“Ενωμένοι για να αλλάξουμε την Ελλάδα” – Ο υποψήφιος Βουλευτής Χανίων με την ΝΔ, μιλά στο Flashnews.gr για τους στόχους που έθεσε και θέτει προκειμένου να ξεκινήσει ένα καλύτερο “αύριο” για τα Χανιά.

Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων Ελλήνων που ήρθαν αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην πλέον παραγωγική τους ηλικία, κάτι που τον ώθησε στην απόφαση να προσπαθήσει να αγωνιστεί για την υλοποίηση στόχων οι οποίοι θα συντελέσουν στην βελτίωση των συνθηκών ζωής πρωτίστως για τα παιδιά αλλά και για τις νέες και τις παλαιότερες γενιές.

Ο λόγος για τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Δήμου Χανίων και νυν υποψήφιο Βουλευτή Χανίων με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ Δημήτρη Φραγκάκη, ο οποίος μιλά στο Flashnews.gr για την εμπειρία που βίωσε στα πέντε χρόνια κατά τα οποία υπηρέτησε στην Αυτοδιοίκηση. 

Μιλά για τους λόγους που τον ώθησαν στην απόφαση να ανταποκριθεί στην πρόταση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο της  ΝΔ στα Χανιά.

Όμως μιλά και για τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος με τον οποίο ήταν συνεργάτες για πολλά χρόνια, για το τι πρέπει να γίνει και τι  μπορεί να γίνει έτσι ώστε την επομένη ημέρα των εκλογών – με ενωμένους τους Έλληνες – να ξεκινήσει μια καλύτερη περίοδος για τα Χανιά και για ολόκληρη την χώρα.

Και καθώς είναι η πρώτη φορά που θέτει υποψηφιότητα, χρήσιμο είναι  ένα σύντομο Who is Who του υποψήφιου που θέλει να εκπροσωπήσει τις Χανιώτισσες και τους Χανιώτες στην Βουλή:

 Ο Δημήτρης Φραγκάκης είναι 47 ετών, μεγάλωσε στα Χανιά και κατάγεται από τον Πλατανιά. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πτυχιούχος Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Έχει εργαστεί επί 20 χρόνια, μεταξύ άλλων, ως Αν. Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Κ. Μητσοτάκη (2000-2004), ως επιστημονικός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή (2004-2013) και ως σύμβουλος του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (2013-2014). 

Την περίοδο 2014-2019 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων ενώ παράλληλα διατηρεί μια μικρομεσαία τουριστική επιχείρηση. Έχει εκλεγεί μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, μιλάει άριστα αγγλικά και είναι παντρεμένος με την Τόνια Κυριακουλάκη, τραπεζικό υπάλληλο, με την οποία έχουν αποκτήσει ένα γιο.

  • Κε Φραγκάκη, με την παραίτησή σας από ΓΓ του Δήμου Χανίων «έκλεισε» για εσάς ο κύκλος της αυτοδιοίκησης; Και εάν ναι τι αποκομίσατε από την θέση αυτή;

“Πριν από πέντε χρόνια, έκανα μία συνειδητή επιλογή να αφήσω μια μακρά επαγγελματική πορεία σε κεντρικό επίπεδο και να αναλάβω θέση ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση. Ήταν για εμένα μία μεγάλη πρόκληση που, εκτός των άλλων, θα μου έδινε την ευκαιρία να ανταποδώσω  στον τόπο μου όσα μου πρόσφερε, γι΄αυτό και αποφάσισα να δουλέψω για τα Χανιά από τη θέση του Γ. Γραμματέα του Δήμου. Είμαι ήσυχος με την συνείδησή μου ότι έδωσα το 100% των δυνάμεών μου με σκοπό να παραχθεί ένα μετρήσιμο έργο από πλευράς μου αν και η τελική κρίση ανήκει στους ίδιους τους πολίτες.

Κλείνοντας αυτόν το κύκλο πλέον, μπορώ να πω ότι έδωσα πολλά αλλά έμαθα και πολλά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και οφείλω ευχαριστίες σε όλους εκείνους με τους οποίους συνεργάστηκα, τα στελέχη του Δήμου αλλά και τους αιρετούς όλους εκείνους που έβαζαν και βάζουν τον καλύτερό τους εαυτό καθημερινά.  Ήταν μία ανεκτίμητη εμπειρία για εμένα.”

  • Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που χρειάστηκε να αντιμετωπίσετε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σας;

“Οι προκλήσεις ήταν πολλές. Η μεγαλύτερη πρόκληση αλλά και η μεγαλύτερη δυσκολία, αν θέλετε, ήταν να ξεπερνάω τα πολλά καθημερινά γραφειοκρατικά εμπόδια ακόμα και σε φαινομενικά απλά πράγματα. Η γραφειοκρατία, η πολυνομία και οι αχρείαστες διαδικασίες δυστυχώς στραγγαλίζουν κάθε ικμάδα της αυτοδιοίκησης και πάνε πίσω πολλές πρωτοβουλίες που θέλει να πάρει κάθε δημοτική αρχή.

Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που μπορεί και πρέπει να γίνει στην Αυτοδιοίκηση είναι η δραστική απλοποίηση των διαδικασιών και φυσικά η ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η Αυτοδιοίκηση ακόμα και σήμερα βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό κλοιό του κεντρικού Κράτους και ουσιαστικά δεν έχει την απαραίτητη ελευθερία κινήσεων, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στους πολίτες, τις επιχειρήσεις αλλά και στην ίδια την λειτουργία ενός Δήμου. Σε αυτόν τον τομέα πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά, εάν πραγματικά θέλουμε να οι ΟΤΑ να κάνουν καλά και αποτελεσματικά την δουλειά τους. “

  • Σε αυτή την πενταετία ποιοι στόχοι σας εκπληρώθηκαν ή έστω μπήκαν σε πορεία υλοποίησης και ποιοι όχι;

“Οι περισσότεροι στόχοι τους οποίους έθεσα υλοποιήθηκαν την τελευταία αυτή πενταετία. Η κατασκευή 8 νέων σχολείων μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ένα έργο το οποίο ήταν και προσωπικό μου στοίχημα από την αρχή της θητείας μου, έχει πλέον μπει σε ράγες υλοποίησης. Η καταγραφή και σταδιακή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, η δημιουργία (εκ του μηδενός) της νέας υπηρεσίας ελέγχου για την στάθμευση και τους κοινόχρηστους χώρους, η ενίσχυση ων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δήμου για τον πολίτη, η εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή αλλά και η ολοκλήρωση της μελέτης για την συνολική αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού, ήταν μερικές από τις πρωτοβουλίες που πήρα, συντόνισα και υλοποίησα φυσικά με καλή συνεργασία και πολλή δουλειά από όλους.

Θα ήθελα να έχει ολοκληρωθεί και η εσωτερική αναδιάρθρωση της συνολικής λειτουργίας του Δήμου και μερικά ακόμη σχέδια που είχα σκεφτεί,  αλλά ελπίζω ότι θα υλοποιηθούν την επόμενη δημοτική περίοδο.”

  • Μετά και τις πρώτες εκλογές με τον Νόμο του «Κλεισθένη» που είναι η γνώμη σας και τι θεωρείται πως πρέπει να αλλάξει για την Αυτοδιοίκηση;

“Το μόνο που δεν χρειαζόταν η Αυτοδιοίκηση ήταν ο «Κλεισθένης». Το σύστημα της απλής αναλογικής μόνο επιπλέον προβλήματα θα φέρει στην λειτουργία των Δήμων οι οποίοι ήδη υποφέρουν από πολλές παθογένειες οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί από την σημερινή κυβέρνηση.  Ο πιο βασικός παραλογισμός του νέου συστήματος είναι ότι ο εκλεγμένος Δήμαρχος δεν διαθέτει την πλειοψηφία να υλοποιήσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε από τους πολίτες. Προστίθεται ουσιαστικά άλλος ένα «πονοκέφαλος» κι ελπίζω ειλικρινά τα επόμενα 4 χρόνια να μην είναι χαμένα χρόνια για το Δήμο Χανίων και τους άλλους Δήμους του Νομού. Γι΄αυτό και μία από τις βασικές νομοθετικές προτεραιότητες που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επόμενη μέρα, είναι αλλαγές στον «Κλεισθένη» ώστε να ενισχυθεί η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ. “

  • Και από την θέση του ΓΓ σε Δήμο, απευθείας βουτιά στα βαθειά. Τι σας ώθησε στην απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα για να εκπροσωπήσετε τους Χανιώτες στην Βουλή από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ;

“Ανταποκρίθηκα στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και θέτω για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις Εθνικές εκλογές. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, είμαι ένας άνθρωπος που δουλεύω από μικρός, ξέρω τα προβλήματα της καθημερινότητας και γνωρίζω τις δυσκολίες να δημιουργήσεις αυτήν την εποχή.

Ανήκω σε μία γενιά που  χτυπήθηκε από την κρίση στην πιο παραγωγική της φάση και με την ενεργό συμμετοχή μου στην πολιτική θέλω να την εκπροσωπήσω. Επιδιώκω όμως να εκπροσωπήσω και τους πολύ νεότερους αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μου που και αυτοί επηρεάστηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια από την ύφεση, την ανεργία και τις περικοπές. Θα βάλω λοιπόν τα δυνατά μου για την επόμενη μέρα στα Χανιά.

Θα είμαι παρών, συμμέτοχος και ενεργός προκειμένου να συμβάλλω με όποιο τρόπο μπορώ, ώστε να ζήσουν τα παιδιά μας καλύτερα από εμάς. ” 

  • Ήσασταν για πολλά χρόνια συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποια είναι τα προτερήματα και ποια τα ελαττώματά του όπως τα βιώσατε;

“Με τον Πρόεδρο έχουμε δουλέψει μαζί 14 χρόνια, πολύ πριν μπει στην ενεργό πολιτική. Τον πιστεύω και τον εμπιστεύομαι. Γνωρίζω καλά τι μπορεί να κάνει και πως όταν θέτει στόχους μπορεί να τους πετυχαίνει.  Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που αποδέχτηκα την πρότασή του να είμαι υποψήφιος βουλευτής στο νομό Χανίων.

Είναι ένας άνθρωπος με βαθειά γνώση των θεμάτων κι αυτό του επιτρέπει να γνωρίζει από πρώτο χέρι ο ίδιος τι πρέπει να αλλάξει σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης. Είναι ένας πολιτικός ρεαλιστής και ειλικρινής που απεχθάνεται το ψέμα και τον λαϊκισμό. Αναμόρφωσε τη Νέα Δημοκρατία ,  μπορεί να ανασυντάξει και την χώρα και θεωρώ ότι θα είναι ένας πολύ καλός Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. “

  • Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αναφέρει ότι το ζητούμενο για την καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας δεν είναι η επιδοματική πολιτική, αλλά η προώθηση μέτρων για προσέλκυση επενδύσεων. Πως κατά την γνώμη σας μπορεί να γίνει αυτό;

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει από νωρίς μία συνολική πρόταση για την οικονομία η οποία στοχεύει στην τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές. Αυτή είναι και η καλύτερη κοινωνική πολιτική: η πολιτική των ευκαιριών και όχι η πολιτική των επιδομάτων. Η πρότασή μας  έχει δύο βασικούς άξονες: τη μείωση της φορολογίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Επενδύσεις θα έρθουν μόνο με απλοποίηση διαδικασιών αδειδότησης, χωροταξικό πλαίσιο επενδύσεων σε όλους τους τομείς, και γενικότερα μία πιο φιλική δημόσια διοίκηση για τους επενδυτές έλληνες και ξένους. Και φυσικά ένα φορολογικό περιβάλλον τέτοιο που θα επιτρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Είναι ένα σχέδιο συγκεκριμένο, κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο το οποίο πιστεύω ότι θα εγκρίνουν οι πολίτες στις εκλογές. “

  • Εάν η ΝΔ αποκτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα επαναληφθούν τα γνωστά φαινόμενα προώθησης «ημετέρων» στην δημόσια διοίκηση ή θα επιδιώξει συνέργειες και αξιοκρατία;

“Η Νέα Δημοκρατία ακόμα και αν έχει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα αναζητήσει συνεργασίες καθώς έχουμε μπροστά μας μεγάλα θέματα, όπως η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας,  η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η Συνταγματική Αναθεώρηση, τα οποία θα απαιτήσουν ευρύτερες πλειοψηφίες. Αυτό όμως θα το δούμε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά τις θέσεις ευθύνης στην Δημόσια Διοίκηση θα σας πω μόνο 3 κουβέντες: αξιοκρατία, αξιοκρατία αξιοκρατία. “

Τι θεωρείτε πως θα πάει καλύτερα για το Νομό Χανίων αλλά και για την Κρήτη γενικότερα με μια κυβέρνηση ΝΔ;

“Κατ΄αρχήν θέλω να επισημάνω ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Άλλοι ήταν αυτοί που επέλεξαν τον διχασμό με συνθήματα του τύπου «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».  Ενωμένοι λοιπόν θα πάμε την επόμενη μέρα των εκλογών για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Θεωρώ ότι από τις πρώτες μέρες θα αλλάξει το κλίμα με μία νέα κυβέρνηση με φρέσκια λαϊκή εντολή καθώς επί χρόνια ζούμε ένα τέλμα οικονομικό αλλά και ηθικό, αν θέλετε, που μας έχει καθηλώσει.

Όσο η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα εφαρμόζει το πρόγραμμά της, τόσο σταδιακά θα βελτιώνεται η ζωή των πολιτών και θα φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα  στην οικονομία, την ασφάλεια, την παιδεία, την λειτουργία του Κράτους και των θεσμών. Και φυσικά θα μπουν μπροστά τα μεγάλα και σημαντικά έργα υποδομής που τόσο έχουμε ανάγκη ως Κρήτη και ως Χανιά.”

  • Σε μια κυβέρνηση ΝΔ, ποια θεωρείτε ως θέματα άμεσης προτεραιότητας για το νομό Χανίων και ίσως για την Κρήτη γενικότερα, που θα πρέπει να προωθηθούν;

“Είναι πολλά τα ανοιχτά θέματα στα Χανιά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση, ειδικά όσον αφορά τις υποδομές μας. Εκτός από την επιτάχυνση αποκατάστασης των ζημιών που έγιναν από την πρόσφατη κακοκαιρία, 3 είναι για εμένα οι βασικές προτεραιότητες της επόμενης ημέρας: ο ΒΟΑΚ συμπεριλαμβανομένου όμως και του δρόμου που θα συνδέσει τον ΒΟΑΚ με το Αεροδρόμιο Χανίων, η αποκατάσταση της ενεργειακής επάρκειας των Χανίων ώστε να τελειώνουμε επιτέλους με τις συνεχόμενες διακοπές ρεύματος και, τέλος, η υλοποίηση έργων που αφορούν την διαχείριση του νερού στο νομό που είναι για μένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα προτεραιότητας.

Υπάρχουν βέβαια πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν στον τουρισμό, στο περιβάλλον, στον αγροδιατροφικό τομέα, στις λιμενικές υποδομές και αλλού που θα μπουν και αυτά σε σειρά σταδιακά. “

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook