Ξεκίνησαν σήμερα και θα διαρκέσουν δυο ημέρες, οι διερευνητικές γεωτρήσεις στον Επιπρομαχώνα Αγ.Δημητρίου στο πλαίσιο της αποκατάστασης του μνημείου, από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογία Χανίων.

Το ειδικό γεωτρύπανο με κλιμάκιο γεωλόγων και μηχανικών που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας τις διερευνητικές γεωτρήσεις, έφτασαν σήμερα το πρωί με το πλοίο της γραμμής στα Χανιά.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί ξεκίνησαν οι δειγματοληπτικές γεωτρήσεις και σύμφωνα με τον υπεύθυνο γεωλόγο Δημήτρη Αργυρίου, στόχος είναι να προσδιοριστεί η γεωλογία του εδάφους, μέχρι το βάθος που επηρεάζει τη θεμελίωση του μνημείου ώστε στη συνέχεια να σχεδιαστούν οι βέλτιστες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του μνημείου.

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου πρόκειται να γίνουν δύο διερευνητικές γεωτρήσεις από όπου θα γίνει δειγματοληψία υλικού προκειμένου να διαπιστωθεί μέχρι ποιο βάθος συνεχίζουν οι παλιές ενετικές επιχώσεις, που είναι τεχνητές, να εντοπιστεί το φυσικό έδαφος και το βάθος που αυτό βρίσκεται ώστε να σχεδιαστούν στη συνέχεια οι παρεμβάσεις αντιστήριξης.

Οι διερευνητικές γεωτρήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο, τα δείγματα θα σταλούν σε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Αθήνα και τα αποτελέσματα αναμένονται να έχουν προκύψει έπειτα από περίπου ένα μήνα.

Υπενθυμίζεται οτι προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες, σήμερα και αύριο έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στις οδούς Μ. Πηγά & Ντουνόπαπα στα Χανιά στο “τρουλί”.

Υπενθυμίζεται, οτι στις 26 Φεβρουαρίου, δύο χρόνια μετά την κατάρρευση μεγάλου τμήματος του βενετσιάνικου επιπρομαχώνα του Αγ. Δημητρίου στην δυτική πλευρά της παλιάς πόλης των Χανίων, το μνημείο επλήγη και πάλι μετά απο σφοδρή βροχόπτωση.

Δύο ημέρες μετά την κατάρρευση μικρού τμήματος στον Επιπρομαχώνα του Αγ.Δημητρίου στην παλιά πόλη των Χανίων, κατέρρευσε το βόρειο τμήμα του μνημείου ενώ μεγάλοι χωμάτινοι όγκοι και πέτρες έπεσαν πάνω σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα, προκαλώντας εκτεταμμένες ζημιές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook