Τελευταία ενημέρωση: 18:45

Οφείλουμε να δράσουμε έγκαιρα ώστε να έχουμε προληπτική κυρίως δράση και βεβαίως ενισχυμένη τη δυνατότητα δράσης στη συνέχεια, σχετικά με τα αποτελέσματα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν γίνει πλέον πιο έντονα και στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, δήλωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη η οποία εγκαινίασε σήμερα το νέο κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος στα Ανώγεια.

Η υπουργός είπε ότι «με το νέο Κλιμάκιο του ΠΣ καλύπτουμε ένα κενό προκειμένου να μπορεί η πυροσβεστική πιο ευέλικτα πιο γρήγορα πιο αποτελεσματικά να επιτελεί το έργο της».

«Όμως θέλω να αναφέρω ότι τα καιρικά φαινόμενα και οι καιρικές μεταβολές, οι καιρικές συνθήκες εμφανίζονται πια με άλλους τρόπους ακόμη πιο έντονους και στη χώρα μας οπότε υπάρχει η ανάγκη σύμπραξης με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού. Αυτό συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση του νέου κλιμακίου στα Ανώγεια που με τη συμβολή του δήμου και τη σημαντική προσφορά της περιφέρειας και του περιφερειάρχη Σταύρου που έχει συνεισφέρει στην ενίσχυση της πυροσβεστικής σε όλη την περιοχή υλικοτεχνικά αλλά και με άλλους τρόπους, δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος χώρος. Πιστεύω, ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε παντού για τις συνέργειες των τοπικών κοινωνιών της τοπικής αυτοδιοίκησης τις συνέργειες και συνεργασίες όλων και με την κυβέρνηση προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στις ανάγκες της περιοχής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την υπουργό οι κλιματολογικές αλλαγές δεν ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, στο μυαλό κάποιων «κουζουλών επιστημόνων» όπως είπε χαρακτηριστικά ή τις υπερβολές κάποιων «θεωρητικών οικολόγων».

«Οι κλιματολογικές αλλαγές είναι εδώ και αφήνουν πλέον έντονα το αποτύπωμά τους. Από τις εμπειρίες των πρόσφατων ετών με τις πλημμύρες, τους σεισμούς και τις πυρκαγιές, που έπληξαν τόσο τη χώρα μας όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη, το αποδεικνύουν με τον πιο σαφή τόπο. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε οικονομικούς πόρους ήταν τεράστιες κι αυτό δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνεχίσει. Για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών χρειάζεται συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός του ευρωπαϊκού χώρου. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να ετοιμάσουν το εθνικό τους σχέδιο. Εμείς έχουμε ήδη επεξεργαστεί το συγκεκριμένο σχέδιο για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας όπως την ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός».

Πρόκειται για ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, στα πρότυπα των πλέον προηγμένων χωρών, όπως εξήγησε η κα. Γεροβασίλη το οποίο θα ξεκινάει από την φάση της πρόληψης ως την φάση της αποκατάστασης, ενιαία, για όλες τις κατηγορίες κινδύνων και ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ένταση των καταστάσεων έκτατης ανάγκης. «Το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνουμε το θεσμικό πλαίσιο», είπε.

Σχετικά με το πυροσβεστικό κλιμάκιο που εγκαινιάστηκε σήμερα αυτό βρίσκεται σε στρατηγική θέση, παρέχοντας άμεση επιχειρησιακή ανταπόκριση, τόσο ανατολικά του Ρεθύμνου όσο και δυτικά του Ηρακλείου, σε τομείς ευθύνης οι οποίοι αφενός είναι δυσπρόσιτοι και απαιτούν χρόνο προσέγγισης και αφετέρου απέχουν σημαντική απόσταση από τις κοντινότερες Πυροσβεστικές Δυνάμεις.

Η υπουργός αναφέρθηκε στους λόγους που αξιολογήθηκαν ώστε να συσταθεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο το οποίο θα στελεχωθεί σε πρώτη φάση με δώδεκα πυροσβεστικούς υπάλληλους και θα εξοπλιστεί με τρία υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα με τον εξοπλισμό τους, λέγοντας ότι θα υπάρχει πλέον ασφάλεια στα χιλιάδες στρέμματα αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, το παγκοσμίως αναγνωρισμένο από την UNESCO «Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη», στα τουριστικά αξιοθέατα, όπως ο μινωικής εποχής αρχαιολογικός χώρος στη Ζώμυνθο και το σπήλαιο «Ιδαίον ‘Αντρο» αλλά και στους πολιτισμικούς και επιστημονικούς χώρους όπως τα Υακίνθεια και το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στρατηγός Βασίλειος Ματθαιόπουλος σύμφωνα με τον οποίο, «τα τελευταία χρόνια όλοι έχουν αντιληφθεί πως σε όλες τις γωνιές του πλανήτη εκδηλώνονται ακραία φυσικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή να είναι πλέον παρούσα, με πυρκαγιές και πλημμυρικά φαινόμενα που παλαιότερα θα αντιμετωπίζονταν εύκολα και γρήγορα τώρα να εξαπλώνονται σε ελάχιστο χρόνο και να μετατρέπονται σε μεγάλες φυσικές καταστροφές. Το πυροσβεστικό κλιμάκιο που σήμερα εγκαινιάστηκε δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας».

Κάλεσε μάλιστα όλους όσους στελεχώσουν το κλιμάκιο να επιτελέσουν το καθήκον τους με ασφάλεια αλλά και τους πολίτες να σταθούν δίπλα στους πυροσβέστες, να τους δείξουν εμπιστοσύνη και να τους ενθαρρύνουν στο δύσκολο όπως είπε και επικίνδυνο έργο το οποίο επιτελούν. «Στόχος του κλιμακίου θα είναι η γρήγορη και αποτελεσματική επέμβαση σε κάθε συμβάν πυρκαγιάς και διάσωσης στο πλαίσιο ότι ως πυροσβεστικό σώμα επιδιώκουμε οι δασικές πυρκαγιές και οι καμένες εκτάσεις κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας να είναι όσο το δυνατό λιγότερες μιας και την πυρκαγιά ως φαινόμενο δεν μπορούμε να την εξαλείψουμε».

Η υπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψης της στα Ανώγεια συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μανώλη Καλλέργη από τον οποίο ενημερώθηκε για τα προβλήματα του δήμου, τις ανάγκες που υπάρχουν σε ζητήματα ασφάλειας και όπως τόνισε ο κ. Καλλέργης «το αίτημα για τη δημιουργία του πυροσβεστικού κλιμακίου το υποβάλαμε από την αρχή της θητείας μας και έχει να κάνει με το αίσθημα ασφάλειας του Πολίτη. Αίτημα άρρηκτα συνδεδεμένο με τις βασικές αρχές λειτουργίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία πραγματοποιεί σημαντικό έργο πρόληψης και καταστολής ως προς τους κινδύνους πυρκαγιών αλλά και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Το κλιμάκιο της ΠΟΥ θα αποτελέσει βασικό πυλώνα για την πυροπροστασία ολόκληρης της περιοχής του Ψηλορείτη για ακραία καιρικά φαινόμενα για την ασφάλεια επισκεπτών και κατοίκων τον χειμώνα στην Ορεινή Ζώνη του Ψηλορείτη, καθώς και για τις ανάγκες του εναλλακτικού τουρισμού που εξελίσσεται στο φυσικό πάρκο της περιοχής. Πρόκειται για ένα αίσθημα ασφάλειας που ενισχύεται στην περιοχή μας σε συνδυασμό με την αναβάθμιση και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών που πετύχαμε όπως το ΕΚΑΒ στο κέντρο υγείας και το αστυνομικό τμήμα».

Η υπουργός επισκέφτηκε και το μνημείο πεσόντων όπου και κατέθεσε στέφανο τιμής και μνήμης.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook