Κριτική από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου Χανίων για προεκλογική κίνηση της δημοτικής αρχής καθώς οι μειώσεις αυτές μπορούσαν να έχουν γίνει από περσι

Για ανισότητες μεταξύ των περιοχών αλλά και μεταξύ νοικοκυριών, έκαναν λόγο οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση και έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, των μειώσεων που αποφασίστηκαν στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΧ για το 2019. Μάλιστα, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων χαρακτήρισαν τις μειώσεις προεκλογική κίνηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Μιχάλης Τζινευράκης αναφέρθηκε στις μειώσεις του τιμολογίου του νερού για το 2019, στις κατηγορίες για τις οποίες ισχύουν και στις πολιτικές που ακολούθησε η ΔΕΔΙΣΑ και οδήγησαν στη μείωση.

Ο Γεν. Δ/ντής ΔΕΥΑΧ, Κώστας Στεργιάνης ανέφερε ότι τα έσοδα που έχει η επιχείρηση της εξασφαλίζει και το λειτουργικό κόστος και την ανάκτηση του κεφαλαίου, και ένα μικρό κομμάτι με το οποίο μπορούν να γίνουν έργα από ίδιους πόρους. 

Ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας τόνισε από την πλευρά του ότι οι μειώσεις στη ΔΕΥΑΧ έχουν ξεκινήσει από τον πρώτο χρόνο οπότε αυτό είναι μια συνέχεια πολιτικής και όχι προεκλογική ενέργεια.

Ο κ. Παπαδάκης από τον συνδυασμό “Χανιά Μαζί για τον Δήμο μας” ανέφερε ότι θα ψηφίσουν την εισήγηση γιατί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι μειώσεις, με την επιφύλαξη όμως ότι πρέπει να γίνει σύγκλιση των τιμολογίων για όλες τις περιοχές καθώς δεν γίνεται να υπάρχουν τόσες ανισότητες από περιοχή σε περιοχή. Επίσης πιστεύω ότι δεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια μειώσεων.

Ο κ. Παπαδογιάννης, επικεφαλής του συνδυασμού “Χανιά 100/5” τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να εύχονται να γίνονται πιο συχνά εκλογές γιατί οι μειώσεις που ανακοινώθηκαν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είχαν προταθεί από όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο παρελθόν κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι την πολιτική αυτή κοινωνικού χαρακτήρα τη θυμήθηκε 4 μήνες πριν τις εκλογές.

Ο κ. Σαρρής από την “Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος”, δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι οι μειώσεις έγιναν για προεκλογικούς λόγους αλλά τις χαρακτήρισε συνέπεια της σωστής λειτουργίας της ΔΕΥΑΧ. Επεσήμανε ότι στα σχολεία έγινε μείωση ωστόσο θα μπορούσε να οριστεί ένα συμβολικό τίμημα και επίσης δήλωσε πως η δυνατότητα του κοινωνικού τιμολογίου θα μπορούσε να διευρυνθεί σε περισσότερες κατηγορίες πολιτών.

Ο κ. Παπαντωνάκης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” σχολίασε το θέμα της χρέωσης του νερού άρδευσης τονίζοντας ότι με αυτές τις χρεώσεις”δεν βγαίνουν” οι αγρότες για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους. Επίσης μπορούσαν να έχουν γίνει από πέρσι οι μειώσεις αυτές και δεν έγιναν όπως είπε, γι’ αυτό και θεωρεί πως η κίνηση αυτή είναι προεκλογική. Ο κ. Παπαντωνάκης επίσης έκανε δική του πρόταση για μειώσεις σε κατηγορίες.

Ο κ. Ρίζος από την “Ανταρσία” είπε ότι υπάρχει υπάρχει ταξική αδικία στον τρόπο υπολογισμού, καθώς οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην κρίση δεν είναι εκείνες που ζουν ακραία φτώχια αλλά η πλειοψηφία των οικογενειών και σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει μέριμνα στην τιμολογιακή πολιτική. Επίσης όπως είπε τα σχολεία εντάσσονται και αυτά σε κατηγορία αδικίας, θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να πληρώνουν για το νερό.

Η πρόταση της ΔΕΥΑΧ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook