Μέχρι τέλος Μαρτίου στη Βουλή  η Συμφωνία των Πρεσπών, η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Συνταγματικής Αναθεώρηση – Σημαντική η 4η Σύνοδος της Βουλής

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών ενώ μέχρι το αργότερο το Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπου όλα τα κόμματα θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις θέσεις τους για την πορεία της χώρας, με θεμέλιο την εμπειρία της οκταετούς μνημονιακής κατάστασης η οποια συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, δεδομένου των δεσμεύσεων που εξακολουθεί να έχει η χώρα, σημείωσε από τα Χανιά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Βούτσης, σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του ΔΣ του Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος”, στο οποίο ειναι πρόεδρος, περιέγραψε τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η 4η σύνοδος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, επισημαινοντας οτι θα είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύνοδος, αφού θα την απασχολήσουν ζητήματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και η Συνταγματική Αναθεώρηση που προαναφέραμε αλλά και οι γερμανικές επανορθώσεις, ενώ θα “ξεκαθαριστούν” θέματα όπως η πορεία των συντάξεων και ο εξορθολογισμός ρυθμίσεων,οι οποίες μέσα στην κρίση, υπό το βάρος των μνημονιακών δεσμεύσεων, είχαν επιφέρει εξαιρετικά βαριές κοινωνικές επιπτώσεις.

Είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Σύνοδος όπου θα έρθει και η συμφωνία των Πρεσπών μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 19. Θα έχουμε άλλα ζητήματα όπως το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. Βεβαίως είναι και η Συνταγματική Αναθεώρηση η οποία έχει ξεκινήσει, είναι το πρώτο της στάδιο κατά το σύνταγμα και κατά τον κανονισμό της Βουλής πρέπει να ολοκληρωθεί, αυτό το στάδιο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ενδεχομένως να πάει και μέχρι το τέλος Μαρτίου δηλαδή πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές. Στη Συνταγματική αναθεώρηση συμπυκνώνονται, συμποσούνται όπως γνωρίζετε πολύ καλά όλα τα ζητήματα που αφορούν την εμπειρία της χώρας μέσα από αυτή τη δεκαετία σε όλα τα επίπεδα. Η Βουλή θα την ολοκληρώσει αυτή τη Σύνοδο, αυτό έχουμε πει και όλος ο δικός χάρτης που ήδη σας αναφέρα οδηγεί σε ένα τέτοιο συμπέρασμα.Πιστεύω πως η Συνταγματική αναθεώρηση θα δώσει το έδαφος για να αναπτυχθούν και οι προτάσεις όλων των πολιτικών Δυνάμεων για το μέλλον της χώρας για να’μαστε ειλικρινείς δηλαδή με αφορμή και τις ευρωεκλογές και την προεκλογική περίοδο, τα ζητήματα που αφορούν στα προγράμματα, τα προοδευτικά, συντηρητικά τα εθνοκεντρικά, τα  ευρωπαιστικά και τα αντίστοιχα κόμματα τα Ευρωπαϊκά θα ξεδιπλωθούν. Ιδιαίτερα στη χώρα μας να ξεδιπλωθούν και με το θεμέλιο της εμπειρίας – και που συνεχίζεται – της οκταετούς μνημονιακής καταστάσης – που μπορεί να έχουμε μπει σε μία καινούργια φάση αλλά οπωσδήποτε συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις συν τω χρόνω θα βγούμε και θα απαλαγούμε. Άρα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτή η Σύνοδος της βουλής και κεντρικά και σιγά-σιγά θα μεταλαμπαδεύεται και στην περιφέρεια η συζήτηση για όλα αυτα τα ζητήματα”, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής, σε μια μακροσκελή δήλωσή του, σημείωσε, οτι η Βουλή διανύει αλλά και θα ολοκληρώσει την 4η Σύνοδο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει μέσα στον 21ο αιώνα, καθώς οι κυβερνήσεις, για διάφορους λογους, δεν “τερμάτιζαν” τη θητεία, ενώ αναφερθείς και στο κλίμα μέσα στο οποίο θα γίνουν οι εργασίες του κοινοβουλίου, ο κ. Βούτσης ανέφερε οτι η μνημονιακή κατάσταση συνεχίζεται, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν συγκεκριμένες μνημονιακές δεσμεύσεις, από τις οποίες συν τω χρόνω, η χώρα θα εξέρχεται σταδιακά. 

Παράλληλα, στην αρχή της δήλωσής του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεγαλείο της προσωπικότητας του Ελευθέριου Βενιζέλου, επισημαίνοντας οτι το πολιτικο σύστημα θα πρέπει να ανατρέχει στα όσα άφησε ως παρακαταθήκη ο εθνάρχης, ενώ ερωτηθείς στη συνέχεια για τις “εθνικιστικές μαθητικές καταλήψεις” σημείωσε οτι έχει εμπιστοσύνη στις αξίες αυτής της νέας γενιάς και ο ρόλος των πολιτικών δεν είναι να συμπεριφέρονται ως εισαγγελείς ή ως δάσκαλοι.

 

“Όπως και όλες οι νέες γενιές στην περίοδο  που ζούνε τη νιότη τους, κάτι που όλοι θα θέλαμε ίσως να το ξαναζήσουμε, έχουνε την εμπειρία και την ωριμότητα να ξεχωρίσουν απόψεις, να ξεχωρίσουν οράματα, αξίες να ξεχωρίσουν αυτά με τα οποία θα πορευτούν στη ζωή τουςκαι εμαι σίγουρος πως αν αφεθούν απερίσπαστοι να έρθουν αντιμέτωποι με τα τρέχοντα ζητήματα τα κοινωνικά τα πολιτικά τα θεωρητικά, πρακτικά ζητήματα θα δώσουν οι ίδιοι πλειοψηφικά και όχι μόνο με μεγάλες πλειοψηφικές καταστάσεις μία σωστή διέξοδος Δε νομίζω ότι θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε προς τα νέα παιδιά είτε ως εισαγγελείς είτε ως δάσκαλοι, οι δάσκαλοι είναι εκει, οι καθηγητές είναι εκεί, έχουν το ρόλο τους Εμείς έχουμε το δικό μας ρόλο που είναι ένας ρόλος και διαπαιδαγωγικός για όλη την κοινωνία και την πολιτεία και υπερβαίνει σαφώς το καθήκον να πούμε κάτι για να κάνουν τα παιδιά. Ούτε να καταγγείλουμε ούτε να αφορίσουμε, κάθε πολιτική δύναμη έχει κάνει τις επισημάνσεις της, είναι σαφής και επαναλαμβάνω εχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο μυαλό στην εμπειρία και τις αξίες αυτές τις νέας γενιάς” σημείωσε

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ιδρύματος έγινε απολογισμός των δράσεων του για το 2018 καθώς και προγραμματισμός των εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και επιστημονικών δράσεων που θα υλοποιηθούν το 2019. Ο Νίκος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Ελ Βενιζέλος, επεσήμανε οτι οι δράσεις του Ιδρύματος ξεπερνούν τα όρια της χώρας και πλέον η διεθνής αναγνώριση είναι δεδομένη.  Όπως ανακοίνωσε,  το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης θα πραγματοποιηθούν στη Γαλλία σημαντικές εκδηλώσεις με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Διάσκεψη της Ειρήνης στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να έρθει σε επαφή το παρισινό κοινό με την ιστορική μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Παράλληλα, όπως τόνισε, η διεθνής απήχηση του Ιδρύματος αποκαλύφθηκε και κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης αντιπροσωπείας του, στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στη Μελβούρνη και στο Σίδνει, όπου έτυχε εγκάρδιας υποδοχής ως έκφραση αγάπης και θαυμασμού προς το πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο κ. Παπαδάκης ανακοίνωσε επίσης, οτι οι εργασίες για την ίδρυση παραρτήματος του Ιδρύματος, στο Βελιγράδι, προχωρούν σταδιακά και ενδέχεται εντός του 2019 να έχει ολοκληρωθεί. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook