Φτωχό, χωρίς όραμα και μεγάλα έργα πνοής, χαρακτήρισε σύσσωμη η αντιπολίτευση του δήμου Χανίων το τεχνικό πρόγραμμα που κατήρτισε η δημοτική αρχή για το 2019.

Σχέδιο μπαλωμάτων, απλών παρεμβάσεων και βελτιώσεων, ανεπαρκές και χωρίς μεγάλα έργα, που θέτει σε δεύτερη μοίρα του πρώην περιαστικούς δήμους χαρακτηρίστηκε από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης το τεχνικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής για το 2019, οι οποίες επέκριναν τη δημοτική αρχή ότι μετά από 4 χρονια δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει ένα έργο.

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, θίχτηκε η ένδεια του προγράμματος σε μεγαλόπνοο σχεδιασμό ενώ υπογραμμίστηκε από πολλούς συμβούλους ότι για μια ακόμα φορά οι πρώην περιαστικοί δήμοι είναι ξεχασμένοι και ότι έμφαση δίνεται στο κέντρο και σε έργα βιτρίνας, με τον δήμαρχο Χανίων να αντιδρά στην κριτική αυτή και να αναφέρεται σε έργα που δρομολογήθηκαν από τη δημοτική αρχή.

Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων

Νάνσυ Αγγελάκη – Το μόνο “έργο πνοής” που κάνατε είναι τα “πολύ ωραία” κολωνάκια με τα οποία στολίσατε την πόλη

Σε έναν δήμο με προϋπολογισμό 120 εκατ. είναι ντροπή να παρουσιάζετε ένα μίζερο τεχνικό πρόγραμμα. Είχατε 4 χρόνια μπροστά σας να ετοιμάσετε μεγάλα έργα και να υλοποιήσετε μεγάλες υποδομές στον τόπο, δεν θα αναφερθώ στους περιαστικούς δήμους στους οποίους γίνονται έργα καθημερινότητας και αν γίνονται και αυτά για την αντιμετώπιση επείγουσων αναγκών. Μεγάλα έργα και οράματα τα οποία είχατε τάξει στους δημότες κ. Δήμαρχε τίποτα δεν υλοποιήσατε. Όταν προϋπολογίσαμε πέρσι έργα 22 εκατ. και υλοποιούμε ως 31/7/18 περίπου 1,7 εκατ. καταλαβαίνουμε την εικόνα. Τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται σήμερα είναι τα συνεχιζόμενα όχι μόνο από τη δική μας δημοτική αρχή αλλά και από προηγούμενες που απαξιώσατε, όπως η οδός Χάληδων. Έργα όπως το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ο ποδηλατόδρομος που θα συνέδεε τους Αγίους Αποστόλους με τη Νέα Χώρα που δεν έχει γίνει ακόμα 4 χρόνια μετά. Το μόνο που μπορέσατε να υλοποιήσετε είναι αυτά τα πολύ ωραία κολωνάκια που στολίζουν το κέντρο των Χανίων και δείχνουν το “έργο πνοής” σας.

Γιώργος Σχοινοπλοκάκης – Φτωχό το τεχνικό σας πρόγραμμα

Ένα φτωχό τεχνικό πρόγραμμα για φέτος. Το μόνο που απομένει είναι να τελειώσετε μικρά τεχνικά έργα για να τα παραδώσετε. Θλίβομαι που μπήκατε σε αντιπαράθεση για το ποια ήταν χειρότερη δημοτική αρχή. Θα χαιρόμουν να υπερασπιζόμασταν ποια ήταν καλύτερη. Λυπάμαι για το τεχνικό πρόγραμμα που δεν μας βρίσκει ούτε ικανοποιημένους ούτε σύμφωνους.

Γιάννης Σαρρής – Υπάρχουν μονίμως και διαρκώς ριγμένες περιοχές

Εκείνο που θα πρέπει να σταθμίσουμε είναι το κατά πόσο είναι αναγκαία και απαραίτητα τα έργα τα οποία γίνονται και προτείνονται. Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο αξιολόγησης. Είναι προφανές ότι υπάρχουν σε εξέλιξη έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, έχουν γίνει πολλές εξαγγελίες τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουν ολοκληρωθεί τα περισσότερα από αυτά. Επίσης, φανταζόμουν ότι στη διαδικασία για την κατάρτιση του προγράμματος συμμετείχαν όλες οι περιαστικές κοινότητες, ο καθένας θα πρόβαλε τα ζητήματα της περιοχής του και μετά από συζήτηση θα καταλήγατε σε κάποια έργα. Το πόσο απαξιωμένη είναι η συμμετοχή του κόσμου σε τέτοιες διαδικασίες φαίνεται ότι όλοι οι τοπικοί πρόεδροι ήταν απόντες από τη διαδικασία. Υπάρχουν μονίμως και διαρκώς ριγμένες περιοχές.

Νίκος Παπαντωνάκης – Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι των περιαστικών δήμων ότι έχουν παραμεληθεί

Εγώ έχω μόνο ένα χαρτί με κάτι διαγωνισμούς στο χέρι μου και όχι τεχνικό πρόγραμμα. Γι’ αυτό και η τοποθέτησή μου θα είναι πολιτική. Από τα προηγούμενα έργα τα περισσότερα τα έχετε πάρει πίσω. Όπως και τα προηγούμενα τεχνικά σας προγράμματα, είναι αρκετά φτωχό. Τα περισσότερα από αυτά που μας έχετε φέρει σήμερα είναι φτωχότερα από αυτά της προηγούμενης φοράς. Λείπουν μελέτες για έργα όπως το κυκλοφοριακό, την αντισεισμική προστασία των σχολείων, αντιπλημμυρικής προστασίας, αθλητικών χώρων, παιδικών χαρών. Να ξαναδιαβάσετε το όραμα που λέγατε ότι είχατε για τους Χανιώτες. Ευτυχώς, στον τόπο μας δεν έχουμε ακραίες καιρικές συνθήκες για να φανεί η ανυπαρξία έργων γιατί μετά θα κλαίγαμε όλοι μας. Έχουμε εις γνώσιν μας τη διαμαρτυρία των κατοίκων όλων των περιαστικών δήμων ότι έχουν παραμεληθεί, όλος σας ο ζήλος είναι είτε ο τουριστικός τομέας, είτε η παλιά πόλη.

Σεραφείμ Ρίζος – Οι προτεραιότητές σας αφορούν μόνο στη βιτρίνα της πόλης

Θεωρώ ότι υπήρξε συνέχεια ανάμεσα στις δημοτικές αρχές στο θέμα της στρατηγικής. Γι’ αυτά τα οποία τραβάνε οι Χανιώτες είναι εξίσου ένοχες όλες οι δημοτικές αρχές μέχρι τώρα γιατί είχαν την ίδια στρατηγική. Τα μεγάλα έργα βιτρίνας γιατί είναι προσανατολισμένα μόνο στον τουριστικό τομέα και ανακοινώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, πλατεία Σούδας, Χάληδων, Νέα Χώρα. Γιατί τα έργα αυτά δεν ήταν Περβόλια, Μουρνιές, Ακρωτήρι και σε οποιονδήποτε άλλο περιαστικό δήμο. Οι προτεραιότητές σας είναι αυτές που αφορούν στη βιτρίνα της πόλης. Επίσης, ποια ήταν τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στα Χανιά πέρα από τον Κλαδισό; Εγγυάστε ότι αυτά τα έργα θα εμποδίσουν την επανάληψη των πλημμυρικών φαινομένων και των προβλημάτων που καταγράφηκαν στα Χανιά; Φοβάμαι πως όχι. Γι’ αυτό το τεχνικό σας πρόγραμμα δεν είναι ζήτημα αν είναι φτωχό, είναι ανεπαρκές. Πείτε μου άλλη πόλη που έχει τόσα πολλά λουλούδια στους δρόμους από τροχαία. Θεωρείτε ότι το οδικό μας δίκτυο είναι επαρκές; 

Τάσος Βάμβουκας – Πώς είναι δυνατόν να μιλάτε με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο;

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε ο δήμαρχος Χανίων είπε μεταξύ άλλων:

Έχουμε ολοκληρωμένη σχεδόν τη Νέα Χώρα, θα έχουμε τελειώσει τη Χάληδων, έχουμε τελειώσει τα συνεχιζόμενα κολλημένα από εσάς έργα, το Τελωνείο και το πάρκινγκ της Περίδου. Ποιος έπιασε τη Δημοτική Αγορά; Την έχουμε φέρει σε ένα τελικό σημείο. Πώς είναι δυνατόν να μιλάτε με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο; Μιλάτε για λάθος προτεραιότητες και έργα βιτρίνας που αφορούν στον τουρισμό. Αναφέρατε για παράδειγμα τα αντιπλημμυρικά. Η παρούσα δημοτική αρχή έχει ασχοληθεί πάρα πολύ σοβαρά με την αντιπλημμυρική θωράκιση. Μετά τις πλημμύρες του Οκτώβρη του 2017 είπαμε ότι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο το οποίο είναι ήδη έτοιμο. Σχημάτισα μια επιτροπή από υπαλλήλους και οι μηχανικοί εντόπισαν πού είναι τα προβλήματα και έχουν βάλει έναν μπούσουλα ενεργειών για να φτάσουμε επιτέλους σε ένα αποτέλεσμα. Ήδη από αυτή την εργασία προέκυψε ένα αντιπλημμυρικό έργο με ελάχιστο κόστος, στο πάρκινγκ των Αγίων Αποστόλων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook