Η επιστημονική εσπερίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της «ΑΚΟΣ: Θεραπεία σώματος και ψυχής» στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Τα Χανιά είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας, αλλά αντιμετωπίζουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό υψηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνων, επισημάνθηκε σε επιστημονική εσπερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το απόγευμα του Σαββάτου.

Στο πλαίσιο της εσπερίδας με θέμα «Πρόληψη – μια ενσυνείδητη πράξη» έγινε αναφορά και στο θέμα των εμβολιασμών των παιδιών και όχι μόνο και τονίστηκε πως ειδικά για τα παιδιά, οι εμβολιασμοί είναι απολύτως αναγκαίοι, πάντα με την καθοδήγηση ενός παιδιάτρου.

Η εσπερίδα διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και την μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΑΚΟΣ: Θεραπεία σώματος και ψυχής» ενώ στην έναρξη των εργασιών ο Διοικητής της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού ταξίαρχος Γρηγόριος Κοκολάκης ευχήθηκε «το μέλλον να είναι όσο το δυνατόν απαλλαγμένο από την μάστιγα του καρκίνου».

Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη ανέφερε πως :

«Η πρωτογενής πρόληψη δεν είναι μια λέξη, είναι  καθημερινή δράση και μάλιστα, ενσυνείδητη δράση, μια καθημερινή πράξη. Η δευτερογενής πρόληψη είναι υποχρέωση όλων, στάση ζωής που μέσω της ενημέρωσης και του προσυμπτωματικού ελέγχου, χαρίζει πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής. Σε πολλές ασθένειες παίζει τεράστιο ρόλο η έγκαιρη διάγνωση. Δεν πρέπει να είμαστε αμέτοχοι. Ο οργανισμός μας “μιλά”. Όταν κάτι ανησυχητικό συμβαίνει, δείχνει «σημάδια» που πρέπει να μας θέσουν σε εγρήγορση.  Ας μην αγνοούμε τα σήματα κινδύνου που εκπέμπει το σώμα μας.

Να επισκεπτόμαστε το γιατρό πριν η κατάσταση φτάσει στο μη περαιτέρω. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος της τριτογενούς πρόληψης,  που συμβάλλει στην αποκατάσταση και  στην επιστροφή του ασθενή σ’ ένα επίπεδο ζωής, όσο το δυνατόν εγγύτερο σε αυτό που είχε πριν εκδηλώσει τη νόσο, με την ελαχιστοποίηση των σωματικών ή ψυχολογικών παρενεργειών που μπορεί να εκδηλώσει, εξαιτίας του καρκίνου αλλά και της  ακολουθούμενης θεραπευτικής μεθόδου». 

Για το θέμα των εμβολιασμών μίλησε η παιδίατρος Δρ. Σπυριδούλα Μπλαζάκη-Λέκκα, η οποία αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εμβολιασμού, ειδικά των παιδιών, ενώ σε ότι αφορά στον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης, επεσήμανε πως αυτοί θα έπρεπε να έχουν γίνει από τον Οκτώβριο αλλά και τώρα το εμβόλιο μπορεί να προστατέψει ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όμως οι γονείς πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον παιδίατρο ανέφερε η κα Μπλαζάκη.

Επίσης στην εσπερίδα ο χειρουργός – ουρολόγος Δρ Σπύρος Γκούβαλης αναφέρθηκε στην πρόληψη του καρκίνου του ουροποιητικού, ο πνευμονολόγος – φυματιολόγος Δρ Αθανάσιος Σολάκης μίλησε για την  «Αναπνοή και υγεία» και ο γυναικολόγος – μαιευτήρας Δρ Ιωάννης Ζερβομανωλάκης αναφέρθηκε στην «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα».

Ανάλογη επιστημονική ημερίδα πραγματοποιείται και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019 στις 12:00, στην Συνεδριακή Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Ιεράπετρας      

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook