Στο επικεντρο η προσωπικότητα και το εκτόπισμα, στο χώρο και το χρόνο του Ελευθερίου Βενιζέλου - Οι νέοι εταίροι του Ιδρύματος και το δρώμενο μαθητών δημοτικού στη μνήμη του εθνάρχη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία της Πρέσβειρας της Μ.Βρετανίας, η τελετή απονομής βραβείων του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Θέμα του διαγωνισμού ήταν "Ο πολιτισμός του μικρασιατικού ελληνισμού" και τρεις από τις καλύτερες εργασίες ξεχώρισαν με τους συγγραφείς - μαθητές να λαμβάνουν σήμερα το βραβείο το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.

Τα βραβεία απονέμήθηκαν στους: 

Ο Πέτρος Τόκας, από το 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας κέρδισε το Α' Βραβείο και στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων επεσήμανε οτι ο "τραγικός επίλογος του μικρασιατικού ελληνισμού σηματοδότησε οχι απλώς τον βίαιο ξεριζωμό αλλά και την διακοπη του ελληνικού πολιτισμού από την Μικρά Ασία, μετά από 2500 χρόνια παρουσίας. Ο μαθητής, σημείωσε οτι είναι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του μεγάλου εθνάρχη, προσθέτοντας, οτι σήμερα 83 χρόνια μετά τον θάνατό του, η προσωπικότητά του αποτελεί έμπνευση και παράδειγμα για όλους μας

Την απονομή του Α'βραβείου έκανε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νικος Καλογερής.

Το Β΄ βραβείο απενεμήθη από την βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη, στον Βασίλη Σταθόπουλο, ο οποίος φοιτά στο Ιδιωτικό Γυμνάσιο Λεοντείου Σχολής Νέα Σμύρνης, 

Το Γ΄ βραβείο κέρδισε ο Σταμάτης Θεοφιλόπουλος που φοιτά στο Ιδιωτικό Γυμνάσιο “Άξιον” Ξάνθης και είχε την χαρά να λάβει το βραβείο από την Πρέσβειρα της Μ.Βρετανίας Κέιτ Σμιθ.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η Πρέσβειρα της Μ.Βρετανίας κάλεσε τους τιμώμενους μαθητές, να επισκεφτούν την βρετανική πρεσβευτική κατοικία, που στεγάζτεαι στην πρώην οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Αναγόρευση εταίρων του Ιδρύματος

Στο δεύτερο  μέρος της εκδήλωσης, έγινε η αναγόρευση νέων εταίρων του Ιδρύματος, οι οποίοι επιλέχθησαν για τη συνεισφορά τους στους σκοπούς και τις δράσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Πρόκειται για τους:

Διογένη Βαλαβανίδη, πολυσχιδή προσωπικότητα, από ελληνική οικογένεια προερχόμενη από τη  Μικρά Ασία. Μεταξύ άλλων διετέλεσε ανώτερος υπάλληλος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, συγγραφέας βιβλίων, με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα για τον ελληνισμό. Ο κ. Βαλαβανίδης δεν κατάφερε να παραστεί στην εκδήλωση και ο πρόεδρος του Ιδρύματος διάβασε εκ μέρους του, χαιρετισμό.

Θεόδωρο Κατερινάκη, καθηγητή στην έδρα ελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Drexel 

Ένα από τα ιδιαίτερα στιγμιότυπα της βραδιάς, ήταν η "τολμηρή" κίνηση του 5χρονου γιου του κ. Κατερινάκη, ο οποιός πλησίασε την Πρέσβειρα για να της δωρίσει μια μινιατούρα που παριστάνει το χαρακτηριστικό κόκκινο διώροφο λεωφορείο της Μ.Βρετανίας. 

Αντώνη Σπανουδάκη, επιχειρηματία, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Χαλέπα

Η εκδήλωση έκλεισε με παραστασιακό δρώμενο από μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ναυστάθμου Κρήτης

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των πολιτικών, θρησκευτικών, στρατιωτικών αρχών, του πνευματικού κόσμου των Χανίων καθώς και γονείς και συγγενείς των μαθητών που συμμετείχαν στη "μεγάλη γιορτή" στη μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook