Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο νομικό κόσμο της χώρας το νέο χαράτσι που επιβάλλεται στα ακίνητα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Έγκριτοι συνταγματολόγοι χαρακτηρίζουν το νέο μέτρο άκρως αντισυνταγματικό και καλούν τη δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της και να υποχρεώσει την πολιτική εξουσία να το αποσύρει.

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται ως αντισυνταγματική η εξάρτηση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από την ικανότητα ή θέληση του πολίτη να καταβάλλει το φόρο.

«Ζούμε σε κράτος δικαίου, τέτοιες ρυθμίσεις είναι αδιανόητες. Δεν μπορεί να εξαρτάται η πρόσβαση σε κοινωνικό αγαθό από την καταβολή φόρου. Το κοινωνικό αγαθό πρέπει να είναι προσιτό σε όλους.

 Εάν συμφωνήσουμε πως το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, που νομίζω πως πρέπει να συμφωνήσουμε, δεν είναι δυνατόν η πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα να εξαρτάται από την καταβολή του φόρου, γιατί αντίκειται στο Άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος, στο απαραβίαστο της ανθρώπινης αξίας, αλλά και στο Άρθρο 25, δηλαδή στην Αρχή του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου»,

τονίζει στο "newsbomb.gr"  ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Δημητρόπουλος.

Η πρόσβαση σε κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, συνδέεται με την υπόσταση του ανθρώπου, δηλαδή με την ανθρώπινη αξία, της οποίας το απαραβίαστο προστατεύεται με το Άρθρο 2 παράγραφο 1.

«Δεν μπορεί επομένως το κράτος να «εκβιάζει» την πληρωμή των φόρων μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος και οποιουδήποτε άλλου κοινωνικού αγαθού. Εάν γίνει δεκτό αυτό, μπορεί σε λίγο να εξαρτήσει άλλο φόρο με το νερό» διευκρινίζει ο κ. Δημητρόπουλος.

Διευκρινίζεται δε πως η ΔΕΗ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κράτος και να κινήσει διαδικασία είσπραξης των οφειλών σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αδυνατεί ή αρνείται να εξοφλήσει την οφειλή του.

Στο "σκοτάδι" πάνω απο 300.000 καταναλωτές

Στο μεταξύ Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να τους κοπεί το ρεύμα βρίσκονται πάνω από 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και οι οποίοι πληρώνουν σε πολλές μηνιαίες δόσεις ατον λογαριασμό τους, έχοντας κάνει διακανονισμό με τη ΔΕΗ. Τον κίνδυνο αυτό παραδέχεται η Επιχείρηση, αφού στην τροπολογία για το ειδικό τέλος δεν υπάρχει πρόβλεψει για διακανονισμό.

Σύμφωνα με " Τα Νέα" , το 2010 οι καταναλωτές της ΔΕΗ που αναγκάστηκαν να έρθουν σε διακανονισμό με την επιχείρηση για την εξόφληση των λογαριασμών της ξεπέρασαν τους 300.000, αριθμός που σήμερα πρέπει να έχει αυξηθεί.

Πρόκειται για πελάτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν λογαριασμούς της τάξης των 60 και 80 ευρώ, όπως ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών που αντιμετωπίζονται σαν ξεχωριστή κατηγορία από τη ΔΕΗ καθώς τους παρέχεται η δυνατότητα να πληρώσουν σε 6 δόσεις. Τώρα, ακόμη κι αν αυτοί υπαχθούν στη μειωμένη κλίμακα του τέλους (του 0,5 ευρώ/ τ.μ.) θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση χωρίς δυνατότητα διακανονισμού. Διαφορετικά, η ΔΕΗ θα πρέπει να τους κόψει το ρεύμα.

Όπως μάλιστα σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ, επειδή το μέτρο θα επιβληθεί για φέτος αλλά και για το 2012 διαφαίνεται ο κίνδυνος να καταστεί αδύνατη η πραγματοποίηση οποιουδήποτε διακανονισμού για έναν ολόκληρο χρόνο.