Απανωτά προβλήματα ανάγκασαν τα συνεργεία να “ξηλώσουν” το σχολείο – Μέχρι το Πάσχα μεγάλο μέρος των προβλημάτων θα έχουν αποκατασταθεί – Τι απαντούν ο διευθυντής του σχολείου και ο δήμαρχος Χανίων για τις εικόνες εκτεταμένης φθοράς στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει τα δημοτικά σχολεία στον Κουμπέ

Αίσθηση προκάλεσε η επιστολή γονέα για την εικόνα “αποσύνθεσης” που επικρατεί στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το 12ο, 18ο και 26ο Νηπιαγωγείο στον Κουμπέ, αναγκάζοντας τα παιδιά να μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες αφού πρώτα αντικρύσουν στους τοίχους τα εκτεθειμένα σκουριασμένα σίδερα.

Όπως ενημερωθήκαμε,  το κτιριακό συγκρότημα ηλικίας πάνω από 50 έτη, όντως παρουσιάζει σοβαρά κτιριακά προβλήματα για τα οποία είχε ενημερωθεί ο δήμος Χανίων και η σχολική επιτροπή και είχαν ξεκινήσει παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των φθορών. Κατά τη διάρκεια ωστόσο των πρώτων εργασιών διαπιστώθηκε, οτι το εύρος των ζημιών ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αρχικώς είχε εκτιμηθεί με αποτέλεσμα να υπάρξει ανασχεδιασμός ως προς την πορεία των εργασιών των τεχνικών συνεργείων.

Μέχρι το Πάσχα τα περισσότερα προβλήματα θα έχουν αποκατασταθεί

Όπως διαβεβαίωσε ο διευθυντής του 12ου δημοτικού σχολείου κ. Γιώργος Πουλινάκης,  από τον Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και τα τεχνικά συνεργεία, και έπειτα από πολλές συναντήσεις και συσκέψεις μεταξύ των δύο διευθύνσεων των σχολείων και της σχολικής επιτροπής, η αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων, αποτελεί προτεραιότητα και οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων από τα τεχνικά συνεργεία, διαπιστώθηκε οτι το κτίριο, παρουσιάζει σοβαρότερα προβλήματα, στο εσωτερικό των τοιχών και για την επιδιόρθωση και οριστική αποκατάστασή τους, απαιτούνται εξειδικευμένες και μεγαλύτερης έκτασης επεμβάσεις.  Μάλιστα μόλις χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο Χανίων για την πορεία εκτέλεσης των έργων στο σχολείο, ενώ οι απογυμνωμένοι τοίχοι με τα εκτεθειμένα σίδερα, στην ουσία αποτελούν κομμάτι των παρεμβάσεων αποκατάστασης, για τις οποίες κρίθηκε επιβεβλημένο να αφαιρεθούν οι ααθροί σοβάδες που είχαν αρχίσει να γίνονται επικίνδυνοι για την ασφάλεια των παιδιών και των δασκάλων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τέθηκε ένα εφικτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών που τα συνεργεία ευελπιστούν οτι θα έχουν τελειώσει μέχρι το Πάσχα.

“Από το δήμο έχουν έρθει αρκετές φορές και εμείς επιμέναμε οτι πρέπει οι εργασίες να ξεκινήσουν άμεσα. Βέβαια οι ζημιές δεν φαίνονταν οτι ήταν τόσες. Φαινόταν κάποια “φουσκώματα”, και θεωρούσαμε οτι ήταν μικροζημιές. Έρχομενοι όμως να φτιάξουν αυτά τα “φουσκώματα” αποδείχτηκε οτι το σχολείο – που είναι 50 ετών – έχει μεγάλο πρόβλημα, οπότε  Δεν μπορώ να κατηγορήσω το δήμο, ούτε τις τεχνικές υπηρεσίες και τον πρόεδρο της Σχολικής επιτροπής που από τον Σεπτέμβριο μπορεί να έχουν έρθει πάνω από 10 φορές στο σχολείο. Το ένα πρόβλημα προέκυπτε μετά το άλλο και φτάσαμε στο σημείο να ξηλώσουμε το μισό σχολείο”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του σχολείου, επισημαίνοντας οτι ο,τι ήταν δυνατόν να γίνει έγινε και συνεχίζονται οι εργασίες για να “κλείσουν” οι πληγές που έχει το “γερασμένο” κτίριο.

Αυτήν την περίοοδο λόγω των καιρικών συνθηκών, έχουν “παγώσει” οι εργασίες ενώ το καλοκαίρι που θεωρείται και το καλύτερο διάστημα για τέτοιου είδους έργα, λόγω και της διακοπής λειτουργίας των σχολείων, παρουσιάστηκαν αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα σε άλλα σχολεία του δήμου Χανίων, στα οποία είχαν απασχοληθεί τα τεχνικά συνεργεία. Στο παρελθόν είχαν εμφανιστεί προβλήματα στην ταράτσα με αποτέλεσμα να μπαίνουν νερά στις σχολικές αίθουσες ενώ φέτος διαπιστώθηκε οτι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στα στηθαία και τους τοίχους των σχολείων. 

Ο κ. Πουλινάκης, πρόσθεσε οτι με τον διευθυντή του 18ου σχολείου τον κ. Μπουλουδάκη Αριστείδη, είχαν καλέσει και τον σύλλογο γονέων των δυο σχολείων, προκειμένου να τους ενημερώσουν για ζητήματα που αφορούν τα σχολεία, μεταξύ των οποίων και για τα κτιριακά προβλήματα, θέλοντας να δείξει οτι εγκαίρως είχαν ενημερωθεί όλοι όσοι έπρεπε για την κατάσταση που επικρατεί.

Δήμαρχος Χανίων: “Η επέμβαση δεν είναι τόσο απλή – Πρωτοφανής η φροντίδα που έχουμε κάνει στα σχολεία”

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα, επισημάνθηκε οτι η εικόνα “αποσύνθεσης” που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το κτίριο, οφείλεται και στις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη οι οποίες θα συνεχιστούν μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

“Ο λόγος για τον οποίο έχουν καθηλωθεί οι σοβάδες στα συγκεκριμένα σχολεία, είναι οτι κρίθηκαν, από την τεχνική μας υπηρεσία, ως επικίνδυνα και για λόγους ασφαλείας, αποκαθηλώθηκαν σε πρώτη φάση και μόλις το επιτρέψει ο καιρός τα συνεργεία του Δήμου θα παρέμβουν για την αποκατάσταση των προβλημάτων. Η επέμβαση δεν είναι τόσο απλή. Υπάρχουν σκουριασμένα σίδερα, υπάρχουν σημεία που πρέπει να στεγνώσουν, να σταθεροποιηθούν σίδερα κτλ.” Οι εργασίες αποκατάστασης που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην ουσία αποτελούν την έναρξη μιας σειράς παρεμβάσεων στο κτιριακό συγκρότημα που στόχο έχουν να λύσουν προβλήματα ετών, τόνισε ο δήμαρχος Χανίων ενώ ερωτηθείς για ποιο λόγο οι εργασίες αποκατάστασης δεν έγιναν το καλοκαίρι, απάντησε:

“Τα σχολεία του δήμου Χανίων είναι πάρα πολλά και δυστυχώς δεν μπορούμε όποτε θέλουμε και τη στιγμή που θέλουμε σε όλα να παρέμβουμε. Απλώς εκεί κρίθηκε οτι έπρεπε να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις για να μην υπάρξει κίνδυνος λόγω πτώσης υλικών, έγινε η πρώτη κίνηση για την ασφάλεια των μαθητών και η αποκατάσταση στα υπόλοιπα θα γίνει όταν κρίνουν οι υπηρεσίες οτι μπορούν να το κάνουν.

“Η φροντίδα που έχουμε κάνει εμείς στα σχολεία νομίζω είναι πρωτοφανής, είναι πρωτάκουστη με τόσα προβλήματα και τόσα σχολεία”, κατέληξε  ο δήμαρχος Χανίων

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook