Σε μία κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Σαρόγλου (ΛΑΕΔ) στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, διεξήχθη την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019 η 35η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Μπότση.

Πρόκειται για τα κορυφαία δημοσιογραφικά βραβεία της χώρας που φέτος απονεμήθηκαν για 35η χρονιά από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση σε δημοσιογράφους που έχουν παρουσιάσει σημαντικές επιτυχίες, σε οποιονδήποτε τομέα, σε εφημερίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, φωτορεπορτάζ και οι οποίοι διακρίθηκαν για το σεβασμό τους στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Η επιλογή των προς βράβευση δημοσιογράφων έγινε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος μετά από εισήγηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής που αποτελείται από δημοσιογράφους και εκπροσώπους δημοσιογραφικών ενώσεων. 

Ανάμεσα στους φετινούς βραβευθέντες ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου κ. Αντώνης Μουντάκης, ο οποίος βραβεύτηκε για την συνεπή 27χρονη εκδοτική του πορεία ως εκδότης της εφημερίδας Νέοι Ορίζοντες με έδρα την Κίσαμο Χανίων Κρήτης.

Ο κ. Μουντάκης βραβεύτηκε επίσης για την προσφορά του στον συνδικαλιστικό φορέα του κλάδου του, την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, την οποία υπηρετεί από το 2006, για οκτώ χρόνια ως Α’ Αντιπρόεδρος και από το 2014 ως Πρόεδρος.

Ειδικές τιμητικές διακρίσεις

Τη φετινή χρονιά, το Ίδρυμα Μπότση αποφάσισε να απονείμει ειδική τιμητική διάκριση στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος του απένειμε την τιμητική διάκριση, στάθηκε στο πνευματικό έργο του Μακαριωτάτου, με ειδική μνεία στον τρόπο που υπερασπίζεται την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, «κάτι που εμπνέει όλους εμάς» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή, είπε ότι εκτός από τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, χρειάζεται και η αγάπη. «Χρειαζόμαστε μια ‘αντίσταση ποιότητας’ σήμερα, ως ελπίδα για το μέλλον» τόνισε κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Συγκινητική στιγμή αποτέλεσαν οι ειδικές τιμητικές διακρίσεις από το Ίδρυμα Μπότση στους εκλιπόντες Γιώργο Μπαλταδώρο και Κυριάκο Παπαδόπουλο.

Ο πιλότος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας Γ. Μπαλταδώρος ο οποίος υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα, έχασε τη ζωή του όταν κατέπεσε το Μιράζ στο οποίο επέβαινε, ανοιχτά της Σκύρου, το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Απριλίου 2018. Την τιμητική διάκριση έλαβε από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας η σύζυγος του πιλότου η οποία συνοδευόταν από τα δυο της παιδιά. 
Η σύζυγος του Κυριάκου Παπαδόπουλου, του 44χρονου υποπλοίαρχου του Λιμενικού , ο οποίος έγινε γνωστός από τον αγώνα που έκανε για τη μεταφορά και τη σωτηρία εκατοντάδων μεταναστών στα ελληνικά νησιά, παρέλαβε συγκινημένη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ειδική τιμητική διάκριση για τις πράξεις του συζύγου της. 

Βραβεύσεις

Από το χέρι του Προέδρου της Δημοκρατίας βραβεύτηκαν οι δημοσιογράφοι Μαριάννα Κακαουνάκη, Μαρία Παναγιώτου, Γιώργος Σαρρής, Κωνσταντίνος Τσιακανίκας και ‘Ακης Παυλόπουλος, για την προσφορά τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

*Το νέο βραβείο, το οποίο θεσμοθετήθηκε φέτος, με τον τίτλο «Πάνος Σόμπολος» και το οποίο αφορά αστυνομικό, δικαστικό και ελεύθερο ρεπορτάζ έλαβε ο Πέτρος Καρσιώτης.

*Το βραβείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης έλαβαν οι δημοσιογράφοι Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου.

*Το βραβείο Οικονομικού Ρεπορτάζ έλαβαν οι δημοσιογράφοι Ζώης Τσώλης και Δημήτρης Δελεβέγκος.

*Το βραβείο κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ «Γιάννης Φάτσης» έλαβε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου.

*Το βραβείο «Χρήστος Πασαλλάρης» ο Γιώργος Λυκουρέντζος. 

*Ειδικό βραβείο για τη δημοσιογραφία και την τεχνολογία δίνεται από το Ίδρυμα Μπότση με χορηγό το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας, το οποίο συνεργάζεται και με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο χορηγιών. Αυτή τη χρονιά, το βραβείο έλαβε ο Τάσος Οικονόμου για την εκπόνηση μεταπτυχιακού προγράμματος στο περιεχόμενο και την τεχνολογία της επικοινωνίας.

*Το βραβείο Ξένου Τύπου & Ανταποκριτών «Κώστας Τσατσαρώνης» έλαβε η Μαρία Ρηγούτσου.

*Το βραβείο «Βλάσσης Σωκρατίδης» πήγε στον Κωνσταντίνο Δεριζιώτη.

*Το βραβείο «Δικαίας Ζαμπούνη» στον Αντώνη Μουντάκη.

Τιμητικές διακρίσεις

Τιμητικές διακρίσεις για το έργο τους έλαβαν οι εξής δημοσιογράφοι: Άρια Αγάτσα, Στράτος Μπαλλής, Άρης Ραβανός, Σωτήρης Τριανταφύλλου, η ομάδα ERT REPORT με την αντίστοιχη εκπομπή, η εφημερίδα ”Θεσσαλονικέων Πόλις”, καθώς και οι: Χρήστος Κυρίτσης, Γιώργος Λεβεντογιάννης, Χάρης Λυμπερόλοπουλος, Σάσα Μανέτα,  Στράτος Παραδιάς και Θανάσης Σοφός.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ακόμη ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, οι βουλευτές Σοφία Βούλτεψη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιώργος Φορτσάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι δημοσιογραφικών ενώσεων κ.α.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook