Ο γύπας που εντοπίστηκε στην Ίμπρο κατέληξε ενώ ο δεύτερος αναρρώνει σε χώρο του Δασαρχείου –  Η “περίεργη” συμπεριφορά τους οφείλονταν σε δηλητηριασμένα δολώματα

Δηλητηριασμένοι από δολώματα ήταν οι δύο γύπες που εντοπίστηκαν και διασώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Ίμπρο και το Φραγκοκάστελλο την περασμένη Παρασκευή, ενώ ένας εξ’αυτών κατέληξε.

Ο ένας γύπας είχε «προσγειώθει» στην αυλή του ξενοδοχείου και σύμφωνα με τους ενοίκους του ξενοδοχείου είχε «περίεργη» συμπεριφορά αφού έδειχνε να μην έχει δυνάμεις ή να είναι «άρρωστος» ενώ λίγη ώρα διερχόμενοι από τον κεντρικό δρόμο κοντά στο χωριό της Ίμπρου, είδαν έναν ακόμη γύπα να κάθεται στην άκρη του δρόμου και αυτός στην ίδια αδύναμη κατάσταση. 

Για το γεγονός ενημερώθηκε η εθελοντική ομάδα «Διάσωση Άγριων ζώων Κρήτης» και αμέσως έσπευσε ο κος Μπάμπης Δασκαλάκης ο οποίος παρέλαβε τον άρρωστο γύπα στην Ίμπρο.

Λίγο αργότερα η ομάδα ενημερώθηκε και για τον δεύτερο γύπα στην περιοχή του Φραγκοκάστελλου.

Όπως διαπίστωσε ο κος Δασκαλάκης,οι δύο γύπες ήταν δηλητηριασμένοι και τους μετέφερε σε κτηνιατρείο στα Χανιά.

Δυστυχώς ο γύπας που εντοπίστηκε στην Ίμπρο υπέκυψε στη διαδρομή γιατί είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ ο δεύτερος γύπας μετά την κτηνιατρική περίθαλψη, διέφυγε τον κίνδυνο και αναρρώνει σε χώρο του Δασαρχείου. Ο γύπας εκτιμάται ότι θα έχει πλήρη ανάρρωση σε περίπου ένα μήνα και θα απελευθερωθεί στην περιοχή του Φραγκοκάστελλου που εντοπίστηκε.

Ο κος Δασκαλάκης σημείωσε ότι και τα δύο πτηνά ήταν νεαρής ηλικίας και είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο από τα δηλητηριασμένα δολώματα λόγω απειρίας και επειδή δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί με την εύρεση τροφής.

Το φαινόμενο με τα δηλητήρια δεν είναι κάτι σπάνιο στην περιοχή και είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για το οικοσύστημα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook