Με ομιλία στην εκδήλωση – συνεστίαση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ και γλέντι σε παραδοσιακούς κρητικούς και λαϊκούς σκοπούς, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η περιοδεία που πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην Κρήτη.

Στην σχετική ανακοίνωση της Κ.Ο. Ηρακλείου του ΚΚΕ αναφέρονται τα εξής: 

“Η επέτειος της συμπλήρωσης 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ έβαλε τη σφραγίδα της στην εκδήλωση. «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», ήταν το σύνθημα που «υποδέχθηκε» τον ΓΓ της ΚΕ στον χώρο της συνεστίασης.

Αλλά και ο Δ. Κουτσούμπας έκλεισε την ομιλία του με μια μαντινάδα, δανεισμένη από τον Δημήτρη Περυσινάκη, εμπνευσμένη από τα 100χρονα του Κόμματος:

«Αγώνες με συνέπεια και πείρα ενός αιώνα / για παρακαταθήκη του τα έχει ένα Κόμμα:

Το ΚΚΕ που στόχο έχει βάλει / να οργανώσει το λαό στην ταξική την πάλη.

Να απαλλαγεί οριστικά απ΄ τη μπουρζουαζία / κι από της εκμετάλλευσης, τη βάρβαρη εξουσία».

Νωρίτερα, τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής ο Πάνος Καραγιώργος. Ευχαρίστησε τα δεκάδες μέλη και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ που με την προσφορά τους ετοιμάστηκε η εκδήλωση, καθώς και τους μουσικούς που την πλαισίωσαν. Υπενθύμισε πως η ΤΕ Ηρακλείου υλοποιεί μια σειρά πρωτοβουλίες αφιερωμένες στα 100χρονα του Κόμματος, όπως η έκθεση εικαστικών έργων που αντλούν την έμπνευσή τους από την ιστορία, τη δράση, την πρόταση του ΚΚΕ και ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν λίγες μέρες.

Τη σκυτάλη πήραν οι σκοποί και οι μελωδίες της Κρήτης, με τον μοναδικό τρόπο που τους αποδίδουν ο Ψαραντώνης και το συγκρότημά του, τον Βασίλη Ξυλούρη, τον Νεκτάριο Κοντογιάννη και την Νίκη Ξυλούρη.

Τον Ψαραντώνη και το συγκρότημά του χαιρέτισε ο Δημήτρης Κουτσουμπας.

Το συγκρότημα διαδέχθηκε στη σκηνή ο σύντροφος Στέλιος Πλαϊτης που απήγγειλε μαντινάδες αφιερωμένες στα 100χρονα του Κόμματος:

«Το τιμημένο ΚΚΕ κλείνει τα 100 του, γενέθλια που το τιμούν στο βιογραφικό του. – Κόμμα που δε λογαριασε ποτέ του τις θυσίες, από τα γεννοφάσκια του διώξεις κι εξορίες. – Το κόμμα που δεν άλλαξε όνομα ούτε θέση, κόμμα που το προσφέρανε στο φασισμό πεσκέσι. – Κόμμα που πρώτο ίδρυσε στον κόσμο ξακουσμένη, την Εθνική Αντίσταση δαφνοστεφανωμένη, ενώ τα άλλα κόμματα μαζί κι οι βασιλιάδες, άφησαν μόνο το λαό στους γερμανοτσολιάδες.- Καλάβρυτα, Καισαριανή, το Δίστομο κι Βιάννος, νεκροί κι ολοκαυτώματα, ο αριθμός μεγάλος. – Και στους 200 ήρωες πρώτος ο Σουκατζίδης, σαν ένας ήρωας κι αυτός αθάνατος θα μείνει. – Χιλιάδες είναι οι σύντροφοι που δώσανε τη ζωή τους, για μιαν ανθρώπινη ζωή να ‘χουν οι απόγονοί τους. – Πρώτου μεγέθους ήρωες Σαράφης, Βελουχιώτης, και οι συντόφοι του ΕΛΑΣ στη μάχη πάντα πρώτοι. – Το κόμμα πως το πλήρωσαν γι’ αυτή του τη θυσία; Τα ξερονησια γέμισαν και τα στρατοδικεία.- Σαν να μην έφταναν αυτά, το θέσαν εκτός νόμου, τα μέλη του τα έστελναν στις φυλακές του τρόμου. – Κόμμα στην ιστορία του με ηρωικούς αγώνες, ούτε προδότες κάλυψε ούτε απατεώνες. – Σαν Έλληνας κομμουνιστής νιώθω ευχαριστημένος, γιατί στο κόμμα που ψηφώ δε νιώθω προδομένος. – Για όλους τους αγωνιστές ας γράψει η ιστορία, να ‘ναι το χώμα ελαφρύ κι η μνήμη αιωνία».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με λαϊκό γλέντι με τους μουσικούς Γιώργο Παντελάκη, Γιάννη Μπαρμπουδάκη και Πέτρο Ρήνα.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook