Το τελευταίο φθινοπωρινό Κυριακάτικο πρωινό χάραξα πορεία για να αναρριχηθώ στις άγριες Σφακιανές μαδάρες.

Ο προορισμός ήταν το εξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης στην Ανώπολη, που σε μια γωνιά ο Αρχιμανδρίτης Παϊσιος Παπασηφάκης πανηγύρισε το εκκλησάκι για την εορτή της Αγίας. Εκεί στην Ανώπολη, σε μια κορυφή του βουνού δεσπόζει το καστρομονάστηρο της Αγίας Αικατερίνης που προσφέρει φαντασμαγορική θέα.

Από κάτω απλώνονται το Λιβυκό πέλαγος, το Λουτρό, ο Φοίνικας και ο Λύκος, στο βάθος η Γαύδος, βόρεια τα επιβλητικά Λευκά Ορη και δυτικά τα ερείπια και το τείχος της αρχαίας Ανώπολης.

Λες και δεν έφτανε όλη αυτή η ομορφιά, στην αγριομαδάρα να μοσχομυρίζουν τα κρητικά βότανα που με το αέρα έχουν αναμιχθεί με την αύρα της νότιας θάλασσας και στο βάθος του ματιού σου να καρφώνεται το πολυαγαπημένο Λουτρό, όπου από το προαύλιο της εκκλησίας νόμιζες πως αν σκοντάψεις θα βρεθείς στην μέση της θάλασσας του.

Από εδώ ξεκινάει και ένα μονοπάτι κατηφορικό μέχρι το Λουτρό, η διαδρομή διαρκεί 1,30 περίπου ώρα, αν επιλέξετε κάτι τέτοιο πρέπει να ξέρετε ότι η επιστροφή είναι λιγότερο ευχάριστη και απαιτεί πολλαπλάσιο χρόνο. Η διαδρομή από τα Χανιά απίστευτης ομορφιάς, με πολλές εναλλαγές όχι μόνο εδαφικές αλλά και καιρικές. Περνώντας από τα Ασκύφου με μαγνήτισε η “ΧΕΙΜΩΝΙΚΉ” αγριάδα και την φωτογράφισα. Πως να αντισταθώ άλλωστε σε ένα τέτοιο θέαμα.

Από Καλοκαιρινή μέρα ξεκινώντας από τα Χανιά με 19 βαθμούς, φτάνοντας στο οροπέδιο είχε 4 βαθμούς και πολύ αγριεμένη ομίχλη, που είχε καταπιεί το χωριό… Για τους Σφακιανούς και την φιλοξενία τους τι να πω? δεν θα είμαι δίκαιος και θα υπερβάλλω, αφού και εγώ είμαι από εκεί…. Το μόνο έτσι απλά ότι είμαστε φιλόξενοi.

Εδώ στα Σφακιά τελειώνει άλλο ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε ένας τόπο ξεχωριστό , άγριο και γοητευτικό, και μας προκαλεί να τον ανακαλύψομε λίγο περισσότερο όπου με σιγουριά ότι θα γίνει ο αγαπημένος μας προορισμός. “…Έβαλε ο Θεός σημάδι παλληκάρι στα Σφακιά κι ο πατέρας του στον Άδη άκουσε μια τουφεκιά. Της γενιάς μου βασιλιά, μην κατέβεις τα σκαλιά. Πιες αθάνατο νερό να νικήσεις τον καιρό”.

φωτογραφίες – κείμενο: foto mpouzis 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook