Συμβάσεις για σημαντικά αναπτυξιακά έργα σε Πλατανιά και Σφακιά – Δείτε τα έργα – Το 2019 ξεκινά έργο προϋπολογισμού 35 εκ .ευρώ για το επαρχιακό οδικό δίκτυο 

Συμβάσεις για σημαντικά αναπτυξιακά έργα στην ΠΕ Χανίων, στους δήμους Πλατανιά και Σφακίων, υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα οτι το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα γίνουν παρεμβάσεις σε 452 σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, στα πλαίσια έργου συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ.ευρώ. Την ίδια ώρα επεσήμανε, οτι το τελευταίο εξάμηνο ξεκινησαν και θα συνεχιστούν οι δημοπρατήσεις έργων των δήμων, έπειτα από το “ξεπάγωμα” του νόμου 4412 ο οποίος μέσα στο 2017 άλλαξε 252 φορές, με αποτέλεσμα το ίδιο έτος, να μπλοκάρουν αρκετά έργα. Υπάρχει μια συνεχής ροή δημοπρατήσεων το τελευταίο εξάμηνο, θα συνεχιστεί το 2019, όμως θα πρέπει και οι ανάδοχοι των έργων, να τα τρέξουν γρηγορότερα.

Ο κ. Αρναουτάκης κάλεσε τους δήμους, φέρνοντας ως παράδειγμα το δήμο Πλατανιά που ετοίμασε και σήμερα ήδη τη σύμβαση υπογεγραμμένη, αντιπλημμυρικό έργο στον Ταυρωνίτη, να είναι σε ετοιμότητα και να ετοιμάζουν μελέτες για έργα αρμοδιότητάς τους, χωρίς να “περιμένουν” πρώτα τις χρηματοδοτήσεις, καθώς έτσι οι φάκελοι και τα αιτήματά τους “πέρνουν” σειρά και προωθούνται από την Περιφέρεια Κρήτης.

“Εμείς από την δική μας πλευρά, σε συνεργασία με τους δήμους, προσπαθούμε να βρούμε αυτές τις χρηματοδοτήσεις, ούτως ώστε να μπορούμε μέσα από αυτές τις εγκρίσεις, να γίνονται τα έργα σε κάθε δήμο και στην ΠΕ Χανίων και σε όλη την Κρήτη. Εδώ χρειάζεται η ετοιμότητα από πλευράς δήμου. Ένα πολύ σημαντικό έργο, για το αντιπλημμυρικό του Ταυρωνίτη, που η μελέτη έγινε από τον πρώην δήμο Βουκολιών και μετά Πλατανιά, πήραμε την αρμοδιότητα εμείς, διεκδικήσαμε από το Υπουργείο μέσω του Φιλόδημου έργο, 10 εκ. για να ενταχθεί και είμαστε στην ευχάριστη θέση να το καταθέσουμε. Πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα, ανεξάρτητα αν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις ή όχι. Πρέπει να έχουμε έτοιμες μελέτες να μπορούμε να διεκδικούμε και εμείς από την πλευρά μας περισσότερους πόρους”

35 εκ. ευρώ για το επαρχιακό δίκτυο στην Κρήτη, αρμοδιότητα του Υπ.Υποδομών ο ΒΟΑΚ

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ανακοίνωσε οτι την άνοιξη θα ξεκινήσει ένα σημαντικό έργο αναβάθμισης του επαρχιακού οδικού δικτύου, προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ, με παρεμβάσεις που θα γίνουν σε 452 προβληματικά σημεία και μόλις χθες έκλεισε στην Οικονομική Επιτροπή ο διαγωνισμός.

Ερωτηθείς για τις κατολισθήσεις συνέπεια του καιρού στον ΒΟΑΚ, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε οτι ο ΒΟΑΚ αποτελεί διευρωπαϊκό δίκτυο και ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών, με αποτέλεσμα τα “χέρια” της Περιφέρειας Κρήτης όσον αφορά ουσιαστικές παρεμβάσεις να είναι ουσιαστικά δεμένα και σε εξάρτηση από το Υπουργείο.

“Έχουμε καταθέσει τις γνωμοδοτήσεις, απόφαση του ΣτΕ όμως δεν μπορούμε να αφήνουμε τον ΒΟΑΚ έτσι και εμείς τρέχουμε κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα, είτε αφορά τον φωτισμό, τον καθαρισμό, για κατολισθήσεις. Όμως και το Υπουργείο θα πρέπει να πάρει την ευθύνη του. Δεν γίνεται χωρίς χρηματοδότηση να μπορούμε να κάνουμε έργο, αφού ο ΒΟΑΚ ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Υποδομών ως διευρωπαϊκό δίκτυο”, σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Τον Ιανουάριο στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης για το αεροδρόμιο Καστελίου

Τέλος ο κ. Αρναουτάκης επιβεβαίωσε δημοσιεύματα που ανέφεραν οτι μέσα στον Ιανουάριο θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

“Από εκεί και μετά εκτιμούμε οτι μέχρι την άνοιξη, μπορεί και το Μάρτιο, το έργο να ξεκινήσει”, ήταν η εκτίμηση του Περιφερειάρχη Κρήτης.

Οι συμβάσεις έργων που υπεγράφησαν για την ΠΕ Χανίων αφορούν:

Δήμος Πλατανιά:

Έργο ύδρευσης, προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση της ποσότητας και της ποιότητας του νερού στις Βουκολιές. Αφορά στην αντικατάσταση παλαιάς υδρομάτευσης Λαχιανών, αντικατάσταση υδρομάτευσης επεξεργασίας του νερού και διασύνδεσής της με τα δίκτυα ύδρευσης της ΔΕΥΑΒΑ. Με το έργο αυτό όπως τόνισε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης θα λυθεί το μειζον θέμα που αφορά στην ποιότητα του πόσιμου νερού στις Βουκολιές και μέρους της ΔΕ Κολυμβαρίου, ενώ εκτιμάται οτι θα έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Παρών στην υπογραφή της σύμβασης ήταν και ο διεθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ,  Φώτης Καζάζης ο οποίος επεσήμανε οτι πρόκειται για ένα πρώτο έργο αξιοποίησης του ποταμού Σεμπρωνιώτη για ύδρευση, που περιλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι δικτύων, αρκετές δεξαμενές κα. Επίσης ο κ. Καζάζης ανέφερε οτι έχει δρομολογηθεί η περαιτέρω και σε μεγαλύτερη κλίμακα αξιοποίηση του ποταμού Σεμπρωνιώτη. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ Γιάννης Σταματάκης, έκανε λόγο για υλοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος των κατοίκων ενώ ευχαρίστηκε τον ΟΑΚ που στηρίζει το δήμο σε αυτό το έργο, λόγω της τεχνογνωσίας πο διαθέτει αλλά και  την Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά τον Περιφερειάρχη για την ένταξη του έργου στο “Φιλόδημος Ι”.

Αντιπλημμυρικό έργο στον ποταμό του Ταυρωνίτη, με τη διευθέτηση και οριοθέτηση του ποταμού, προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ που εντάσσεται στο “Φιλόδημο Ι”. Ο κ. Μαλανδράκης έκανε λόγο για ένα σημαντικό έργο – δεδομένου των πλημμυρικών φαινομένων των τελευταίων ετών και για διαχρονική δικαίωση των δημοτικών αρχών, Βουκολιών και Πλατανιά που με συστηματική δουλειά ολοκλήρωσαν και παρέδωσαν το φάκελο στην Περιφέρεια Κρήτης.

Υπογραφή τεχνικών δελτίων για δύο παρεμβάσεις σε κοινόχρησους χώρους (αθλητικούς και δημόσιους χώρους). Η μια αφορά την ανάπλαση στο πρώην γήπεδο, των Παλαιών Ρουμάτων και βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, προϋπολογισμού 95 χιλιάδων ευρώ. Η δεύτερη αφορά σε παρεμβάσεις σε αθλητικό χώρο στα Μεσκλά καθώς και τοποθέτηση προκατασκευασμένου οικίσκου. Ο δήμαρχος Πλατανιά επεσήμανε οτι με τα έργα αυτά θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των νέων που παραμένουν στον τόπο τους.

Δήμος Σφακίων

Χρηματοδότηση της μελέτης για την ανάπλαση σε όλο τον οικισμό του Λουτρό, με ειδική αρχιτεκτονική και επιτοίχιο φωτισμό,  ύψους 450.000 ευρώ.  Το έργο όπως σημείωσε ο δήμαρχος Σφακίων κ Γιάννης Ζέρβος, “θα δώσει μια άλλη εικόνα στο Λουτρό, που είναι εμβληματικό, τόπος προορισμού και προβάλει όχι μόνο τα Σφακιά”.

Χρηματοδότηση για πλήρη ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό σε 3 σημαντικές αθλητικές υποδομές, στα Ασκύφου, Χώρα Σφακίων και Ανώπολη, συνολικού προϋπολογισμού 370.000 ευρώ. Με το έργο αυτό, επεσήμανε ο δήμαρχος θα δοθεί η ευκαιρία αναβάθμισης των εγκαταστάσεων στις οποίες αθλούνται οι νέοι.

Χρηματοδότηση 25.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του κτιρίου Μπικουβάρη το οποίο ανακατασκευάζεται και αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στα Ασκύφου, ανέφερε ο κ. Ζερβός.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook