Απανωτά είναι τα κρούσματα τον τελευταίο καιρό για δηλητηριασμένα ζώα από φόλες.

Την Δευτέρα 12 Μαρτίου, έγιναν ακόμα δύο καταγγελίες εξοργισμένων συντοπιτών μας από το Ίστρον του Καλού Χωριού όπου βρέθηκαν νεκρά δέκα γατάκια και η δεύτερη από την Κριτσά με θύματα δύο σκυλιά και μάλιστα στο κέντρο του χωριού.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λασιθίου, κτηνίατρος κ. Στάθης Γραφανάκης ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι «όταν υπάρχουν καταγγελίες για φόλες, καλούμε το ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί, το οποίο καλύπτει τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου και ψάχνει για τα δηλητηριασμένα δολώματα.

Ό,τι βρεθεί το φέρνουν στην Υπηρεσία μας και εμείς τα στέλνουμε σε εργαστήριο για τοξικολογική έρευνα. Συνήθως είναι το δηλητήριο methomyl, στο γνωστό λανέιντ, το οποίο είναι απαγορευμένο και δεν ξέρω πού το βρίσκουν. Έχει βρεθεί και δηλητήριο για χοχλιούς, που κυκλοφορεί ελεύθερο στην αγορά. Ακολουθεί δικογραφία κατ’ αγνώστων για τα περαιτέρω. Είναι γεγονός ότι το κακό έχει παραγίνει τα τελευταία χρόνια.

Το πρόβλημα αφορά όχι μόνο τα αδέσποτα, αλλά και τα δεσποζόμενα ζώα που οι ιδιοκτήτες τους βγάζουν βόλτα στην εξοχή. Αν το ζώο καταναλώσει φόλα, τα δηλητήρια είναι τόσα δυνατά που συνήθως δεν προλαβαίνουμε να το πάμε για θεραπεία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook