Εξαρθρώθηκε συμμορία αλλοδαπών που εξέδιδε πλαστά διαβατήρια στο κέντρο της Αθήνας - Συνελήφθησαν τρία άτομα και αναζητείται άλλο ένα - Κατασχέθηκαν εκατοντάδες πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες

Στην εξάρθρωση συμμορίας αλλοδαπών, οι οποίοι εξέδιδαν πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα, στο κέντρο της Αθήνας, προχώρησε η Αστυνομία, βάζοντας τέλος στη δράση ενός μεγάλου κυκλώματος που «νομιμοποιούσε» παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα, ενώ δρομολογούσε τη μεταφορά άλλων ατόμων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν για ικανό διάστημα τη δράση της σπείρας. Όταν εντοπίστηκαν οι οικείες που χρησιμοποιούσαν οι αλλοδαποί ως βάσεις για την εγκληματική τους δραστηριότητα και στοιχειοθετήθηκαν κατηγορίες, προέβησαν σε μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψή τους.

Για κάθε διαβατήριο εισέπραταν από 800 έως 1.200 ευρώ. Συνολικά η δράση τους υπολογίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κέρδη.

Να σημειωθεί πως αφού πάρουν τα πλαστά έγγραφα οι αλλοδαποί - μέσω των κυκλωμάτων - βγάζουν εισητήρια και πηγαίνουν σε περιφερειακά αεροδρόμια στα οποία υπάρχει μεγάλη κίνηση πτήσεων, όπως είναι τα αεροδ΄ρομια Ηρακλείου και Χανίων, με την ελπίδα πως θα μπορέσουν τα ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Όμως οι έλεγχοι στα αεροδρόμια είναι πλέον αυστηρότατοι καθώς εαν τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα γίνουν αντιληπτά στο αεροδρόμιο του προορισμού, τότε οι εκεί αρχές τους επιστρέφουν άμεσα στην Ελλάδα ενώ επιβάλλεται και πρόστιμο στην αεροπορική εταιρεία. 

Πιο αναλυτικά το δελτίο Τύπου της Αστυνομίας: 

«Εξαρθρώθηκε, μετά από πολυήμερη έρευνα από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην πλαστογραφία και εμπορία ταξιδιωτικών εγγράφων.

Συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8/2/2019 στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, της Πλατείας Αττικής και των Κάτω Πατησίων, τρείς (3) αλλοδαποί, μέλη της σπείρας. Αναζητείται ακόμα ένας (1) αλλοδαπός συνεργός τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για πλαστογραφία πιστοποιητικών, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατ' εξακολούθηση και παράβαση του Νόμου περί οργανωμένου εγκλήματος.

Ειδικότερα, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και πολυήμερη έρευνα, εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα βασικά μέλη οργανωμένου κυκλώματος πλαστογραφίας και εμπορίας ταξιδιωτικών εγγράφων, που προορίζονται για την παράνομη προώθηση μεταναστών.

Από τη σχετική έρευνα, εντοπίστηκαν οι οικίες που χρησιμοποιούσαν-διέμεναν τα ύποπτα άτομα, καθώς και οικία την οποία χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά ως χώρο απόκρυψης των ταξιδιωτικών εγγράφων, που παρανόμως κατείχαν και διακινούσαν.

Από την παράνομη δράση τους, τα μέλη της ομάδας, αποκόμιζαν υπέρογκα χρηματικά ποσά, που εκτιμώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Οι τιμές κυμαίνονταν ανάλογα με το είδος, τη χώρα προέλευσης του εγγράφου και την ποσότητα κάθε παραγγελίας. Για κάθε διαβατήριο οι τιμές κυμαίνονταν μεταξύ 800 και 1.200 ευρώ, για κάθε δελτίο ταυτότητας από 300 έως 500 ευρώ, ενώ για άδειες ικανότητας οδήγησης οι τιμές κυμαίνονταν από 150 έως και 300 ευρώ έκαστη.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους είναι ότι το κύκλωμα ήταν σε θέση να εφοδιάζει τους «πελάτες» του με πλήρη γκάμα εγγράφων ήτοι διαβατήριο, ταυτότητα, διπλώματα ακόμα και κάρτες υγείας, τραπεζικές κάρτες και λοιπά βοηθητικά έγγραφα, έτσι ώστε οι χρήστες των εγγράφων αυτών να παρουσιάζουν νομιμοφανή εικόνα και να αυξάνουν τις πιθανότητες εξαπάτησης των αρμοδίων αρχών.

Μετά από έρευνες που διενεργήθηκαν σε τρείς οικίες και ένα όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-204- διαβατήρια
-123- δελτία ταυτότητας
-5- άδειες ικανότητας οδήγησης
-59- άδειες διαμονής/δελτία ασύλου
-49- προξενικές θεωρήσεις
-35- διαφάνειες διαφόρων ταξιδιωτικών εγγράφων
-2.000- έντυπα αδειών κυκλοφορίας οχημάτων κενών άνευ στοιχείων και αρίθμησης -62- σφραγίδες
-2- φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές
-3- κινητά τηλέφωνα
-1.365- ευρώ και -36- δολάρια ΗΠΑ
Περαιτέρω εξακριβώθηκε ότι, εκατόν πενήντα επτά (157) από τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα, ανήκουν σε σειρά κλεμμένων-απολεσθέντων εντύπων από διάφορες χώρες.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook