Εξετάζεται η διεύρυνση ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τον αγροδιατροφικό τομέα στην Κρήτη  

Συνάντηση της Θεανώς Βρέντζου – Σκορδαλάκη με στελέχη του ακαδημαϊκού προγράμματος MASTER FOOD IDENTITY στην Περιφέρεια Κρήτης.

Τη διεύρυνση ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Κρήτη που σχετίζονται με τον αγροδιατροφικό  τομέα, συζήτησε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Παραγωγών AREPO, κ. Θεανώ Bρέντζου-Σκορδαλάκη, με τα στελέχη της κοινοπραξίας του ακαδημαϊκού προγράμματος «MASTER FOOD IDENTITY», τα οποία και υποδέχθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ένωσης AREPO. Τονίζεται ότι η ένωση AREPO στηρίζει και συμμετέχει στην Κοινοπραξία από το 2010. 

Το «MASTER FOOD IDENTITY» είναι ένας ακαδημαϊκός και ερευνητικός διεπιστημονικός φορέας με έδρα τη Γαλλία. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του συμμετέχει σε διακρατικές συνεργασίες και παράλληλα υλοποιεί το μεταπτυχιακό διακρατικό πρόγραμμα «MASTER FOOD IDENTITY». Σκοπός του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι: «Η ανάπτυξη των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα». Ειδικότερα, εκπαιδεύει μελλοντικούς ειδικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής – με ένα διεθνές όραμα για τον πολιτισμό, τον έλεγχο, την ανάλυση της αγοράς και τις ικανότητες – στην επεξεργασία τροφίμων, την εξακρίβωση της γνησιότητας, την αισθητική ανάλυση, τον ποιοτικό έλεγχο, τη στρατηγική μάρκετινγκ και την επιχειρηματικότητα.

Το κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master of Science (MSc) διεξάγεται σε 4 χώρες, διετούς διάρκειας και συμμετέχουν τέσσερα ακαδημαϊκά ιδρύματα από τέσσερεις χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία και Ελλάδα). 

Η  Πρόεδρος της ένωσης AREPO κα Βρέντζου- Σκορδαλάκη  υπογράμμισε πως : «Καθένας από εμάς ,από τη δική του πλευρά,  καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου ο αγροδιατροφικός τομέας να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τη θέση του και να αναδείξει ακόμα περισσότερο τον πολυδιάστατο κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό του προσανατολισμό. Στην πορεία αυτή η εκπαίδευση και η κατάρτιση αποτελούν τη βάση για την επίτευξη όλων των στόχων μας».

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στον πολυδιάστατο ρόλο των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ αναφέροντας ότι: «Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΓΕ) δεν είναι απλά ένα αγροτικό προϊόν, δεν είναι μόνο ένα πολιτιστικό δημόσιο αγαθό, αλλά συμβάλει στην παροχή σημαντικών κοινωνικό-οικονομικών και περιβαλλοντικών δημόσιων αγαθών, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές ότι η ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση, που όλοι οραματιζόμαστε, σημαίνει ισχυρά κράτη μέλη, σημαίνει ισχυρές Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, σημαίνει ισχυρή και ανταγωνιστική ύπαιθρο!».

Στη συνέχεια ο κ. Χαράλαμπος-Νικόλαος Πίτερης Δ/ντής Κατάρτισης του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει ο εκπαιδευτικός φορέας της Περιφέρειας Κρήτης,δίδοντας έμφαση στις διακρατικές συνεργασίες. Ο Δρ. Mongondry Philippe, ως εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, ευχαρίστησε την κα Πρόεδρο για την φιλοξενία και την οργάνωση της συνάντησης, αναφέροντας ότι στόχος είναι να  εντείνουν τις επαφές τους τη νέα περίοδο ώστε από κοινού να διεκδικήσουν νέα προγράμματα καθώς και να επεκτείνουν τις δράσεις τους στην Κρήτη ενόψει και της Προεδρίας της ένωσης AREPO.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook