Για τρίτη μέρα έγινε ανασκαφή στο μινωικό εργαστήριο επεξεργασίας πορφύρας, που έχει εντοπίσει η αρχαιολογική έρευνα πάνω στη νήσο Χρυσή.

Η φετινή πρώτη φάση συνέχισης της ανασκαφής, υπεύθυνη της οποίας είναι η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, εντούτοις ο καιρός δεν επέτρεψε την καθημερινή μετάβαση του συνεργείου στο νησί. Η διάρκεια της πρώτης από τις δύο φάσεις ανασκαφικών εργασιών που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο νησί το 2019 θα διαρκέσει ακόμη τρεις εβδομάδες. Η δεύτερη φάση, αντίστοιχης διάρκειας,  έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ενδιαφέρον, ως θέαμα, παρουσιάζει μια μεγάλη συγκέντρωση οστράκων πορφύρας τα οποία είχαν συγκεντρώσει σε χώρο του αρχαίου εργαστηρίου οι Μινωίτες που την επεξεργάζονταν επί τόπου. Ένα ολόκληρο στρώμα από κοχύλια που είχαν ψαρέψει πριν από χιλιάδες χρόνια, βρισκόταν σε τομή που είχαν ανοίξει οι εργάτες από πέρυσι και ήταν σκεπασμένο με χώμα. Το στρώμα ξέπλυναν οι έντονες βροχές της περασμένης περιόδου και αποκάλυψαν ένα όντως εντυπωσιακό θέαμα, που αποτύπωσε με το φωτογραφικό της φακό η κ. Σοφιανού.

Την ανασκαφή χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης. Εκεί απασχολούνται έξι εργάτες που προσλήφθηκαν για ορισμένο χρόνο και 2 φοιτήτριες του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης που ήλθαν με μεσολάβηση του ΙΣΤΑΠ της Παχειάς Άμμου, και λαμβάνουν μέρος στην ανασκαφή υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της κ. Σοφιανού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook