Πολύ σημαντικές εργασίες για την ασφάλεια των πολιτών.

Ξεκίνησαν από την περασμένη Παρασκευή (17/7) τα πολύ σημαντικά για την ασφάλεια των πολιτών, έργα αντιστήριξης στον Επιπρομαχώνα Αγίου Δημητρίου στην Παλιά Πόλη τωΝ Χανίων. 

Το έργο που πραγματοποιείται, από ανάδοχο που έχει ηδη εγκατασταθεί και ξεκινήσει το έργο αυτό, γίνεται με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων την Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων με την ονομασία “Άμεσα μέτρα αντιστήριξης και άρσης ετοιμορροπίας του συνόλου του Επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου στην Παλιά Πόλη Χανίων”.

Όπως τονίζει στο Flashnews.gr η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Ελένη Παπαδοπούλου, “πρόκειται για εργασίες αντιστήριξης περιμετρικά στο βορειοδυτικό τμήμα του επιπρομαχώνα που έπεσε. Οι εργασίες θα έχου ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μετά τις εργασίες, η ασφάλεια για τους πολίτες θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, για τη χειμερινή περίοδο”.

Συγχρόνως, εχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), η μελέτη συνολικής αποκατάστασης του επιπρομαχώνα, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες για αυτό το σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ”. “Είναι θέμα του Υπουργείου Πολιτισμού για τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση, ώστε να προχωρήσει αυτό το έργο”, σημειώνει η κ. Παπαδοπούλου, το οποίο πάντως ενδέχεται να δρομολογηθεί μέσα στο 2021, αφού είναι έτοιμη και εγκεκριμένη η μελέτη. 

Πάντως για να πραγματοποιηθεί ο συνολικός σχεδιασμός αποκατάστασης του επιπρομαχώνα, απαιτούνται τα έργα αντιστήριξης που ξεκίνησαν αυτή την περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του έργου ανιστήριξης του επιπρομαχώνα:

Απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων από την συμβολή των οδών Μελετίου Πηγά και Εμμ. Μπαλαντίνου μέχρι την συμβολή των οδών Μελετίου Πηγά και Πόρτου.
Απαγορεύεται η στάθμευση από τη συμβολή των οδών Μελετίου Πηγά και Πειραιώς μέχρι και τη συμβολή των οδών Μελετίου Πηγά και Εμμ. Μπαλαντίνου προκειμένου να πραγματοποιείται ανεμπόδιστη κίνηση των φορτηγών.

Έργα και στο Δυτικό Ενετικό Τείχος

Τέλος, εξελίσσεται το έργο αποκατάστασης του ευθύγραμμου τμήματος (κορτίνα) του Δυτικού Τείχους των ενετικών οχυρώσεων. Ένα έργο που πραγματοποιείται μέσω προγράμματος  ΕΣΠΑ 2014-2020 από την Περιφέρεια Κρήτης, προϋπολογισμού 200 χιλιάδων ευρώ.

Το έργο υλοποιείται εντός χρονοδιαγράμματος, έχει την απαιτούμενη χρηματοδότηση και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook