήσουμε την προσοχή, για την εξασφάλιση του 70% των δήμων. Στεκόμαστε δίπλα σας, από τη στιγμή που μας είπατε ότι είναι νόμιμες αυτές οι ενέργειες.

Αρης Παπαδογιάννης

Θα ταυτιστώ απόλυτα με την τακτική και την προσπάθεια του δημάρχου. Γνωρίζω τις προσπάθειες που έχουν γίνει ώστε η ΔΕΔΙΣΑ να λειτουργήσει αυτόνομα. Είναι απαραίτητο όχι μόνο σε επίπεδο νομού αλλά και περιφέρειας. Πάρα πολλοί φορείς έχουν επισκεφθεί τη ΔΕΔΙΣΑ ως παράδειγμα προς μίμηση. Συμφωνώ με την τακτική και τη δωρεά που κάνει ο δήμος. Θα πρέπει να πειστεί ο δήμαρχος Κισσάμου ότι είναι αναγκαίο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και αν δεν συμφωνήσει το πρόβλημα δεν θα το έχει ο δήμος Χανίων και οι υπόλοιποι δημοι ή η ΔΕΔΙΣΑ αλλά θα το έχει ο δήμος Κισσάμου.

Γιάννης Σαρρής

Είναι επιβεβλημμένη αυτή η προσπάθεια για τη διατήρηση της αυτονομίας, της λειτουργίας αλλά και της πρωτοπορίας που έχει όλα αυτά τα χρόνια η ΔΕΔΙΣΑ. Μακάρι αυτή η ομοψυχία να μας ενώνει και στη διεκδίκηση κάλυψης των πάγιων αναγκών της ΔΕΔΙΣΑ σε μόνιμο προσωπικό.

Σεραφείμ Ρίζος

Δεν μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα με την εισήγηση που ήρθε τόσο αργά σε εμάς. Δεν μπορείτε να φέρνετε μια εισήγηση την τελευταία στιγμή. Υπάρχει ένα συνολικότερο ζήτημα. Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων έχει πολλά λεφτά. Υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες και πολλοί αυτοδιοικητικοί που τους κλείνουν το μάτι που έχουν στόχο την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πρέπει να δούμε αν αυτή η αυτονομία της ΔΕΔΙΣΑ εξασφαλίζει ή όχι την προστασία της επιχειρησης από τη διαδικασια αυτή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook