Σημαντικά αρχεία καταστράφηκαν – Πανελλήνιες διαστάσεις έχει λάβει η εικόνα των πλημμυρισμένων αρχείων στο κτίριο που στεγάζονται στο Ηράκλειο, τι αναφέρει η ανακοίνωση για το συμβάν από τα Γενικά Αρχεία Κράτους.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν το Ηράκλειο μέσα στα προηγούμενα 24ωρα, είχε ως αποτέλεσμα και έντονη βροχή εντός της πόλης, του Ηρακλείου. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν, ήταν και η καταστροφή που υπέστησαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο κτίριο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Πλαστήρα. 

Λόγω της βροχής πλυμμύρησε το υπόγειο όπου βρίσκοταν οι τόμοι με τα αρχεία με αποτέλεσμα να βραχούν τα αρχεία που βρίσκοταν στο έδαφος λόγω της έλλειψης ραφιών.

Σε συνέχεια της υπόθεσης, υπήρξε ανακοίνωση από τα Γενικά Αρχεία Κράτους για την ζημιά που προκλήθηκε στο υπόγειο του  κτιρίου. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η βλάβη που προκλήθηκε χαρακτηρίζεται “αναστρέψιμη” ενώ για τους λόγους που προκλήθηκε η ζημιά, οφείλεται (σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση) στην κακή λειτουργία του συστήματος απορροής υδάτων του κτιρίου.

Η απάντηση των Γενικών Αρχείων Κράτους για την καταστροφή στο Ηράκλειο

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Με αφορμή το περιστατικό που έλαβε χώρα στις 2 Ιανουαρίου 2019 στο κτήριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχεία Νομού Ηρακλείου θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι:

Η βλάβη που προκλήθηκε είναι απολύτως αναστρέψιμη και αφορά αρχειακό υλικό που χρονολογείται μετά το 1950, εντοπίζεται δε σε τεκμήρια που φυλάσσονται στον υπόγειο χώρο του κτηρίου για το συγκεκριμένο χώρο έχει ήδη δρομολογηθεί η προμήθεια και εγκατάσταση των απαραίτητων ραφιών για τη φύλαξη του αρχειακού υλικού και αναμένεται άμεσα η ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το πρόβλημα που προέκυψε οφείλεται στην κακή λειτουργία του συστήματος απορροής υδάτων του κτηρίου εξαιτίας της ισχυρής νεροποντής που έπληξε την πόλη του Ηρακλείου.

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέδραμαν την Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. Ηρακλείου στην αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης, και ιδιαίτερα τους Αντιδημάρχους Ηρακλείου, κ. Πέτρο Ινιωτάκη και κ. Μαρίνο Παττακό, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή παρείχαν ηθική και υλική υποστήριξη, καθώς και όλους τους συναδέλφους άλλων Δημοσίων Υπηρεσιών, που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook